Συναντήσεις και ομιλίες του Απ. Πιερρή σε Σπάρτη και Γύθειο

Στις 3-4 Νοεμβρίου

Τετάρτη, 01 Νοέμβριος 2017 14:58 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συναντήσεις και ομιλίες του Απ. Πιερρή σε Σπάρτη και Γύθειο

Συνεχίζονται στη Λακωνία οι ενημερωτικές εκδηλώσεις του διευθυντή του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών και συνεργάτη του «Λακωνικού Τύπου» κ. Απόστολου Πιερρή. Την Παρασκευή (3/11) και ώρα 8:30΄ μμ, ο κ. Πιερρής διοργανώνει ομιλία με θέμα «Σπάρτη, Δωρίς, Δελφοί στην πυκνή δεκαετία 464-454 π.Χ. (Εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Σπάρτης. Ο σεισμός, η επανάσταση και τα γεγονότα του φθινοπώρου 457 π.Χ. στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα)» στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δ. Σπάρτης (ισόγειο Κεντρικής Βιβλιοθήκης).

Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής (1/11), ο κ. Πιερρής θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης.

Το Σάββατο 4/11, ο κ. Πιερρής θα επισκεφθεί το Γύθειο, όπου θα υπάρξει συζήτηση για τη  σημασία της μετατόπισης της θαλάσσιας προβολής του πεδίου του Ευρώτα από το Έλος (Μυκηναϊκή εποχή, οδός κατά μήκος του ποταμού) στην Λα (πρώτη Δωρική κατάσταση στην Λακωνία, ορεινή οδός) και τελικά στο Γύθειο (μεταλυκούργεια συντεταγμένη Σπάρτη, διαμόρφωση λιμένος).

Ο κ. Πιερρής αναφέρει χαρακτηριστικά για τις νέες συναντήσεις στη Λακωνία: «Η φετινή θεματική των συναντήσεων της Σπάρτης θα αφορά στην τρίτη εποχή (γ) της Σπαρτιατικής ιστορίας. Την διάρθρωση της αναλυτικής διαπραγμάτευσης αυτού του ζητήματος θα παρουσιάσω στην εισαγωγική συνέντευξη την Παρασκευή.

Για να δώσω το στίγμα της ιστορικότητας όπως την εννοούμε κλασσικά και όπως θα την αντιμετωπίσω στις αναζητήσεις του νέου κύκλου, το ίδιο βράδυ θα μιλήσω για ένα σημαίνον ιστορικό θέμα του Χρυσού 5ου αιώνα: τις παρεμβάσεις της Σπάρτης στην Κεντρική Ελλάδα κατά τις δυο δεκαετίες προ του μέσου του αιώνα για, και περί, τους Δελφούς (την ιδιαζόντως Δωρική Απολλώνια εστία) και την Δωρίδα (την – προσεχή – Δωρική μητρόπολη) σε σχέση αφ’ ενός μεν με την αποκορυφούμενη δύναμη των Αθηνών και την κατάσταση στην Βοιωτία, αφ’ ετέρου δε με την δεκαετή ανταρσία των Ειλώτων και την αποστασία των Μεσσηνίων μετά τον σεισμό του 464 π.Χ. στην Λακωνία. Σημείο αναφοράς στην ανάλυσή μου θα είναι τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 456 π.Χ. με την στρατιωτική εμπλοκή της Σπάρτης σε Βοιωτία και Φωκίδα».

Το συνοπτικό πρόγραμμα της συνάντησης έχει ως εξής:

Παρασκευή 3/11
12:00 (αίθουσα Εθνικού Ωδείου, Παράρτημα Σπάρτης (Λεωνίδου 72))
- Συνέντευξη τύπου

8.30 μμ  (αίθουσα Πνευματικού Κέντρου ΝΠ Δήμου Σπάρτης, Δημόσια Κεντρική
Βιβλιοθήκη Σπάρτης)
- Ομιλία και συζήτηση: ΣΠΑΡΤΗ, ΔΩΡΙΣ, ΔΕΛΦΟΙ ΣΤΗΝ ΠΥΚΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 464-454 π.Χ. (Εσωτερική και Εξωτερική Πολιτική της Σπάρτης. Ο Σεισμός, η Επανάσταση και τα Γεγονότα του Φθινοπώρου 456 π.Χ. στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα)

Σάββατο 4/11
Επίσκεψη στο Γύθειο και συζήτηση για την σημασία της μετατόπισης της θαλάσσιας προβολής του πεδίου του Ευρώτα από το Έλος (Μυκηναϊκή εποχή, οδός κατά μήκος του ποταμού) στην Λα (πρώτη Δωρική κατάσταση στην Λακωνία, ορεινή οδός) και τελικά στο Γύθειο (μεταλυκούργεια συντεταγμένη Σπάρτη, διαμόρφωση λιμένος).

«Η πολιτισμική διάσταση της μεταφοράς φανερώνεται θρησκειολογικά με τις αντίστοιχες κύριες, ορίζουσες λατρείες: Άδης και Κόρη στο Έλος, Διόσκουροι στον Λα, Απόλλων και Ηρακλής στο Γύθειο.

Θα αναλύσουμε και σε αυτήν την περίπτωση την κλασσική ενότητα σε ένα όλο ανθρωπογεωγραφικών, γεωπολιτικών και πολιτισμικών παραγόντων, «υλικών» και πνευματικών, πρακτικών και θεωρητικών παραμέτρων της ανθρώπινης ύπαρξης, πραγματικότητας και ιδέας, γεγονότων και αξιών» επισημαίνει ο κ. Πιερρής.

Το Σάββατο το βράδυ προγραμματίζεται συμπόσιο, εορτάζοντας την αναγγελθείσα έναρξη του νέου κύκλου.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος