Ομιλία του Απ. Πιερρή στη Σπάρτη

Mayfair_Club

«Από τον Πίνδαρο και την Περσική Συμμαχία στη Μάχη των Λεύκτρων και την Ελληνική Ηγεμονία...»

Πέμπτη, 07 Ιούνιος 2018 17:10 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ομιλία του Απ. Πιερρή στη Σπάρτη

Νέα ομιλία, στο πλαίσιο του β’ κύκλου συναντήσεων με τίτλο «Η Σπάρτη από τη  Δημιουργία του Ελληνισμού στην Ελληνική Ηγεμονία. Το Λακεδαιμόνιο Θέρος (556-371 π.Χ.)», πραγματοποιεί την Παρασκευή 8/6 στη Σπάρτη, ο διευθυντής του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Πατρών, κ. Απόστολος Λ. Πιερρής. Θέμα της ομιλίας είναι «Από τον Πίνδαρο και την Περσική Συμμαχία στη Μάχη των Λεύκτρων και την Ελληνική Ηγεμονία. ΓΙΑΤΙ Η ΘΗΒΑ; Τέλος Εποχής για την Σπάρτη (Μάχη των Λεύκτρων, 371 π.Χ.) Και Αρχή του Φθινοπώρου του Ελληνισμού (Μάχη της Χαιρώνειας, 338 π.Χ.), Οι 300 του Λεωνίδα και οι 300 του Ιερού Λόχου».

Η συνάντηση και ομιλία του Απ. Πιερρή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8/6 και ώρα 8:30΄ το βράδυ στη φιλόξενη αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, (Γκορτσολόγου 97). Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ μετά την ομιλία θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση.

Σχολιάζοντας το αντικείμενο της ομιλία του, ο κ. Πιερρής επισημαίνει τα εξής: «Στην ακροτελεύτια τακτική συνάντησή μας αυτής της δεύτερης περιόδου αναζητήσεων και αυτογνωσίας πάνω στον Σπαρτιατικό άξονα της Δωρικής ουσίας του κλασσικού Ελληνισμού, θα μιλήσω για το τέλος του αρχαίου Θέρους, για την φοβερή περίοδο από την μάχη των Λεύκτρων στην μάχη της Χαιρωνείας.

Η “ώρα” της ακμής της Σπάρτης έχει περάσει, και το «πάγωμα» δεν συντηρεί την σφύζουσα στο κάλλος νεότητα. Αλλ’ όμως μια εικόνα δραματικού (άρα ναι, όχι ακραιφνώς Δωρικού, μάλλον συγκινητικού) μεγαλείου μας δείχνει η Πόλη όταν κατά τον Ιούλιο του 371 π.Χ. φθάνει το άγγελμα του ολέθρου από τα Λεύκτρα (5η Εκατομβαιώνος – Παυσανίας VIII, 27, 6; Πλούταρχος, Αγησίλαος, 28; Κάμιλλος, 19): οι Σπαρτιάτες υπέστησαν συντριπτική ήττα στην καθοριστική μάχη, και το χειρότερο την αναγνώρισαν τελετουργικά, πήραν τους νεκρούς των υπόσπονδοι από τους Θηβαίους. Η Θήβα έστησε τρόπαιο επί της Σπάρτης.

Η Σπάρτη εόρταζε τις απαστράπτουσες στο κάλλος Γυμνοπαιδιές της και την στιγμή της άφιξης του αγγελιαφόρου όλοι στην μεγάλη Αγορά, μπροστά στην Περσική Στοά, στον Χορό, ενώπιον του αγάλματος του Απόλλωνος Πυθαέως (Παυσανίας ΙΙΙ, 11, 9), εθεώντο και εθαύμαζαν τον ανδρικό χορό ορχούμενο. Λέει τα πικρά μαντάτα στους Εφόρους. Και αυτοί ασάλευτοι σαν Δωρικοί κίονες, υπερήφανα απαθείς από τα περιγιγνόμενα του χρόνου σαν τον δοξασμένο ανθό της νιότης, δεν διακόπτουν την εορτή της αιωνιότητας, δεν μπαίνουν στην δράση του δράματος αφήνοντας το Στάσιμο του χορού, δεν προσβάλλουν, δεν μιαίνουν τον Άνακτα του Κάλλους με τα πάθη του Χρόνου. Η εορτή συνεχίζεται απερίσπαστη. Καμμιά επίσημη αγγελία των γεγονότων εκείνη την ημέρα και την νύκτα δεν δημοσιεύεται. Ιδιωτικά ειδοποιούνται κατ’ οίκον οι συγγενείς των πεσόντων για την ανήκουστη πτώση. Με την παραγγελία στις γυναίκες να μην εκφράσουν βουερά τον πόνο τους. Και όλοι ξέρουν το ανείπωτο. Και ιδού την επομένη οι οικείοι των νεκρών καλλωπισμένοι και ευφρόσυνοι περιήρχοντο την πόλη, οι δε των επιζησάντων έμεναν κλεισμένοι στα σπίτια τους, ή αν εβγαιναν περπατούσαν βιαστικά κατηφείς και μαζεμένοι». Ο κ. Πιερρής προσθέτει: «Θα αντιμετωπίσουμε το αίνιγμα της Σφίγγας στους παλαιούς χρόνους και το αίνιγμα των Θηβών στους κλασσικούς, ηρωικούς και τους δύο. Θα εξιχνιάσουμε το μυστικό της σύζευξης τέλειας σωματότητας και Πυθαγορισμού στην Θήβα της Ελληνικής ηγεμονίας. Και θα απορήσουμε γιατί εσφάλη από τους Μακεδόνες ο λέων της Χαιρωνείας.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος