Διεθνείς παραγωγές φιλμ στην Πελοπόννησο

Μέσω της δημιουργίας Film Office - Η προβολή τοπικών κοινωνιών και τα οφέλη

Σάββατο, 02 Φεβρουάριος 2019 09:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διεθνείς παραγωγές φιλμ στην Πελοπόννησο

Ωριμάζουν οι συνθήκες προσέλκυσης διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα, μέσω των επενδυτικών κινήτρων που δίνονται (cash rebate), αλλά και τη λειτουργία των film offices στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας. Το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας αξιοποιεί το cash rebate και επιστρέφει στην παραγωγή του οπτικοακουστικού έργου, επιχορήγηση ύψους 35% επί των επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα (κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, animation, digital games). Παράλληλα, υπάρχει και το φορολογικό κίνητρο του Tax Incentive, με απαλλαγή έως 30% επί του φορολογητέου εισοδήματος για νομικά ή φυσικά πρόσωπα που επενδύουν στην οπτικοακουστική παραγωγή.

Από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2019 που εφαρμόστηκε το cash rebate, έχουν γίνει 38 αιτήσεις για κινηματογραφικά έργα μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές από Ελλάδα, ΗΠΑ και Ευρώπη. 28 από αυτές έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα, με επενδύσεις 27,5 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, εκ των οποίων επεστράφησαν 8,5 εκατ. (μέσω του cash rebate), ενώ δημιουργήθηκαν περίπου 9.500 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Στόχος είναι τα film offices να αποτελέσουν τον καταλυτικό παράγοντα προσέλκυσης μεγάλων οπτικοακουστικών παραγωγών, διότι θα λειτουργήσουν με επιχορήγηση 5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Θα παρέχουν πληροφόρηση για την περιοχή ευθύνης τους (τοποθεσίες, επαγγελματικό δυναμικό, υποδομές), θα διευκολύνουν τις επαφές της εταιρείας παραγωγής με τους κεντρικούς και τοπικούς φορείς, θα προωθούν και θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιφέρειας.

Αποκτά Film Office
και η Πελοπόννησος
Η δημιουργία Γραφείου Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών (Film Office) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) κ. Πάνου Κουάνη, την Πέμπτη 31/1 στην έδρα της Περιφέρειας, παρουσία της θεματικής αντιπεριφερειάρχη κ. Κωνσταντίνας Νικολάκου.

«Η Πελοπόννησος παρουσιάζει εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για τη δημιουργία οπτικοακουστικών παραγωγών» ήταν η κοινή διαπίστωση κατά τη διάρκεια της συνάντησης, κατά την οποία ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι «ήδη η Περιφερειακή αρχή έχει σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στην υποστήριξη τέτοιων παραγωγών και έτοιμη δομή, η οποία θα υποδεχθεί το γραφείο του ΕΚΟΜΕ».

Πέραν τούτου, συμφωνήθηκε η αξιοποίηση υλικού προβολής της Πελοποννήσου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΕΚΟΜΕ, το οποίο επίσης διαθέτει έτοιμο η Περιφερειακή αρχή.

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε μέσα από πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας και προβολής τον προορισμό της Πελοποννήσου και για το λόγο αυτό θα συνεργαστούμε με το ΕΚΟΜΕ, στη βάση ωστόσο συγκεκριμένης στρατηγικής και προοπτικής που θα συμφωνήσουμε» δήλωσε ο κ. Τατούλης.

Η κ. Νικολάκου, από την πλευρά της, σημείωσε ότι η Περιφέρεια έχει προβεί στην απαραίτητη προετοιμασία για την άμεση λειτουργία του Γραφείου και ανακοίνωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι συνεργασίες με όλους τους αρμόδιους φορείς για την επίτευξη ενός άρτιου αποτελέσματος.  

Το ΕΚΟΜΕ ΑΕ είναι εποπτευόμενος Οργανισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης και δραστηριοποιείται:
- Στην υποστήριξη και ανάδειξη της οπτικοαουστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.
- Στην εκπαίδευση στα Μέσα και την Πληροφορία μέσω στοχευμένων προγραμμάτων οπτικοακουστικής και ψηφιακής παιδείας
- Στην  ψηφιοποίηση οπτικοακουστικών αρχείων και τη δημιουργία εθνικού αποθετηρίου για την προστασία της ιστορικής κληρονομιάς και την ανάδειξη του πολιτισμικού προϊόντος.

film office

Με πληροφορίες από news247.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα