«Σημαντικό βήμα ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, αλλά περιμένουμε…»

ΕΑΣ Λακωνίας | ΟΣΔΕ 2019

«Φίλοι Νέου Μουσείου Σπάρτης»

Πέμπτη, 15 Νοέμβριος 2018 14:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Σημαντικό βήμα ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, αλλά περιμένουμε…»

Επανέρχεται με νέα τοποθέτηση το Σωματείο «Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης», ύστερα από τις ανακοινώσεις της αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, Αδ. Τζανετέα, για τη δημοπράτηση της μελέτης του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης.

Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

«Με ανακούφιση δεχθήκαμε την συνέντευξη της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντίας Τζανετέα στις 6/11/2018 αναφορικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την έγκριση και δέσμευση των αναγκαίων πιστώσεων από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την διενέργεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.

Το βήμα είναι σημαντικό για την εξέλιξη που εδώ και πολλά χρόνια αναμένουμε και ελπίζουμε ότι πλέον θα ανοίξει απρόσκοπτα ο δρόμος για την υλοποίηση της μελέτης και του έργου του νέου Μουσείου.

Aφότου δημοσιοποιήσαμε στις 25 Σεπτεμβρίου 2018  την απόφαση του σωματείου μας να προχωρήσουμε στην 3η Σύσκεψη των φορέων της πόλης στις 22 Οκτωβρίου 2018, διότι διαπιστώσαμε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού (ενώ έπρεπε βάσει χρονοδιαγράμματος του ΥΠΠΟΑ να τελειώνει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός τον Οκτώβριο του 2018, δεν είχε καν αρχίσει), η Π.Ε. Λακωνίας μας εντυπωσίασε με την fast track διαδικασία ανάθεσης σε μελετητικό γραφείο των υπηρεσιών συμβούλου για την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στις αρχές Οκτωβρίου, προκειμένου να ετοιμαστεί η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, αφού είχε καθυστερήσει εννέα ολόκληρους μήνες να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια! Συγκεκριμένα:

- στις 2 Οκτωβρίου 2018 έβγαλε την προκήρυξη για πρόσληψη συμβούλου ο οποίος θα ετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του νέου μουσείου

- στις 3 Οκτωβρίου 2018 κατατέθηκαν όλα τα δικαιολογητικά από τον μοναδικό υποψήφιο μελετητή-σύμβουλο

- στις 5 Οκτωβρίου 2018 συνεδρίασε και αποφάσισε για την ανάθεση η  επιτροπή διαγωνισμού της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας

- στις 11 Οκτωβρίου 2018 δέχθηκε την απόφαση της επιτροπής διαγωνισμού Λακωνίας η Οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας

- στις 12 Οκτωβρίου 2018 δημοσιεύθηκε η απόφαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την δέσμευση των αναγκαίων πιστώσεων στην Διαύγεια.

- Την 1η Νοεμβρίου 2018 δημοσιεύθηκε η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την οποία εγκρίνει τα τεύχη δημοπράτησης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, τα οποία κατέθεσε ο προσληφθείς σύμβουλος σε δεκαπέντε (15) ημέρες! Καταθέτουμε αυτούσιο το απόσπασμα από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής: “Το με αριθμό 284849/39545/25-10-2018 έγγραφο με το οποίο ο ανάδοχος της σύμβασης  με τίτλο «Υπηρεσίες  συμβούλου για την σύνταξη του φακέλου και τευχών δημοπράτησης  για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού  του έργου: “Νέο Αρχαιολογικό  Μουσείο Σπάρτης” υπέβαλλε το φάκελο του έργου και τα Τεύχη Δημοπράτησης του  Ανοικτού  Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού με τίτλο  “Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης”. Δηλαδή  δέκα μέρες (10 ) μέρες ήταν αρκετές για να συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης και ο φάκελος για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό  και η Π.Ε. Λακωνίας παλεύει από το 2016!!!!» τονίζει το σωματείο και προσθέτει τα εξής:

«Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα για τα περίφημα τεύχη δημοπράτησης έχει συγκροτηθεί επιτροπή στο Υπουργείο Πολιτισμού για την υποστήριξη της Π.Ε. Λακωνίας για να ετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης (2/12/2016), έχει προσληφθεί η κ. Έρση Φιλιπποπούλου ως σύμβουλος της κ. Τζανετέα για να ετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης (ενημέρωση από κ. Τζανετέα στην σύσκεψη της 27/3/2017) και σήμερα (10/10/2018) ανατέθηκε σε μελετητικό γραφείο να ετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης έναντι του ποσού των 65.000,00 ευρώ με fast track διαδικασία! Το κόστος, οικονομικό και χρονικό, για την συγκεκριμένη εργασία, είναι τεράστιο! Μας εντυπωσιάζει και το γεγονός ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον και από γραφεία της Σπάρτης!

Θα περιμένουμε αρχές Ιανουαρίου, όπως δήλωσε η κ. Τζανετέα στην συνάντηση που είχαμε μαζί της στις 2 Νοεμβρίου 2018, να έχουν τελειώσει οι απαιτούμενες εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού για να προκηρυχθεί ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός.

Επειδή οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν την ορολογία και τι σημαίνει κάθε τεχνικός όρος που χρησιμοποιείται για τα τεχνικά έργα, όπως είναι η μελέτη του νέου Μουσείου, και επειδή υπήρξαν πρωτοσέλιδα που μίλησαν για την έγκριση των τευχών δημοπράτησης της μελέτης από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου,  θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η Οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας έχει αρμοδιότητες μόνον σε οικονομικά θέματα και η έγκρισή της αφορά στην δέσμευση των αναγκαίων πιστώσεων, γιατί διαφορετικά, χωρίς την δέσμευση των χρημάτων, δεν μπορεί να προκηρυχθεί κανένας διαγωνισμός έργου. Η δε προκήρυξη της μελέτης του νέου Μουσείου απέχει αρκετά, αν όλα πάνε καλά, λόγω των χρονικών διαστημάτων που θα απαιτηθούν προκειμένου:

1. Να προκηρυχθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός: η προκήρυξη  θα διαρκέσει από τρεις (3) έως έξι (6) μήνες

2. να κατατεθούν οι προτάσεις των αρχιτεκτόνων για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και να αξιολογηθούν, πράγμα που θα διαρκέσει στην καλύτερη περίπτωση από τρεις (3) έως έξι (6) μήνες

Αυτό σημαίνει ότι η μελέτη του Μουσείου αναμένεται να προκηρυχθεί μετά την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, δηλαδή στην καλύτερη των περιπτώσεων σε οχτώ (8) περίπου μήνες από τον Ιανουάριο του 2019, αφού θα έχει προκηρυχθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, εκτός αν συμβεί κάποια άλλη fast track διαδικασία που δεν γνωρίζουμε!!.

Αξίζει εδώ να θυμίσουμε στους Σπαρτιάτες  τι έλεγε τον Ιούλιο του 2014  στο Περιφερειακό Συμβούλιο (306/9-7-2014) η κ. Τζανετέα για την μελέτη του Μουσείου. Καταθέτουμε ακριβώς τα λόγια της: “ ..είναι για μας το Μουσείο, για την Λακωνία, για την Σπάρτη, πρώτης γραμμής, πρώτης προτεραιότητας και είναι στοίχημα για όλους μας σε αυτήν την πενταετία να μπορέσουμε να εκπονήσουμε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την μελέτη του αρχαιολογικού Μουσείου”.

Είναι φανερό από την διατύπωση αυτή ότι δεν προκύπτει άγνοια της Περιφερειακής Αρχής για τις διαδικασίες. Αντίθετα αποδεικνύεται η σκόπιμη επιλογή της, με ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο που αποφασίστηκε από το 2011, όταν την μελέτη του Μουσείου ανέλαβε η Περιφέρεια, και παρουσιάστηκε από τα πιο επίσημα χείλη, από την κα Τζανετέα,  το 2014, το σχέδιο που ομολογούσε ότι δεν σκόπευαν να  υλοποιήσουν ολόκληρη  την  μελέτη του νέου Μουσείου μέχρι το 2019, παρά μόνον το εισαγωγικό της μέρος, δηλαδή τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό!

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους Σπαρτιάτες και τους Φίλους της Σπάρτης ότι ως σωματείο δεν θα σταματήσουμε τον έλεγχο και φυσικά  δεν πρόκειται να σταματήσουμε την προσπάθειά μας για την ολοκλήρωση της μελέτης και του έργου του νέου Μουσείου της Σπάρτης, μέχρι να κοπεί η κορδέλα των εγκαινίων του νέου Μουσείου μας!» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

newbanner
newbanner2
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος