Το μεγάλο Καρναβάλι της Λακωνίας την Κυριακή στις Κροκεές! (VIDEO)

Mayfair_Club

Δείτε σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τις διοργανώσεις μεταξύ 1961-2008

Παρασκευή, 16 Φεβρουάριος 2018 16:58 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το μεγάλο Καρναβάλι της Λακωνίας την Κυριακή στις Κροκεές! (VIDEO)

Οι Κροκεές έχουν ένα σημαντικό δώρο πολιτισμού στην λαϊκή τους παράδοση που λέγεται  «Καρναβάλι».

Με οργανωμένη μορφή διανύει τον 57ο χρόνο ύπαρξης ενώ ανεπίσημα μετρά αιώνες, όταν με Διονυσιακές τελετουργίες ο κόσμος υποδεχόταν τον ερχομό της Άνοιξης, την Αναγέννηση της Φύσης και των ανθρώπινων ψυχών και έπειτα ήταν οι φωτιές στις «ρούγες» με τα «μπαρμπουτόματα» και τα γλέντια!

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου και ώρα 4:30΄ μμ.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Καρναβάλου Κροκεών, κ. Ελένη Μανάκου «το Καρναβάλι αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της λαϊκής κουλτούρας με σάτυρα, ανατροπές, αισιοδοξία, ελπίδα, μηνύματα, ψυχαγωγία.

Οι καρναβαλιστές νιώθουν ότι ανατρέπουν τα κανονιστικά πρότυπα συμπεριφοράς, τα συμβατικές πλευρές της καθημερινότητας, ενώ τους δίνεται η ευκαιρία να καλλιεργήσουν τα στοιχεία του αυθορμητισμού, της εξωστρέφειας και της άμεσης επικοινωνίας!

Τα σώματα παύουν να υπόκεινται σε περιορισμούς, απελευθερώνονται…

Η φωτιά, ο χορός, η κοινή συμμετοχή στα καρναβαλίστικα δρώμενα σπάνε τα όρια μεταξύ του ατομικού και του συλλογικού, του ρεαλιστικού, του λογικού και του παράλογου..

Εκτός από την ψυχαγωγία, τα τελετουργικά του καρναβαλιού προσφέρουν την αίσθηση αντίστασης στις κυρίαρχες σχέσεις  εξουσίας και την ικανοποίηση του αισθήματος απόδοσης της δικαιοσύνης.

Η προστασία και η ασυλία της μάσκας και της μεταμφίεσης δίνει την ευκαιρία στους καρναβαλιστές να εκφράσουν συναισθήματα, να μεταφέρουν μηνύματα, να διατυπώσουν αιτήματα για ότι τους πληγώνει και τους ενοχλεί στην καθημερινότητα τους.

Το Καρναβάλι συνιστά έτσι, έναν τρόπο για να ξορκίσουν τα άτομα τους φόβους τους μέσω περιπαικτικής διάθεσης και συλλογικού γέλιου, να ξεχάσουν για λίγο τα προβλήματα τους αλλά και να κατασκευάσουν ένα ουτοπικό κόσμο ελευθερίας, ισότητας και αφθονίας.

Η μεγαλύτερη γοητεία του τελετουργικού στα καρναβαλικά δρώμενα είναι η αίσθηση που δίνει στον καρναβαλιστή να παίξει νέο ρόλο και να παρουσιάζεται σαν “άλλος”. Απαλλαγμένος από αναστολές και κανόνες ρισκάρει να εκτεθεί μέσω της μεταμφίεσης και της υιοθεσίας ενός διαφορετικού τρόπου συμπεριφοράς…..

Μαζί με όλα αυτά αποδεσμεύει και αποβάλλει ένα μέρος του εαυτού του, εκείνου της καθημερινότητας και της τάξεως… Γίνεται ανυπάκουος, άτακτος…..

Όλη αυτή η διαδικασία απελευθερώνει θετικά στοιχεία συναισθήματα, εμπεριέχοντας αναζωογονητικές δυνάμεις».

Χαρακτηριστικά του Κροκεάτικου Καρναβαλιού είναι οι χειροποιήτες κατασκευές των «Αρμάτων» όπως τις λέμε αποτελούμενες από σύρμα, σίδερο, ξύλο, εφημερίδα, κόλλα και χρώματα. Είναι προϊόντα συλλογικής και εθελοντικής εργασίας νέων ανθρώπων, παιδιών, μεγάλων ανθρώπων με γνώσεις τεχνικές και καλλιτεχνικές σε όλους τους τομείς.

Η ομάδα των κατασκευαστών μαζί με όλα τα παιδιά που μαθητεύουν δίπλα τους στο εργοτάξιο της «Δεξαμενής», έχουν πάθος και όραμα για το καρναβάλι και για τον τόπο τους. Είναι τα παιδιά και τα εγγόνια, τα δισέγγονα όλων εκείνων που το δημιούργησαν, το θεσμοθέτησαν, το διατήρησαν και μας το παρέδωσαν.

Η παροχή οικονομικής στήριξης από τους Κροκεάτες της ομογένειας και τους απανταχού κατοικούντες, η τοπική κοινωνία, ο Δήμος Ευρώτα, ο κόσμος της Λακωνίας είναι βασικός παράγοντας για την συνέχεια του ιστορικού Καρνάβαλου, μέσω λαχείου που διακινεί.

Ο φορέας υλοποίησης του Καρνάβαλου αν και αριθμεί λίγα χρόνια κάνει προσπάθεια και επικεντρώνει στην προστασία του πολιτιστικού μας πλούτου, στην αέναη ροή ενός ιστορικού θεσμού που θα κληρονομήσουν οι επερχόμενες γενιές.

Δείτε σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το Καρναβάλι Κροκεών (1961-2008) σε ένα video που δημιούργησε ο Γιώργος Πολολός για το krokees.gr

27752561 1824293660923345 43762997542943447 n

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος