Αντιπροσωπεία Μανιατών σε εκδηλώσεις μνήμης στην Πάργα (ΦΩΤΟ)

Παρών και ο πρόεδρος των Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας

Πέμπτη, 14 Σεπτέμβριος 2017 08:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αντιπροσωπεία Μανιατών σε εκδηλώσεις μνήμης στην Πάργα (ΦΩΤΟ)

Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας, κ. Δημήτρης Διαμαντάκος, συμμετείχε ως μέλος στην αντιπροσωπεία Μανιατών που μετέβησαν στο Δήμο Πάργας της Ηπείρου, για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του Στρατηγού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, ο οποίος «έπεσε» την 4-7-1822 στη μάχη της Σπλάντζας. Πρόκειται για τη σημερινή περιοχή του λόφου Αγίας Ελένης- Βαλανιδοράχης του Δήμου Πάργας.

Ο Δ. Διαμαντάκος περιγράφει τι είδε, τι έζησε και τι ένοιωσε, κατά την παρουσία του στις εκδηλώσεις μνήμης:

«Ένα τοπίο πανέμορφο: οι ακτές της Ηπείρου, η καταπράσινη γη της Πάργας, η πανέμορφη αμμουδιά της Σπλάντζας, οι εκβολές του  ποταμού Αχέροντα, ο λόφος της Αγίας Ελένης με το ομώνυμο  παλιό σεμνό εκκλησάκι, οι πέτρινοι τοίχοι και ένας ταπεινός ξύλινος σταυρός, συνθέτουν το τοπίο που αγκαλιάζουν και φυλάνε σφιχτά στα χώματα τους το αίμα που χύθηκε στις 4 Ιουλίου 1822 των Μανιατών με το αίμα του στρατηγού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

Το ρυτιδωμένο πρόσωπο του παπά Θωμά της Βαλανιδοράχης,  τα βουρκωμένα μάτια του Μανιάτη πάτερ Σωφρόνιου που ήρθε μαζί μας από τη Μάνη, η στητή καμαρωτή φλόγα του κεριού, το στεφάνι από περήφανα και ταπεινά κλαριά ελιάς Λακωνικής γης, που  μέσα από αυτό  αναδυόταν περήφανη η όψη του ήρωα Στρατηγού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, είκοσι ακόμη Μανιάτες μαζί με την Δημοτική Αρχή του Δήμου Πάργας και κυρίως η παρουσία της σεμνής περήφανης δασκάλας μαθητών και πολιτισμού, το μοιρολόι-τραγούδι του Στρατηγού:

"Πετρόμπεης καθότανε ψηλά στο Πετροβούνι
κι εσφούγγιζε τα μάτια του μ΄ ένα χρυσό μαντήλι
-Τι έχεις Μπέη και χλίβεσαι και χύνεις μαύρα δάκρυα
-Σα με ρωτάς Κυριάκαινα και θέλεις για να μάθης
απόψε μου ΄ρθαν γράμματα από το Μεσολόγγι
τον Κυριακούλη σκότωσαν, τον πρώτο καπετάνιο
και στάζουνε τα μάτια μου και τρέχουν μαύρα δάκρυα"

με συνοδεία το κελάημα των πουλιών, μια χούφτα χώμα από το Λιμένι και τρείς χιλιοπυρομένες πέτρες από το αγκωνάρι του πύργου του, που ανακατεύτηκαν με το αιματοβαμμένο χώμα της Σπλάντζας, συνέθεσαν το σκηνικό της επιμνημόσυνης δέησης.

Αργήσαμε, πέρασαν 195 χρόνια 2 μήνες και πέντε μέρες, αλλά δεν σε ξεχάσαμε ποτέ, αγωνιστή παράδειγμα  ανδρείας και ηρωισμού, θα τιμάμε την προσφορά σου και στο τόπο μας, ακούστηκε από τα χείλη του Μανιάτη Μαυροειδόγκωνα Δημήτρη.

Ο Δήμος Πάργας θα στήσει και εδώ τον ανδριάντα του, υποσχέθηκε ο Δήμαρχος Πάργας Νάστας Αντώνης με τους ανθρώπους του Δήμου που τον συνόδευαν. Εδώ στο χώμα που κρύβει το βόλι που τον πέρασε στον άλλο κόσμο μέσα από τον Αχέρωντα, για να θυμίζει στους ντόπιους και στον επισκέπτη, το άξιο τέκνο της πατρίδας μας που αντρώθηκε και γαλουχήθηκε από τη Μανιάτισσα μάνα του στη Μανιάτικη γη και άφησε την ψυχή του εδώ στο λόφο της Αγίας Ελένης της Σπλάντζας Φαναρίου της Ηπείρου.

Η Δημοτική Αρχή μας καλοδέχθηκε και μας φιλοξένησε με ζεστό τρόπο, μας πρόσφερε φαγητό και  κρύο νερό να μας ξεκουράσει μετά από το πολύωρο ταξίδι μας.

Ημέρα όμως δεν τελείωσε έτσι απλά και όμορφα, συνεχίστηκε με εκδηλώσεις  όπως αξίζει σε ήρωα, όταν ο ήλιος έδυε, μεταβήκαμε στην  πλατεία Μαυρομιχάλη εκεί που η προτομή του στέκεται μαζί με το μαρμάρινο βιβλίο της ιστορίας της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων.

Ο ανδριάντας του περιστοιχίσθηκε από την αποστολή μας, είμαστε ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές μας, και σταθήκαμε όρθιοι, σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης, όπως αρμόζει στον ήρωα και στην περίσταση. Η επιμνημόσυνη δέηση, οι ομιλίες από τους άρχοντες του τόπου και της Μάνης, τον πατέρα Σοφρώνιο και από την σκηνοθέτη και εμπνευστή αυτής της εκδήλωσης  Κατερίνας Νάτση μας συγκίνησαν, το κορμί και ο νους μας αντρίεψε από περηφάνια. Τα καριοφίλια και οι κουμπούρες μας άστραψαν και βρόντηξαν. Όταν άρχισε ο χορός και για όσο ακούγονταν τραγούδια, έστελναν το μήνυμα σε αυτούς που τα άκουγαν, εντός και εκτός συνόρων, ότι και σήμερα ως Έλληνες και  απόγονοι των Μαυρομιχαλαίων των Κολοκοτρωναίων του Νικηταρά του Καραϊσκάκη και όλων αυτών που έπεσαν για την πατρίδα, θα πράξουμε και εμείς ανάλογα όπου και όποτε χρειαστεί.

Οι άρχοντες του τόπου υποσχέθηκαν ότι θα ανταποδώσουν την επίσκεψη την 17 του Μάρτη. Θα σας περιμένουμε αδέρφια μας, απάντησαν οι συνοδοί μας αντιδήμαρχοι Μάνης Κουμεντάκος Αντώνης και  Ελένη Δρακουλάκου όπως και η συνοδός μας σύζυγος του Δημάρχου Μάνης Αθηνά Ανδρεάκου.

Αφήσαμε την Ήπειρο και τους ανθρώπους της παίρνοντας μαζί μας τις καλύτερες αναμνήσεις. Η σκέψη μας θα είναι κοντά σας.

Άγιοι πατέρες σας ευχαριστούμε

Δήμαρχε και Δημοτική Αρχή Δήμου Πάργας, σας ευχαριστούμε.

Πολιτιστικέ σύλλογε Βαλανιδοράχης σας ευχαριστούμε.

Κατερίνα Ντάση σε ευχαριστούμε.

Σας περιμένουμε στον τόπο μας».


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος