Εβδομάδα εκδηλώσεων για το «Σπάρταθλον» στη Σπάρτη!

Από 24 έως 30 Σεπτεμβρίου - Αναλυτικό πρόγραμμα

Παρασκευή, 21 Σεπτέμβριος 2018 14:55 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εβδομάδα εκδηλώσεων για το «Σπάρταθλον» στη Σπάρτη!

Στο πλαίσιο των  εκδηλώσεων για το «Σπάρταθλον» 2018, η εκκίνηση του οποίου θα δοθεί την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης θα υλοποιήσει πολιτιστικές δράσεις που αφορούν το ιστορικό γεγονός του διεθνούς υπερμαραθωνίου δρόμου, αλλά και την σημασία του αθλητισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι οι ακόλουθες:

Δευτέρα 24/9

Τόπος: Σπάρτη – Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Ώρα 10:00 - 13:00:  Ειδικές επαναληπτικές προβολές  για σχολικές ομάδες του ντοκιμαντέρ «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ – 35 χρόνια υπερπροσπάθεια και εθελοντισμός» (Λεωνίδας Δρογκάρης 2017, 30’). Το εν λόγω ντοκιμαντέρ φωτίζει μια άλλη πτυχή του «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», αυτή των εθελοντών, που πλαισιώνουν και στηρίζουν τον πιο δύσκολο ίσως αγώνα υπεραπόστασης στον κόσμο.

Ώρα  19:30 -20:40: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο τερματισμός» (Ελιάνα Αμπραβανέλ 2016 – 70΄).  Για γενικό κοινό.
  Η ταινία παρακολουθεί τις ζωές τριών ασπρομάλληδων μαραθωνοδρόμων: του Ιδομενέα, που αγωνίζεται ξυπόλητος φορώντας μια αρχαιοελληνική πανοπλία, του Αντώνη, που ανακάλυψε το ταλέντο του στο τρέξιμο όταν κατά λάθος προσπέρασε στο τρέξιμο ένα λύκο, που του είχε αρπάξει ένα πρόβατο και του Στέλιου, του γηραιότερου Έλληνα μαραθωνοδρόμου. Οι τρεις τους μοιράζονται μια εντελώς δική τους φιλοσοφία για το τρέξιμο, καθώς λένε ότι ο μόνος λόγος που αγαπούν τη γραμμή του τερματισμού είναι γιατί τους φέρνει πιο κοντά στον πραγματικό τους εαυτό.
Οργάνωση:  Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Τετάρτη 26/9 και Πέμπτη 27/9

Τόπος:  Σπάρτη – Παραευρώτειο Δημοτικό Πάρκο (βορειοδυτικά γέφυρας Ευρώτα)

Ώρα 09:00 – 13:00:
Αναπαράσταση αρχαίων αθλημάτων και παιχνιδιών με την συμμετοχή μαθητών από τα Γυμνάσια του Δήμου Σπάρτης. Ενημέρωση των μαθητών με ομιλίες σχετικά με τον αγώνα του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.
Συνδιοργανωτές: Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Σπάρτης, Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, Σύλλογος «Σπαρτιάτες Δρομείς».

Τετάρτη  26 και Πέμπτη  27/9

Τόπος: Σπάρτη – Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Ώρα 10:00 - 13:00:  Ειδικές επαναληπτικές προβολές  για σχολικές ομάδες του ντοκιμαντέρ «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ – 35 χρόνια υπερπροσπάθεια και εθελοντισμός» (Λεωνίδας Δρογκάρης 2017, 30’)
Το εν λόγω ντοκιμαντέρ φωτίζει μια άλλη πτυχή του «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», αυτή των εθελοντών, που πλαισιώνουν και στηρίζουν τον πιο δύσκολο ίσως αγώνα υπεραπόστασης στον κόσμο.
Οργάνωση: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Τετάρτη 26/9

Τόπος:  Σπάρτη – Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης


Ώρα 19:00: «Ο αθλητισμός στην αρχαία Σπάρτη». Θεματική ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης. Η ξενάγηση θα προβάλλει τον αθλητισμό στην αρχαία Σπάρτη, παρουσιάζοντας  χαρακτηριστικά  εκθέματα του Μουσείου και την ιστορία που αυτά διηγούνται.     
Συνδιοργανωτές: Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης

Παρασκευή  28/9

Τόπος: Σπάρτη – Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Ώρα: 10:00 - 13:00: «Τα στεφάνια των Σπαρταθλητών»: δημιουργική εκπαιδευτική δράση για σχολικές ομάδες δημοτικού.  Μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Σπάρτης θα κατασκευάσουν στεφάνια από κλαδιά αγριελιάς για τους αθλητές που θα τερματίσουν.
Συνδιοργανωτές: Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς - Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Τόπος: Σπάρτη (οδός Κωνσταντίνου Παλαιολόγου)

Ώρα 20:00: Στο πλαίσιο των δράσεων για το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, τα καταστήματα της κεντρικής περιοχής της πόλης θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου και κατά μήκος των πεζοδρομημένων δρόμων θα πραγματοποιηθούν και οι παρακάτω εκδηλώσεις:
Στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου:
- Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» από την Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης (η έκθεση θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου).
- Παρουσίαση  φωτογραφιών & βίντεο, από την ΛΕΦΩΣ, από τον σε εξέλιξη  υπερμαραθώνιο δρόμο.
- Φωτογραφική έκθεση, με εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, το Σπάρταθλον, τα μουσεία της πόλης και την ιστορία της Σπάρτης, η φωτογραφική έκθεση των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου Σπάρτης.
- Έκθεση ψηφιακών τεκμηρίων των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Λακωνίας, από τα πρώτα δέκα χρόνια του θεσμού «Σπάρταθλον» από το αρχείο του Δήμου Σπάρτης (1983-1992) .
- Εκθέσεις δραστηριοτήτων και λοιπές δράσεις Πολιτιστικών & άλλων Συλλόγων του Δήμου Σπάρτης.

Σάββατο 29/9

Πρωί (χώρος τερματισμού ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ-άγαλμα Λεωνίδα)
Υποδοχή αθλητών. Στην υποδοχή συμμετέχει και το Λύκειο Ελληνίδων Σπάρτης.
Δράσεις και παιχνίδια για παιδιά στον χώρο του τερματισμού, από το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης σε συνεργασία με το 300ο  Σύστημα  Σώμα  Ελλήνων Προσκόπων και τον Σύλλογο Φίλων Προστασίας του Ποταμού Ευρώτα.

 Ώρα 20:00 (κεντρική πλατεία Σπάρτης)
- Έναρξη της τελετής λήξης  του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2018 με παρουσιάστρια τη δημοσιογράφο  Σόνα Φίλη  
- 1ο μέρος: Συναυλία με την Ζωή Τηγανούρια που θα παρουσιάσει τη μουσικοχορευτική παράσταση «Έτσι είναι η Ζωή».Συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα: Ο.Δ.Π.Χ.Ε. «Η Πυρρίχη», «Χοροδρόμοι»

Ώρα 21:15: Προσέλευση αθλητών – χαιρετισμοί - απονομή επάθλων στους νικητές και νικήτριες του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2018.

Ώρα 21:40: 2ο μέρος της συναυλίας «Έτσι είναι η Ζωή».

Κυριακή  30/9
Ώρα 10:00 – 12:00: Υποδοχή Σπαρταθλητών στην Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας με θέμα ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.

Κατά την διάρκεια των παράλληλων εκδηλώσεων του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης θα παρέχει πληροφοριακό υλικό για την ενημέρωση των μαθητών στα δημοτικά σχολεία της Σπάρτης.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα