Σπάρτη: Μια πόλη παγκοσμίου βεληνεκούς που «γεννά» νέους θεσμούς (ΦΩΤΟ)

Συνεχίστηκαν οι δράσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια Πόλη»

Δευτέρα, 25 Σεπτέμβριος 2017 15:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σπάρτη: Μια πόλη παγκοσμίου βεληνεκούς που «γεννά» νέους θεσμούς (ΦΩΤΟ)

Στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, έναν χώρο που δημιουργεί προβληματισμό και αναζητήσεις, διοργανώθηκε μια από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια Πόλη», την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι συγγραφείς Γιώργος Λεκάκης και Γιώργος Λαθύρης ενώ στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Σπάρτης Χρήστος Πλειώτας και ο   πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Σπάρτης «Ο Λεωνίδας» Χρήστος Αλεξάκος, πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Σπάρτης.

Ο κ. Λεκάκης μίλησε για τη «Νομοθεσία του Λυκούργου», ενώ ο κ. Γιώργος Λαθύρης για μια φυλή της Χιλής, τους Αραουκανούς που έχουν ρίζα ελληνική και μάλιστα σπαρτιατική.

Η υπομονή των ομιλητών, ώστε να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό ανταμείφτηκε τελικά από τη γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε τις πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις, μέσα από τις οποίες παρουσιάστηκε ο παγκόσμιος χαρακτήρας της Σπάρτης.

«Νέκταρ και Αμβροσία»: Ένας νέος
εκθεσιακός θεσμός «γεννήθηκε»
Εξάλλου, μία νέα έκθεση, αυτή των διακεκριμένων λακωνικών προϊόντων, «γεννήθηκε» στη Σπάρτη. Πρόκειται για την έκθεση «Νέκταρ και Αμβροσία» που έλαβε χώρα στις Αμύκλες, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια Πόλη».

Στην έκθεση, το τριήμερο 15-16-17 Σεπτεμβρίου συμμετείχαν συνολικά 15 σημαντικές επιχειρήσεις παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας λακωνικών προϊόντων.

Σε πειραματική φάση η έκθεση κέρδισε ωστόσο τις εντυπώσεις αφού αναπτύχθηκε σε ένα ιδιαίτερο χώρο και με παραδοσιακό ντεκόρ που συνέδεε την παράδοση με την σύγχρονη παραγωγή διακεκριμένων προϊόντων Λακώνων παραγωγών.

Λόγω της πειραματικής φάσεως η συμμετοχή των εκθετών φέτος ήταν δωρεάν. Ωστόσο όλοι ανταπέδωσαν και συνέβαλαν με τον καλύτερο τρόπο στη δημιουργία κι ενός μοναδικού μπουφέ που στην ουσία πρόβαλλε τα λακωνικά προϊόντα απευθείας στους καταναλωτές πολίτες. Οι καταξιωμένοι σεφ του Νερόμυλου, με πρώτη ύλη από τους εκθέτες, δημιούργησαν μοναδικές γαστρονομικές προτάσεις που ανέδειξαν τη νοστιμιά και την πληρότητα των λακωνικών προϊόντων. Παραδοσιακά υλικά σε μοντέρνες εκδοχές συνταγών. Δεν είναι τυχαίο ότι το τριήμερο πάνω από 3.000 πολίτες γεύθηκαν τα καλύτερα.

Παράλληλα, η σεφ Μαίρη Παναγάκου σε ειδική εκδήλωση παρουσίασε με μοναδικό τρόπο όλα τα προϊόντα της έκθεσης και την αξιοποίησή τους. Ο Σαράντος Γάββαρης παρουσίασε επίσης το γλυκό του φεστιβάλ (κέικ με πορτοκάλι και σοκολάτα), ενώ ο Νίκος Μάζης αναφέρθηκε και παρουσίασε αρτοποιήματα από την ελληνική αλλά και την εκκλησιαστική παράδοση.

Η έκθεση διακεκριμένων λακωνικών προϊόντων «Νέκταρ και Αμβροσία» με αρκετές βελτιώσεις και προσθήκες θα επαναληφθεί προκειμένου να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην προβολή της Παραγωγής και Γαστρονομίας της Σπάρτης και της Λακωνίας. Την διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης είχε η  «Η.Β. Μπόνος».

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους εκθέτες που τόλμησαν και συνεργάστηκαν στη νέα αυτή προσπάθεια, θεμελιώνοντας ένα θεσμό που είναι σίγουρο ότι θα βελτιωθεί και θα αναπτυχθεί συμβάλλοντας στην προσβολή των εξαιρετικών λακωνικών προϊόντων όχι μόνο μέσα από εκθεσιακά περίπτερα αλλά με πραγματική γαστρονομία και έντονη προβολή. Όλες οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν έδωσαν το «πράσινο φώς» για την επόμενη έκθεση από την οποία πλέον θα έχουν περισσότερες απαιτήσεις και αξιώσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι τη γαστρονομία της Σπάρτης γνώρισαν και οι προσκεκλημένοι στο φεστιβάλ από άλλες περιοχές όπως η Κύπρος, ή Θήβα, η Αθήνα κλπ.

80 χορευτές, ο «ανθός» της Σπάρτης,
χόρεψαν στο φεστιβάλ της πόλης
Το χθες και το σήμερα «έδεσαν» με τη ζωντάνια της νιότης
Τέλος, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, στις Αμύκλες πραγματοποιήθηκε μια πολύ όμορφη εκδήλωση, ένα παιδικό αντάμωμα γεμάτο παράδοση και ζωντάνια!

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια Πόλη» έλαβε χώρα η εκδήλωση «Τα παιδία παίζει». Παιδιά και νέοι πλημμύρισαν τον χώρο. Ενημερώθηκαν από το περίπτερο του Γραφείου Νεότητας της ΙΜΜΣ, αλλά και από τις εθελόντριες του ΕΕΣ για αντίστοιχα θέματα.   Τα παιδικά τμήματα του Λαογραφικού Συλλόγου Σπάρτης, του Συλλόγου Διάδοσης Παραδοσιακών Χορών κι Εθίμων «Η Πυρρίχη», της Χορευτικής Ομάδας Θεραπνών και του Λυκείου των Ελληνίδων Σπάρτης παρουσίασαν ένα χορευτικό αφιέρωμα απ’ όλη την Ελλάδα και συγκίνησαν μικρούς και μεγάλους!

Τα παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές ενδυμασίες απέδωσαν άριστα και καταχειροκροτήθηκαν.

Για πρώτη φορά, οι χοροδιδάσκαλοι βρέθηκαν μαζί, γιατί όπως ελέχθη αυτά που τους ενώνουν είναι μεγάλα, πολλά και σημαντικά σε σχέση με αυτά που ενδεχομένως τους χωρίζουν.

Αμέσως μετά, η μπάντα «Χοές» απέδειξε πόσο «γόνιμα» μπορεί να συνδυαστεί το παρόν με το παρελθόν, η παράδοση με την έμπνευση και τη νέα δημιουργία!

Στο χώρο που λειτουργούσαν εκθέσεις βιβλίου, φωτογραφίας, αγιογραφίας, ιστορικής και παραδοσιακής λακωνικής ενδυμασίας και εκθετήριο τυποποιημένων και διακεκριμένων λακωνικών προϊόντων, βρέθηκαν εκατοντάδες πολίτες.

Φωτο: Ηλίας Περγαντής, spartavoice, krokeai.gr, imms.gr, notospress.gr, youknow.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να αθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

lakonikos.gr diakopes

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος