Παρέμβαση των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου σε δηλώσεις Τατούλη για το μουσείο Σπάρτης

Ζητούν εξηγήσεις από τον περιφερειάρχη

Πέμπτη, 02 Νοέμβριος 2017 17:38 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παρέμβαση των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου σε δηλώσεις Τατούλη για το μουσείο Σπάρτης

Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη για το θέμα του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης, το Σωματείο «Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Με έκπληξη ακούσαμε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη να δηλώνει σε περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό ότι: “η περιφερειακή αρχή είχε δεσμεύσει στο πρόγραμμά της τους απαιτούμενους πόρους για τη μελέτη αυτή (του Νέου Μουσείου). Ωστόσο, τα νέα δεδομένα των αρχαιολογικών ευρημάτων στο συγκεκριμένο οικόπεδο αύξησαν το κόστος και για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξασφάλισε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πρόσθετους πόρους.”

Τι σημαίνει αυτή η δήλωση του κ. Τατούλη; Ότι θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα για την μελέτη πέραν των 2.750.000,00 ευρώ που έδωσε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης; Από πού προκύπτει αυτό; Υπάρχει κάποια έγγραφη ενημέρωση από κάποιον επίσημο δημόσιο φορέα ή προσπαθεί να ξεφύγει ο κ. Τατούλης από την υποχρέωση να δώσει στην Σπάρτη για επιπλέον έργα πολιτισμού τα χρήματα που υποτίθεται ότι είχε δεσμεύσει στο περιφερειακό πρόγραμμα για την μελέτη του Μουσείου και τα οποία δεν θα δώσει πλέον γι’ αυτό το σκοπό, αφού την μελέτη χρηματοδότησε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης;

Ο κ. Τατούλης οφείλει να δώσει δημόσια εξηγήσεις για την παραπάνω άποψη, αλλιώς θα θεωρήσουμε ότι για μια ακόμα φορά προσπαθεί να παραπλανήσει τους Σπαρτιάτες και τους Λάκωνες και τα χρήματα που εξοικονομεί η Περιφέρεια λόγω της χρηματοδότησης της μελέτης από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και τα οποία ανήκουν στην Σπάρτη, επιδιώκει να τα δρομολογήσει για έργα σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας.

Πρέπει να μας ξεκαθαρίσει ο κ. Τατούλης ποιο είναι αλήθεια και ποιό ψέμα, αφού η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα δήλωσε  σε πρόσφατη συνέντευξή της στην Arkadiki TV “ότι η Περιφέρεια μετά την χρηματοδότηση της μελέτης του Νέου Μουσείου  από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, εξοικονόμησε το ποσόν των 2.750.000,00 ευρώ και θα υλοποιήσει άλλα έργα” (προφανώς εννοεί άλλα έργα στην Σπάρτη και προφανώς έργα από τον αντίστοιχο κωδικό, δηλαδή έργα πολιτισμού. Αλλιώς, αν επρόκειτο για έργα της Περιφέρειας γενικά, γιατί να το εξαγγέλλει η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας;)

Θεωρούμε ότι μετά την χρηματοδότηση της μελέτης του Νέου Μουσείου από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με το ποσόν των 2.750.000,00 ευρώ, υπάρχει ένα αντίστοιχο “πλεόνασμα” των 2.750.000,00 ευρώ στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, το οποίο η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδ. Τζανετέα, δεσμεύτηκε δημόσια ότι θα το χρησιμοποιήσουν για την χρηματοδότηση άλλων έργων πολιτισμού στην Σπάρτη που το δικαιούται.

Με δεδομένο ότι με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” μέσω του Σωματείου Διάζωμα, εκπονήθηκε η μελέτη της μερικής αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης, η αποκατάσταση του οποίου αποτελεί έναν ακόμα διακαή πόθο των Σπαρτιατών και των Λακώνων, καλούμε τον κ. Τατούλη, την κ. Τζανετέα και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να αποφασίσουν την άμεση δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης στο ύψος της εξοικονομηθείσας πίστωσης των 2.750.000,00 ευρώ, με την δέσμευση ότι θα χρηματοδοτήσουν στην συνέχεια την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης του αρχαίου Θεάτρου που ανέρχεται συνολικά στα 5.000.000,00 ευρώ, από επόμενη τροποποίηση του Περιφερειακού Προγράμματος.

Δεδομένου ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αποδεσμεύσει το ποσόν των 2.750.000,00 ευρώ, θεωρούμε ότι είναι η άριστη ευκαιρία να αξιοποιήσει την διαθέσιμη χρηματοδότηση για την  Σπάρτη και να πραγματοποιηθεί έτσι η μεγάλη έξοδός της πόλης μας προς την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού που αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα!!»


Ε
νημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος