Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Σπάρτης: Γενέθλια 15 ετών με εκδηλώσεις!

Mayfair_Club

Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στα τέλη του 2002

Τετάρτη, 04 Απρίλιος 2018 17:57 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Σπάρτης: Γενέθλια 15 ετών με εκδηλώσεις!

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, συμπληρώνει 15 χρόνια λειτουργίας και πολυσήμαντης προσφοράς. Με αυτή την αφορμή, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), οργανώνει στο Μουσείο της Σπάρτης, επετειακές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Αναλυτικά:

Την Πέμπτη 12 Απριλίου (ώρες 11:00 και 13:00) οργανώνονται για άτομα Τρίτης Ηλικίας εργαστήρια με τίτλο «Με έμπνευση την ελιά». Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στην περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», που φιλοξενείται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μουσείου και στη συνέχεια, με την καθοδήγηση ειδικών μουσειοπαιδαγωγών, θα δημιουργήσουν έργα εμπνευσμένα από τα εκθέματα του Μουσείου και της περιοδικής έκθεσης.

Την Παρασκευή 13 Απριλίου (ώρα 11:30) ο ξεναγός Δημήτρης Βλαχάκος, οδηγώντας το κοινό σε μια παιγνιώδη ξενάγηση, θα περιηγηθεί τη μόνιμη και περιοδική έκθεση του μουσείου, σε ένα διαχρονικό ταξίδι στον πολιτισμό της ελιάς και του ελαιόλαδου, αλλά και στη διαρκή αναζήτηση του Ωραίου. Μετά το πέρας της ξενάγησης θα ακολουθήσει παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για παιδιά κάθε ηλικίας.
Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 40.
Διάρκεια ξενάγησης και παιχνιδιού: 90 λεπτά.

ekthesi mouseio elias

Η συμμετοχή και στις δύο εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του εορτασμού των γενεθλίων του Μουσείου, την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Απριλίου η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 27310 89315 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Το χρονικό
Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού άνοιξε για το κοινό στα τέλη του 2002. Στεγάζεται στο κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Σπάρτης (ΗΕΣ), στην καρδιά της Λακωνίας, μιας από τις κύριες ελαιοπαραγωγούς περιοχές της χώρας μας. Λειτουργεί υπό την ευθύνη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς για τα επόμενα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του.

Η μετατροπή σε Μουσείο
Ο Δήμος Σπάρτης παραχώρησε το κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Σπάρτης στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με σκοπό να δημιουργηθεί το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού. Το έργο εντάχθηκε στα Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου και χρηματοδοτήθηκε από το Β' & Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Το κτήριο ανακαινίστηκε ριζικά. Διατηρήθηκε μόνο η κύρια (βόρεια) όψη, η οποία και ενσωματώθηκε σε μια σύγχρονη κατασκευή. Το ευρηματικό αρχιτεκτονικό κέλυφος προσαρμόστηκε στις μουσειολογικές επιταγές ενός πρωτοποριακού μουσείου. Το νέο κτίσμα παραπέμπει σε βιομηχανικά κτήρια και δημιουργεί οπτικές φυγές προς τον περιβάλλοντα χώρο, τον γειτονικό ελαιώνα και τον Ταΰγετο.

Με ανάλογες προδιαγραφές κατασκευάστηκε και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου. Φιλοξενεί δραστηριότητες που τονώνουν την πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινωνίας και της περιφέρειας (οργάνωση συνεδρίων, περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, κ.λπ.)

Σήμερα, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού αποτελεί ζωντανό οργανισμό που συμβάλλει σημαντικά στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.

Το 2004, το Μουσείο κέρδισε το πρώτο βραβείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, στον διαγωνισμό «Βραβεία Αρχιτεκτονικής», κατηγορία «Έργα του Δημοσίου».


Ε
νημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος