Η αλιευτική παράδοση αναβιώνει στην Κρανάη Γυθείου

Ένα ξύλινο σκάφος εκτίθεται στο νησάκι στο πλαίσιο δράσης για τη ναυτική κληρονομιά

Πέμπτη, 10 Ιανουάριος 2019 13:47 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η αλιευτική παράδοση αναβιώνει στην Κρανάη Γυθείου

Εννέα ξύλινα παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη σε διάφορες περιοχές της χώρας (μεταξύ των οποίων και η Λακωνία) καταλαμβάνουν την θέση που τους αναλογεί, χάρη στις προσπάθειες των ιδιοκτητών αλιέων και φορέων, που αξιοποίησαν ένα από τα εργαλεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020.

Η Δράση «Διατήρηση Παραδοσιακού Ξύλινου Αλιευτικού Σκάφους έχει σκοπό τη διαφύλαξη της ναυτικής κληρονομιάς» του Μέτρου 6.1.10 «Οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων», μέσω της οποίας συνολικά εννέα σκάφη μεταφέρονται ήδη στον τόπο έκθεσής τους, ώστε να αποτελέσουν υλικά τεκμήρια της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας.

Για να γίνουν πράξη τα παραπάνω, προηγήθηκε πολύμηνη προσπάθεια, κυρίως από την πλευρά των αλιέων-ιδιοκτητών και φορέων και σε συνεργασία με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Πολιτισμού για να αποτραπεί η διάλυσή τους. Το 1994, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του Μέτρου 6.1.10 που αφορά τη Δράση «Διάλυση αλιευτικού σκάφους», αποσύρθηκαν συνολικά 4.542 αλιευτικά σκάφη, τόσο παράκτια (συμπεριλαμβανομένου των βιντζοτρατών), όσο και μέσης αλιείας (μηχανότρατες και γρι-γρι). Όμως, μόνον 26 από αυτά δεν καταστράφηκαν, αλλά διασώθηκαν ως παραδοσιακά και αποκλειστικά για μουσειακή χρήση. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με στόχο τη μείωση της αλιευτικής πίεσης στα ιχθυοαποθέματα. Για την Ελλάδα, όμως, τα παραδοσιακά σκάφη έχουν πολιτιστική και πολιτισμική αξία και για τον λόγο αυτόν τροποποιήθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την διάσωσή τους.

Ξύλινο σκάφος
στην Κρανάη
Έτσι, στη Λακωνία, ένα παραδοσιακό ξύλινο αλιευτικό σκάφος θα είναι τοποθετημένο στη νήσο Κρανάη του Γυθείου - παλαιό καρνάγιο, το αργότερο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Φορέας διάσωσης σε αυτή την περίπτωση είναι ο Δήμος Ανατολικής Μάνης.

Όπως αναφέρει ο Λάκωνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης «η διάσωση αυτών των ξύλινων αλιευτικών σκαφών αποτελεί εφαλτήριο και για άλλες δράσεις στις οποίες σχεδιάζουμε να προβούμε, μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να μην ζήσουμε ξανά την καταστροφή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς».

Με πληροφορίες από ypaithros.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα