«Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχ. Παπαντωνίου σε θεατρική παράσταση στην Αρεόπολη (ΦΩΤΟ)

Παρασκευή, 28 Δεκέμβριος 2018 14:24 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχ. Παπαντωνίου σε θεατρική παράσταση στην Αρεόπολη (ΦΩΤΟ)

Η παράσταση «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου παρουσιάστηκε στις 17/12 στο θεατράκι του Δήμου Ανατολικής Μάνης στην Αρεόπολη. Οι μικροί μαθητές το έζησαν με την ψυχή τους και «ρούφηξαν» τα μηνύματα από αυτό το σπουδαίο θεατρικό έργο του νεοέλληνα συγγραφέα Ζαχαρία Παπαντωνίου, που έμεινε χαραγμένο στη μνήμη χιλιάδων Ελλήνων μαθητών, χάρη στη ζωντανή του γλώσσα και στην απλή αφήγηση.

Πρόκειται για μια αξιόλογη παραγωγή, πλαισιωμένη από παλιούς και νέους έμπειρους  ηθοποιούς: Χάρη Χούτα, Κωνσταντίνα Στεφανίδου, Βασίλη Σεφεριάδη–Πέττα, Σίσσυ Καλεντέρη, Ανδρέα Μοντέζ, Ηλία Καλαντζή, Ανδρέα Απόστολου, Ευγενία  Θεοδωροπούλου Τούλα Μωραΐτου, Χριστίνα Λόκο. Η παράσταση πλαισιώνεται από προσεγμένα σκηνικά - κοστούμια και πλούσια μουσικά ακούσματα  από την ελληνική  παραδοσιακή μουσική  και από έργα μεγάλων Ελλήνων μουσουργών. Κινείται μέσα σ’ ένα ευχάριστο διαδραστικό κλίμα επικοινωνίας με τους μαθητές, κυρίως λόγω της συμμετοχής της αφηγήτριας (εκπαιδευτικού), που υποδύεται τον ρόλο της «δασκάλας», αλλά και των ηθοποιών που επικοινωνούν κι αυτοί με το κοινό των μικρών θεατών. Η παράσταση κλείνει με παραδοσιακό τραγούδι και χορό, με τη συμμετοχή όλων των μαθητών!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σκηνοθεσία της παράστασης ανήκει στον Ανδρέα Μοντέζ (γνωστός και από το συγγραφικό του  έργο «Σοφία Βέμπο» το πρώτο βιβλίο-βιογραφία της αξέχαστης καλλιτέχνιδος) και η χορογραφία (κινησιολογία – παραδοσιακοί χοροί) στον σπουδαίο χορογράφο Δημήτρη Ιβάνωφ.

Κάθε  Κυριακή, η παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο «Μπρόντγουαιη» στην Αθηνά και της καθημερινές «ανεβαίνει» σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα.   

Λίγα λόγια για τα «Ψηλά Βουνά»
Τα  Ψηλά Βουνά,  είναι ένα έργο που αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας παιδιών  που περνούν τις καλοκαιρινές  διακοπές μόνα τους (αλλά  με την άδεια των γονιών τους ), στα βουνά της Ευρυτανίας. Με την  παρότρυνση του δασκάλου τους ανεβαίνουν  στο βουνό, μακριά από τις ανέσεις και την ασφάλεια του πατρικού σπιτιού. Οργανώνουν μια μικρή κοινότητα που ο καθένας έχει τις  δικές του αρμοδιότητες και αυτός ακριβός ο καταμερισμός εργασίας, αποτελεί γι’ αυτά ένα πρώτο είδος ανάθεσης κοινωνικών ρόλων .Μέσα στις ομορφιές της φύσης, μαθαίνουν τη ζωή του βουνού, τις συνήθειες των ανθρώπων και των ζώων, τις λαϊκές παραδόσεις και του μύθους. Το έργο εξυμνεί το ομαδικό πνεύμα, την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό και  την αγάπη. Τα παιδιά μαθαίνουν να ξεπερνούν με θάρρος και ωριμότητα τις δυσκολίες της ζωής μέσα από την συνεργασία  και την αλληλοεκτίμηση.  Το επιπλέον γεγονός  ότι γίνονται «δάσκαλοι» για το μικρό τσοπανόπουλο που διψάει για μάθηση, τους κάνει και συνειδητοποιούν την ανεκτίμητη άξια της μόρφωσης. Το ταξίδι και η παραμονή των παιδιών στα Ψηλά Βουνά, δεν είναι  τίποτ’  άλλο, παρά μια διαδικασία μύησης στην ενήλικη ζωή και στην αυτογνωσία, απεκδύοντας την παιδική αφέλεια.

Τα Ψηλά Βουνά αποτελούν μια παράσταση νοσταλγίας και κοινωνιολογικού προβληματισμού, με βαθιά παιδαγωγική αξία, που αφήνει το στίγμα της με τα στοιχεία μίμησης και παντομίμας, με τα  παραδοσιακά τραγούδια, με τη χρήση ντοπιολαλιάς,  με τις λαϊκές ιστορίες, τους μύθους και τις παραδόσεις. Έτσι τα παιδιά αποκτούν  μια βιωματική σχέση με την βουκολική ζωή  στην φύση  και τα απλά συναισθήματα, που  βρίσκονται  στον αντίποδα των πολύπλοκων σχέσεων  που αναπτύσσονται  στα αστικά κέντρα της νεύρωσης και τις αλλοτρίωσης.

Ο συγγραφέας Ζαχαρίας Παπαντωνίου
Γεννήθηκε στο Καρπενήσι  τον  Φεβρουάριο του 1877 και πέθανε τον Φεβρουάριο του 1940, σε ηλικία μόλις 63 ετών από ανακοπή καρδιάς. Μέτα το γυμνάσιο, γράφτηκε στην ιατρική σχολή από την όποια δεν αποφοίτησε ποτέ, γιατί πολύ νωρίς τον κέρδισε η δημοσιογραφία και άρχισε να ορθογραφεί (σε ηλικία μόλις 16 ετών) στην εφημερίδα Ακρόπολη του Βλ. Γαβριηλίδη.

Η δράση του εκτείνεται σε τέσσερα πεδία: Δημοσιογραφία,  Λογοτεχνία, Ζωγραφική  και  Πολιτική. Κατείχε δε, το αξίωμα μέλους της Ακαδημίας Αθηνών. Υπήρξε  θερμός υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας με χαρακτηριστικό δείγμα γραφής τα Ψηλά βουνά  το 1918. Ήταν το πρώτο αναγνωστικό  στη δημοτική γλώσσα  που εμφανίστηκε στα πλαίσια της πολιτικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Ελευθέριου Βενιζέλου (1917-1920), που καθιέρωνε την χρήση της δημοτικής γλώσσας στα σχολεία. Τα Ψηλά Βουνά υπήρξαν θρύλος  στο χώρο της εκπαίδευσης και κομβικός σταθμός της νεοελληνικής σχολικής παιδικής λογοτεχνίας στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας, αφού μετά την πτώση τις δικτατορίας το 1974, επιλέχθηκε και ανατυπώθηκε ξανά για τα δημοτικά σχολεία της Μεταπολίτευσης.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό τον κ. Λούη Τσίπουρα

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

 

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα