«Υακίνθεια»: Θέατρο και φιλοσοφία συνδύασε ο Θ. Πελεγρίνης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Επιτυχημένη η δεύτερη εκδήλωση στο Σπαντίδου αμφιθέατρο

Παρασκευή, 13 Ιούλιος 2018 15:55 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Υακίνθεια»: Θέατρο και φιλοσοφία συνδύασε ο Θ. Πελεγρίνης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Αντάμωμα με τον Μακεδόνα από τα Στάγειρα, περίτρανο φιλόσοφο Αριστοτέλη και δάσκαλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι φίλοι και ακόλουθοι του εξαιρετικού θεσμού «Υακίνθεια», που για δεύτερη χρονιά πραγματοποιείται στο Σπαντίδου αμφιθέατρο.

Ο θεσμός των Λακεδαιμόνων, που εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Λάκωνας πολυβραβευμένος καθηγητής Ιατρικής κ. Δημήτρης Σπαντίδος, έχοντας ως όραμα και αξιέπαινο στόχο την προώθηση των τεχνών των επιστημών και των γραμμάτων, παρουσίασε στο φιλοθεάμον κοινό, την διδακτική παράσταση του πρώην πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών και υφυπουργού Παιδείας, κ. Θεοδόση Πελεγρίνη. Η εκδήλωση με τίτλο «Η πρόβα με τον Αριστοτέλη» σε σκηνοθεσία Νίκου Παροίκου, ιδρυτή της ομάδας Έξοδος Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Ιουλίου στο Σπαντίδου αμφιθέατρο.

Οι αξιόλογοι οι ηθοποιοί, Σπύρος Ξένος και Ηλέκτρα Παροίκου, υποδύονται δυο ανήσυχους ηθοποιούς σε πρόβα με τον σκηνοθέτη (τον ρόλο έχει ο κ. Πελεγρίνης), που ψάχνουν απαντήσεις στο δρόμο της ευδαιμονίας και της κάθαρσης, μέσα από τη διδασκαλία του Αριστοτέλη με τρόπο προσιτό και εύκολα κατανοητό για τους θεατές. Η φιλοσοφία της πολυσχιδούς κορυφαίας πνευματικής εποχής όλων των εποχών αναδεικνύεται μέσα από το θέατρο, χαρίζοντας πολύτιμη γνώση στην πορεία του προσωπικού μας αγώνα, σε έναν κόσμο καθημερινών προκλήσεων, αντιξοοτήτων  και αναγκαίων υπερβάσεων.

Το έργο παρουσιάστηκε πέρυσι και στο διεθνές έτος Αριστοτέλη στο παγκόσμιο συνέδριο Φιλοσοφίας.

Νωρίτερα, οι μουσικοί Εβελίνα Μαρκοπούλου και Μάριος Κατσάλης «ταξίδεψαν» σε  μαγευτικές αρχαιοελληνικές μελωδίες από σωζόμενα αποσπάσματα Σείκιλου, Πινδάρου, Σαπφούς.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Γεωργία Μπιτάκου, ενώ παρευρέθησαν ο βουλευτής Λακωνίας και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Θανάσης Δαβάκης, ο αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Χρήστος Πλειώτας, η πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας κ. Τόνια Κυριακουλάκου και ο καταξιωμένος αγιογράφος κ. Δημήτρης Κουκούτσης. Τα αρχαιοελληνικά κουστούμια που εκτέθηκαν είναι σχεδιασμού και δημιουργίας του κ. Σάκη Βαρδίκου.

Ο θεσμός θα ολοκληρωθεί για φέτος με τη συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων στις  18 Αυγούστου, ενώ θα προηγηθεί ομιλία του συγγραφέα και σκηνοθέτη Μπάμπη Πλαϊτάκη με θέμα «Ο Αλκιβιάδης στη Σπάρτη».

Οι Έλληνες, που χρειάζονται αυτή την εποχή -όσο ποτέ- την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και το πνευματικό αποτύπωμα σπουδαίων Ελλήνων πνευματικών ηγετών, αναμφίβολα αισθάνονται υπερήφανοι για τον ευεργέτη κ. Δημήτρη Σπαντίδο. Κυρίως για όσα προσφέρει μέσα από το αμφιθέατρο και τα «Υακίνθεια»,  στην «καρδιά» της Λακωνίας, εκεί που μεσουράνησε ο σπουδαιότερος πολιτισμός των Σπαρτιατών.

Ακούραστος και ικανότατος ο -εκ Πελλάνας- συνεργάτης του, Νίκος Μπακής.

Τα «Υακίνθεια» εξελίσσονται σε «πνεύμονα» ανεκτίμητο πνευματικής, ψυχικής και ηθικής ανάτασης.


Φωτογραφίες/video: Νίκος Μπακής

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti