Εγκαινιάστηκε στην ΠΕΣ έκθεση ζωγραφικής μαθητών της Σπάρτης! (ΦΩΤΟ)

Υπό την επιμέλεια της κ. Νάντιας Σκιαδά

Τρίτη, 13 Ιούνιος 2017 15:19 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εγκαινιάστηκε στην ΠΕΣ έκθεση ζωγραφικής μαθητών της Σπάρτης! (ΦΩΤΟ)

Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής με έργα μαθητών/τριών του 5ου και του 7ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, που φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος των εικαστικών, έλαβαν χώρα την Κυριακή 11 Ιουνίου στην Πνευματική Εστία Σπάρτης.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 11 έως 13 Ιουνίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό με ωράριο 18:00-21:00.

Η έκθεση του 5ου και 7ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, που υλοποιείται υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού εικαστικών μαθημάτων, κ. Σκιαδά Νάντιας, αποτελεί ισχυρό δείγμα της δυνατότητας του παιδιού να ευαισθητοποιηθεί ως προς την αισθητική και την αντίληψη της δημιουργικότητας του ανθρώπου από την πιο τρυφερή ακόμα ηλικία. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσπάθειας αξίζει να βγει εκτός σχολείου, πλησιάζοντας όλους εμάς, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ισχυρό κίνητρο στον μικρό μαθητή!

Η ομιλία της διευθύντριας του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης κ. Αδαμαντίας Αλέξη έχει ως εξής:

«Έχουμε σκεφθεί, όταν βλέπουμε τόσο κόσμο να επισκέπτεται ένα μουσείο ή μια Πινακοθήκη στο εξωτερικό όταν δεν μπορείς να βρεις εισιτήριο για ένα θέατρο ή για μια συναυλία, γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι οι άλλοι Ευρωπαίοι τόσο καλλιεργημένοι, τόσο φιλομαθείς, τόσο κουλτουριάρηδες; Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;

Μήπως οι πολίτες αυτών των χωρών έχουν μάθει να ακούνε μουσική, να βλέπουν εκθέσεις, να επισκέπτονται μουσεία, να βλέπουν θέατρο: Και που το έχουν μάθει;

Μήπως η ευαισθησία τους έχει καλλιεργηθεί στα σχολικά τους χρόνια, μέσα από το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες του Σχολείου; Ε λοιπόν κατά κανόνα αυτό συμβαίνει. Το Σχολείο, τους φέρνει σε επαφή και τους κάνει να αγαπήσουν την Τέχνη εξ απαλών ονύχων. Από μικρά παιδιά. Ελκυστικά, όχι καταπιεστικά, ως απόλαυση, όχι ως αγγαρεία, ως βίωμα και ως σημαντική μάθηση, όχι ως μάθημα και μάλιστα παρακατιανό. Τους οδηγεί δηλ. από νωρίς, μελετημένα, με διάρκεια και κλιμάκωση, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την Τέχνη και τον πολιτισμό γενικότερα. Όχι για να γίνουν μουσικοί ή ζωγράφοι ή ηθοποιοί, αλλά για να γίνουν καλλιεργημένοι πολίτες με ευαισθησίες για την Τέχνη, το ωραίο, την αισθητική, για ότι απευθύνεται στην ψυχή και το συναίσθημα, τη συναισθηματική νοημοσύνη, που μπορεί άριστα να συμβαδίζει και να συμπληρώνει την καλλιέργεια της γνώσης, της λογικής της κριτικής ικανότητας. Τελικός στόχος αυτής της έμφασης στον πολιτισμό είναι η εξασφάλιση μιας ποιότητας ζωής.

Ας περάσουμε στα δικά μας. Το ελληνικό σχολείο είναι ένα σχολείο προσανατολισμένο στις γνώσεις. Καλός μαθητής, επιτυχημένος μαθητής, επίδοξος επιτυχημένος πολίτης είναι αυτός που εισήχθη σε Ανώτατο Ίδρυμα. Και ο άνθρωπος: Η ζωή του; Οι ευαισθησίες τα ενδιαφέροντα, η καλλιέργεια της ψυχής, κάποιες ανησυχίες πνευματικές, για ότι είναι έξω και πέρα από την επαγγελματική καταξίωση; Η αναζήτηση για ότι ομορφαίνει τη ζωή του και της δίνει νόημα και άλλες διαστάσεις, όχι οικονομικές όχι καταναλωτικές; Όλα αυτά είναι εκτός παιδείας: Δεν ανήκουν στους σκοπούς της σχολικής μόρφωσης;

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, η φιλοσοφία στην οργάνωση του σχολικού προγράμματος, αλλάζει. Γίνεται προσπάθεια να εισαχθεί μια ζώνη πολιτισμού στο Σχολείο. Όχι τόσο ως μάθημα, αλλά ως μάθηση ως καλλιέργεια, ως δραστηριότητα, ως ευαισθητοποίηση.

Η βασικότερη επιδίωξη ωστόσο, είναι να προσφερθεί καλλιτεχνική παιδεία στα παιδιά από κατάλληλους ανθρώπους. Από ενεργούς δασκάλους-καθοδηγητές, γνώστες του αντικειμένου, που αντιλαμβάνονται τις ανησυχίες των μαθητών και τους οδηγούν στις μορφές τέχνης που τους ενδιαφέρουν και τους παροτρύνουν να ασχολούνται με αυτές δημιουργικά.

Το Σχολείο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει τη δυνατότητα να μυήσει το παιδί στη χαρά που προσφέρει η τέχνη, και να ευαισθητοποιήσει την ψυχή του στο άκουσμα μιας μουσικής σύνθεσης, τη θέα ένος γλυπτού ή ζωγραφικού έργου, την παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης.

Αυτό θα συντελεστεί, όχι μόνο με τη διδασκαλία μαθημάτων που αφορούν τις “καλές τέχνες”,  από ειδικούς εκπαιδευτικούς όπως προείπαμε, αλλά και με τη συνεχή επαφή του μαθητή με τις καλλιτεχνικές δημιουργίες. Το σχολείο θα πρέπει να είναι ανοιχτό στα πολιτιστικά δρώμενα της κοινωνίας μέσα στην οποία βρίσκεται. Οργανωμένες επισκέψεις σε μουσεία, πινακοθήκες, εκθέσεις βιβλίων, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή κινηματογραφικών ταινιών θα βοηθήσουν το μαθητή να βιώσει την ενασχόληση με την Τέχνη ως ψυχαγωγία, ως αληθινή τέρψη της ψυχής. Αλλά και το ίδιο το Σχολείο, να οργανώνει πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ώστε το παιδί να βρίσκει διέξοδο, να ξεφεύγει από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα και να ζει παράλληλα με τη βιολογική και την πνευματική ζωή.

Το 5ο Δημ. Σχολείο Σπάρτης, με σταθερό προσανατολισμό στην ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα Τέχνης και Πολιτισμού οργανώνει όλα αυτά τα χρόνια σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Στα πλαίσια αυτής της ευαισθητοποίησης των μαθητών, των γονιών αλλά και της Τοπικής κοινωνίας σε συνεργασία με το 7ο Δ. Σχ. Σπάρτης και την υποστήριξη  των Συλλόγων  Γονέων και των δύο Σχολείων, οργάνωσε αυτή την έκθεση Ζωγραφικής με έργα των μαθητών/τριών των δύο Σχολείων, που φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Εικαστικών, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κας Σκιαδά Νάντιας.  

Πριν  καλέσω στο βήμα την κ. Σκιαδά να παρουσιάσει την έκθεση, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην Πρόεδρο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης κ. Γαβαλά για την παραχώρηση της αίθουσας».

Η ομιλία της εικαστικού και υπεύθυνης της έκθεσης κ. Νάντιας Σκιαδά, έχει ως εξής:

«Εκ μέρους των μαθητών και μαθητριών του 5ου και 7ου δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, σας καλωσορίζω στην έκθεση εικαστικών που διοργανώσαμε  για να γιορτάσουμε μαζί σας το κλείσιμο της φετινής χρονιάς!

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους 2 διευθυντές με τους οποίους συνεργάστηκα φέτος την κα Αλέξη Αδαμαντία και τον κο Τρακάκη Παναγιώτη για την δυνατότητα που έδωσαν στα παιδιά και σ’ εμένα να σας παρουσιάσουμε εδώ απόψε το έργο μας, τους συναδέλφους για την κατανόηση και τη βοήθειά τους καθώς και εσάς τους γονείς των μικρών μαθητών για την στήριξη και την παρουσία σας εδώ απόψε!

Επέλεξα ως τίτλο της τελικής μας έκθεσης το ΠΑΡΕ - ΔΩΣΕ  γιατί ως εκπαιδευτικός εικαστικών, ναι, έδωσα όσο μπόρεσα ,αλλά και πήρα πολλά απ΄τους μικρούς μαθητές μου. Μαγεύτηκα τόσο από την ίδια τους την ζωγραφική, τον αυθορμητισμό και το κουράγιο εμπρός σε κάθε νέα πρόκληση μιας εργασίας, ενός καινούριου ζωγράφου, όσο και από τον ζήλο και την υπομονή τους προκειμένου να “ποιήσουν”! Κι αυτό ξέρετε… είναι ένας κύκλος!  Κι έτσι μπόρεσα να δώσω ακόμα περισσότερα!!

Kατά την τελική επιλογή των έργων προσπάθησα να συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση τουλάχιστον μια ζωγραφιά από κάθε έναν από τους 300 μαθητές. Το αποτέλεσμα που θα δείτε είναι η συλλογή των 400 τελικά περίπου παιδικών έργων.

Δούλεψα διαφορετικές θεματικές ανάλογα με την τάξη και την ηλικία των παιδιών έχοντας ως αφετηρία το βιβλίο των εικαστικών χωρίς όμως την προσκόλληση σε αυτό.

Με την 1η και 2α επέλεξα σαν βασικό θέμα το αφιέρωμα στον εξαιρετικό ζωγράφο μας Δημήτρη Μυταρά λόγω του θανάτου του λίγους μήνες πριν. Θα συναντήσετε όμως στην διαδρομή σας στον χώρο και μικρούς Picasso, Dubuffet προσωπογραφίες της 1ης καθώς και  την πρώτη γνωριμία της 2α ς με το ασπρόμαυρο και την αντίθεση, στις ζωγραφιές με κάρβουνο!

Με την 3η και την 4η μελετήσαμε κυρίως τις αποχρώσεις και τις αναμείξεις χρωμάτων καθώς και τα λουλούδια του Paul Klee.

Η 5η ενώ αρχικά δυσκολεύτηκε απέδωσε εκπληκτικά, έργα των Van Gogh, Matisse, Picasso, και Klee.

Τέλος με κάποια παιδιά από την 6η μελετήσαμε τα ψάρια του Paul Klee ενώ με ορισμένα προχωρήσαμε και στην χαρακτική και την στάμπα, θα δείτε εδώ ένα δείγμα των εξαιρετικών προσπάθειών τους!

Oρμόμενη από την φράση που ακούω συχνά από γονείς “γνωρίζω πως το παιδί μου δεν έχει ταλέντο”, είχα ετοιμάσει δυο λόγια για την έννοια της λέξης ταλέντο… Κατά την διάρκεια όμως του στησίματος της έκθεσης  εδώ στον χώρο αυτό, και ξαναβλέποντας την πορεία των μικρών κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, σκέφτηκα πως δεν έχει νόημα να σας ζαλίσω με γονίδια και επιστημονικές αναλύσεις για την επίδραση του περιβάλλοντος και των ερεθισμάτων στο παιδί, ως προς την ανάπτυξη των ικανοτήτων του, του λεγόμενου ταλέντου δηλαδή, αλλά ν΄αναφέρω μια πιο προσωπική εμπειρία.

Όταν εκεί γύρω στα 14 εξέφρασα την επιθυμία μου στους γονείς μου να γίνω ζωγράφος, η απάντηση που πήρα ήταν η αναμενόμενη “Μα αφού δεν έχεις κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο στη ζωγραφική!”. Απογοήτευση! ‘Ένα χρόνο μετά συνάντησα τυχαία την τότε καθηγήτρια μου των εικαστικών την Κα Λιάκου, και τη ρώτησα εάν θεωρούσε πως θα είχα κάποιες πιθανότητες να περάσω στην Καλών τεχνών. Θυμάμαι ακόμα με τι χαρά μετέφερα στη μητέρα μου  την απάντησή της, ότι δηλαδή ναι, αν προετοιμαζόμουν καλά και εξασκούμουν πολύ, φυσικά και είχα πολλές πιθανότητες! Δεν μου μίλησε για κανένα ταλέντο! Αλλά μόνο για δουλειά και εξάσκηση! Κι αυτό, μπορούσα να το κάνω γιατί το ήθελα! Στάθηκα τυχερή γιατί οι γονείς μου πίστεψαν στην επιμονή μου και έτσι ακολούθησα αυτό που αγαπούσα!

Σας καλούμε λοιπόν απόψε να ξεχάσετε τον όρο ταλέντο, καθώς τελικά μόνο όρια θέτει, και απλά να παρατηρήστε προσεκτικά τα έργα της έκθεσης, καθώς θα δείτε να ξεδιπλώνεται εμπρός σας η δύναμη της ψυχής του παιδιού, όταν αυτή βλέπει, επεξεργάζεται, αποδίδει, ξεφεύγει, ξαναγυρνά, αποσυντίθεται για να συνθέσει εν τέλει!

 Ίσως -αλλά ποιος το ξέρει τελικά?- δεν γίνουμε ποτέ ο Picasso, ο Matisse, ή ο Klee, αλλά σε κάθε περίπτωση αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε!  Και αν δεν τα καταφέρουμε, θα έχουμε κερδίσει την απόλαυση της γνωριμίας μ’αυτούς και την ικανότητα γενικότερα της αναγνώρισης της αισθητικής στη ζωή μας.

Θα κλείσω μεταφέροντας σας τα λόγια του  Pablo Picasso:  "Μου πήρε τέσσερα χρόνια για να ζωγραφίσω όπως ο Ραφαήλ, αλλά μια ολόκληρη ζωή για να ζωγραφίσω σαν παιδί"».

Φωτο: Studio Kouros


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάντε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti