Εκδηλώσεις του Απ. Πιερρή στη Σπάρτη για τα Κάρνεια και τη Μάχη των Θερμοπυλών

Στις 21-22/9

Πέμπτη, 20 Σεπτέμβριος 2018 17:07 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκδηλώσεις του Απ. Πιερρή στη Σπάρτη για τα Κάρνεια και τη Μάχη των Θερμοπυλών

Δυο εκδηλώσεις για τα Κάρνεια και την Μάχη των Θερμοπυλών θα πραγματοποιήσει στη Σπάρτη ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών Πατρών κ. Απόστολος Λ. Πιερρής.

Την Παρασκευή 21/9 ο κ. Πιερρής θα μιλήσει με θέμα «Τα Κάρνεια και οι Θερμοπύλες. Μια Εορτή του Απόλλωνα και μια Ένδοξη Ήττα. Στοχασμοί για την Αληθινή Σπάρτη». Η ομιλία θα λάβει χώρα στις 8:30΄ μμ στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης (Γκορτσολόγου 97). Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ μετά την ομιλία θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση.

Το Σάββατο 22/9 θα διεξαχθεί το Συμπόσιο των Καρνείων. Ο κ. Πιερρής αναφέρει τα εξής: «Στις 4:54΄ το πρωί της Κυριακής 23/9 συμβαίνει φέτος η Φθινοπωρινή Ισημερία. «Θα συνεορτάσουμε και την τροπή από Θέρους εις Μετόπωρο. Στις Τροπές ο Χρόνος κυριαρχεί ιδιαίτερα και η τάξη του διαγράφεται καθαρώτερα. Μαζύ με την λογική του χρόνου προβάλλω για θέματα συζήτησης όμως και αυτά που σχετίζονται όπως θα φανεί με την προηγούμενη ανάλυση.

Ειδικότερα θα μελετήσουμε τα εξής ερωτήματα:
1/  Γιατί ήταν άβατο το ιερό και η Ολυμπία για τις γυναίκες κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων, επί ποινή φρικτού και ατιμωτικού θανάτου; Και γιατί αντιθέτως επετρέπετο η παρουσία παρθένων; Και για το άβατο του Αγίου Όρους.
2/  Γιατί η εθιμική συνέπεια της συνειδητής αποφυγής γάμου και τεκνογονίας στην μετααρχαϊκή Σπάρτη ήταν ο αποκλεισμός από την θέα των Γυμνοπαιδιών;
3/  Γιατί στην υστερώτερη Σπάρτη απέκτησαν τόσο πλούτο και εξουσία οι γυναίκες;
4/ Οι ηλικίες των αρρένων στην Σπάρτη. Πότε ο παις γινόταν έφηβος, ο έφηβος νεανίας και ο νεανίας άνδρας και γιατί;»

Η παραπάνω σύναξη θα διεξαχθεί στις 9:30΄ το βράδυ. Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, καλείται να επικοινωνήσει με τον κ. Πιερρή.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα