Σε Τσίπρα και Κονιόρδου απευθύνονται οι Φίλοι του νέου Μουσείου Σπάρτης!

Ζητούν παρέμβαση για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην κατασκευή του μουσείου

Σάββατο, 20 Μάιος 2017 11:10 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σε Τσίπρα και Κονιόρδου απευθύνονται οι Φίλοι του νέου Μουσείου Σπάρτης!

Με  δύο επιστολές που απευθύνει προς τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα και προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου, το υπό σύσταση σωματείο «Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης», με 1.500 υπογραφές Σπαρτιατών και Λακώνων, κοινοποιεί τα αιτήματα που απέστειλε προς τη γενική γραμματέα Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη. Το σωματείο ζητά τη στήριξη των κκ Τσίπρα και Κονιόρδου, για την άμεση αντιμετώπιση των χρονιζόντων διοικητικών εμποδίων στο θέμα ανέγερσης του νέου μουσείου, τα οποία, όπως αναφέρει, «στην ουσία είναι και άνευ κόστους».

Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, η Σπάρτη είναι μία από τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού και χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης για την συμβολή της στην επιβίωση πανανθρώπινων αξιών της κλασικής αρχαιότητας. Αυτή η αξία της Σπάρτης μπορεί και σήμερα να αποβεί ανεκτίμητη, όταν προβληθεί και αξιοποιηθεί δεόντως.

Το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του ΑΕΠ πηγάζει από τον τουρισμό, σηματοδοτεί και τις προτεραιότητες των δημοσίων επενδύσεων. Επομένως η Σπάρτη μπορεί να αποτελέσει ένα από τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα όχι μόνον της τοπικής, αλλά και της Εθνικής οικονομίας, όταν της δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία για προσέλκυση πολιτιστικού τουρισμού.

Για μας, τους Σπαρτιάτες και τους Λάκωνες, επειδή οι ιστορικές συνθήκες όρισαν να υποστούν μεγάλη φθορά οι αρχαιολογικοί μας θησαυροί, αλλά να υπάρχουν πολλά διαχρονικά ευρήματα μεγάλης σημασίας και αξίας στοιβαγμένα σε αποθήκες, η μόνη διέξοδος  για την προβολή της Σπάρτης, του συμβολισμού και των αξιών της, είναι η δημιουργία ενός νέου αρχαιολογικού Μουσείου, όπου να μπορούν όλα αυτά να εκτεθούν με τον ανάλογο σεβασμό.

Αυτή την ανάγκη αναγνώρισε η Πολιτεία ήδη επί κυβερνήσεως Κ. Σημίτη, από το 1996 και αποφάσισε την ίδρυση του Νέου Διαχρονικού Αρχαιολογικού Μουσείου  στην Σπάρτη. Το θέμα υποστήριξε στην συνέχεια και η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, προχωρώντας στην εξαγορά του χώρου και αναζητώντας την χορηγία του Ιδρύματος “Σταύρου Σ. Νιάρχος”.

Έκτοτε η περιπέτεια δεν έχει τέλος, ώσπου πρόσφατα υπήρξαν κάποιες ενέργειες που κατέληξαν όμως, σε φρούδες ελπίδες!

Με την παρούσα επιστολή, ζητάμε την υποστήριξή σας! Γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και συμμεριζόμαστε τις δυσκολίες. Υπάρχουν όμως και ενέργειες θεσμικού χαρακτήρα που μπορούν υλοποιούμενες  από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού χωρίς κόστος, να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ομογενών ευεργετών-χορηγών και να πραγματοποιηθεί ένα έργο στον τόπο μας μεγάλης εθνικής σημασίας.

Η επισυναπτόμενη επιστολή μας προς την Γενική Γραμματέα Πολιτισμού, κ. Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, είναι κατατοπιστική και θα προσανατολίσει τους συνεργάτες σας.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τα επισυναπτόμενα.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή  σας!»

Η επιστολή σε Κονιόρδου
Η επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου έχει ως εξής:

«Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Όπως ίσως γνωρίζετε, η προσπάθεια δημιουργίας Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Σπάρτη  ξεκίνησε από το 1996 και παρά την υποστήριξη του θέματος από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, η υπόθεση καρκινοβατεί και έχει απολύτως τελματώσει.
Από το 2012 το υπουργείο σας έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου προκειμένου η τελευταία να χρηματοδοτήσει την μελέτη του έργου. Μετά από έρευνα που πραγματοποιήσαμε ως φορείς της πόλης προκειμένου να κατανοήσουμε για ποιους λόγους δεν έχει προχωρήσει καθόλου η υπόθεση της μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης τα τελευταία πέντε χρόνια,  διαπιστώσαμε τα εξής:
1. Υπάρχουν σοβαρότατες παραλείψεις σε σχέση με τα προαπαιτούμενα για την προκήρυξη της μελέτης, τα οποία είναι ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού να διασφαλίσει.
2. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αν και έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο σας για την χρηματοδότηση της μελέτης, διατυπώνει δημόσια ότι θα προχωρήσει μόνον στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
3. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με πληροφόρηση του Υπουργείου σας, δεν διαθέτει τους πόρους στο Περιφερειακό της πρόγραμμα για την χρηματοδότηση της μελέτης του Μουσείου Σπάρτης.
4. Η προγραμματική σύμβαση ανανεώνεται από το Υπουργείο σας , αν και δεν έχει  ξεκινήσει την υλοποίησή της. Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει καν  ορίσει υπεύθυνο για την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης.

Λόγω των παραπάνω συμπτωμάτων και επειδή διαφαίνεται ότι το θέμα του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης θα αναχθεί στις καλένδες, σας παρακαλούμε να εξετάσετε  το θέμα μας  και να μας ενημερώσετε για την λύση που προτείνετε.
Ελπίζουμε ότι η επισυναπτόμενη επιστολή μας προς την Γενική Γραμματέα Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, η οποία γνωρίζει πάρα πολύ καλά το θέμα, θα βοηθήσει στην λήψη των αποφάσεων που θα απεμπλέξουν την υπόθεση και θα βοηθήσουν ώστε σταδιακά η Σπάρτη να μπορέσει να αποκτήσει το Μουσείο της.

Γνωρίζουμε όλα τα οικονομικά προβλήματα και κατανοούμε την δυσκολία να αντιμετωπίσει η Πολιτεία ένα έργο αυτής της εμβέλειας. Όμως γνωρίζουμε επίσης καλά ότι υπάρχουν και άλλες πηγές χρηματοδότησης, τις οποίες μπορεί να προσεγγίσει το Υπουργείο σας σε συνεργασία με την Σπάρτη.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση».

Και τις δύο παραπάνω επιστολές υπογράφουν οι:
1. Το υπό σύσταση Σωματείο «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ» με τους  40 Επιστημονικούς, Επαγγελματικούς  και Κοινωνικούς  φορείς που στηρίζουν την προσπάθεια
2. 1.500  Σπαρτιάτες  και Λάκωνες που υπογράφουν τις επιστολές

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti