«Γιορτή του Κάστανου» στην Άρνα

Πολιτιστικά δρώμενα στην «αγκαλιά» του Ταϋγέτου
Παρασκευή, 21 Οκτώβριος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Γιορτή του Κάστανου» στην Άρνα
Για όγδοη συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρνας διοργανώνει στις 28, 29 και 30 Οκτώβρη στην οικεία Τοπική Κοινότητα τη «Γιορτή του Κάστανου».
Η γιορτή, γνωστή πια σαν ένα φεστιβάλ που συνδυάζει καλλιτεχνικά δρώμενα με μια καλαίσθητη υπαίθρια αγορά, θα καλωσορίσει τους παρευρισκομένους με κάστανα ψημένα στο μεγαλύτερο τηγάνι της Ελλάδας, κάστανα βραστά στο παλιό χαρανί, τσίπουρο ζεστό-ζεστό από τον άμβυκα, που στήνεται στην πλατεία ειδικά για το τριήμερο.

Επίσης, τα προϊόντα της περιοχής, τα κάστανα, τα ρόδια, τα καρύδια, τα κυδώνια, τα μήλα, οι κολοκύθες θα μας περιμένουν πάνω στους καλαίσθητους πάγκους των παραγωγών, γεμίζοντας με χρώματα την φθινοπωρινή εικόνα…και τον αέρα με αρώματα από το μέλι, το καινούριο κρασί, τα γλυκά κουταλιού, τα αρωματικά φυτά του αρσενικού βουνού …. Και όλα αυτά, κάτω από τα κλαδιά του γνωστού αιωνόβιου πλάτανου της Άρνας στην καρδιά του χωριού.

Δύο διαφορετικοί χώροι φιλοξενούν τους καλλιτέχνες που κάθε χρονιά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γιορτής, η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου στο κέντρο της πλατείας και ένας χώρος παλιού καφενείου που μας υποδέχεται στην είσοδο της γιορτής. Η Αθηνά, ο Αντώνης, ο Γιώργος, ο Δημήτρης, ο Χρήστος, ο Θόδωρος και η Κατερίνα φέρνουν για φέτος τα έργα τους φτιαγμένα από φυσικά υλικά, όπως ο πηλός, το ξύλο, το δέρμα, το γυαλί, το κερί, τα αποξηραμένα φύλλα, καθώς και μια ιδιαίτερη συλλογή αντιτύπων φαγιούμ.
Παράλληλα, η γιορτή φιλοξενεί φέτος, σε συνεργασία με την Μεσσηνιακή Τοπική Ομάδα Στήριξης των Παιδικών Χωριών ΣΟΣ, έργα ζωγραφικής των παιδιών και συγκεντρώνει γιʼ αυτά σχολικά είδη, συνδράμοντας έτσι το πολύτιμο έργο της Τοπικής Ομάδας Στήριξης.

Επίσης, στα πλαίσια της συνεργασίας με άλλους συλλόγους ανά την Ελλάδα, η φετινή γιορτή του κάστανου περιλαμβάνει την παρουσίαση χορών της Μικράς Ασίας από το Χορευτικό Λαογραφικό Όμιλο Αναβύσσου, που θα λάβουν χώρα στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου. Την επομένη στη 1 το μεσημέρι τη σκυτάλη παίρνει ο Γυμναστικός Σύλλογος Γυθείου με τοπικούς χορούς.

Ο Βασίλης Δρογκάρης και ο Γιώργος Πολυμενάκος φροντίζουν, όπως κάθε χρονιά για την μουσική επένδυση του τριημέρου, ταξιδεύοντάς μας σε πάμπολλους τόπους και χρόνους.
Εξάλλου, κάθε χρόνο στα τέλη του Οκτώβρη και η Καστάνιτσα γιορτάζει τα υπέροχα καστανά της!
Μια γιορτή που κρατά τις ρίζες της από τα τέλη του 18ου αιώνα, έχει αναβιώσει και αναδειχθεί σε μια από τις σημαντικότερες γιορτές κάστανου με πλήθος επισκεπτών από όλη την Ελλάδα.

Ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού συμμετέχει στην Γιορτή του Κάστανου 2011, που διοργανώνει ο Μορφωτικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών, στο πλαίσιο των δράσεων για την ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής, αλλά και της παράδοσης, του πολιτισμού και των τοπικών προϊόντων.

Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στο παραδοσιακό τσακωνοχώρι του Πάρνωνα στις 29 Οκτωβρίου και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γλυκά και φαγητά μαγειρεμένα με κάστανο και παραδοσιακές συνταγές της περιοχής.

Το πρόγραμμα των δράσεων ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης περιλαμβάνει «Περιβαλλοντικές δραστηριότητες για παιδιά με θέμα το κάστανο», που θα λάβουν χώρα στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής 28/10. Επίσης, την επομένη στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση για τα ερπετά του Πάρνωνα με τίτλο «Οι παρεξηγημένοι ευεργέτες του ανθρώπου».

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της Καστάνιτσας, στο οποίο καθʼ όλη την διάρκεια του διημέρου θα προβάλλεται πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό με θέμα την χλωρίδα και την πανίδα του Πάρνωνα, αλλά και τις δραστηριότητες του Φορέα Διαχείρισης στην προστατευόμενη περιοχή.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti