Αφιέρωμα στη τζαζ μουσική στην Πνευματική Εστία Σπάρτης

Με τον Κώστα Γ. Γιαξόγλου

Πέμπτη, 25 Απρίλιος 2019 16:11 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αφιέρωμα στη τζαζ μουσική στην Πνευματική Εστία Σπάρτης

H UNESCO (ο οργανισμός του ΟΗΕ που ασχολείται με εκπαιδευτικά, επιστημονικά και πολιτιστικά θέματα) ανακήρυξε την 30η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ Μουσικής, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του οργανισμού τον Νοέμβριο του 2011 στο Παρίσι.

Σκοπός του εορτασμού είναι «να φωτίσει τον σπουδαίο ρόλο της τζαζ ως  μορφή τέχνης και μέσο επικοινωνίας που υπερβαίνει τις διαφορές». Η πρωτοβουλία ανήκει στον διάσημο αμερικανό τζαζίστα Χέρμπι Χάνκοκ και πρέσβη καλής θελήσεως της UNESCO, ο οποίος χαρακτήρισε την τζαζ «φωνή ελευθερίας».

Η 30η Απριλίου επιλέχτηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ, επειδή συμπίπτει με την τελευταία ημέρα του Μήνα της Τζαζ, που εορτάζεται κάθε Απρίλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποτελούν τη γενέθλια χώρα της τζαζ μουσικής.

Με την ευκαιρία αυτή η Πνευματική Εστία Σπάρτης διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ με παρουσίαση από τον μουσικό Κώστα Γ. Γιαξόγλου, με θέμα: «Μια ιστορία για την JAZZ και τους μουσικούς της» (λόγος – εικόνα - μουσική)

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Tρίτη 30/4 και ώρα 9:00 μμ στο εντευκτήριο  της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου - αίθουσα «Γεώργιος Περδικλώνης»)

Σύντομο βιογραφικό
Κώστα Γ. Γιαξόγλου
Γεννήθηκε την 20η Ιουλίου 1975 στη Αθήνα αλλά έζησε & μεγάλωσε στη Σπάρτη. Είναι παντρεμένος με την χορεύτρια και δασκάλα χορού Σάνια Στριμπάκου από την Καλαμάτα και έχουν μια κόρη 8 ετών. Σήμερα ζουν & δραστηριοποιούνται στην Αθήνα.

Σπούδασε στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ (Conservatorium Van Amsterdam - Amsterdam University for the Arts - AHK) από 2004-2008, αποκτώντας το Bachelor in Music με ειδίκευση στο Jazz Piano Performance.

Έχει επίσης πτυχίο από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που απέκτησε το 2002.

Από το 1997-2001 παρακολούθησε τον τετραετή πλήρη κύκλο Τζαζ Σπουδών στο Ωδείο Athenaeum από όπου και αποφοίτησε επιτυχώς με Άριστα Παμψηφεί με Δίπλωμα στο Τζαζ Πιάνο, με καθηγητές τον Σύλβιο Σύρρο, τον Γιώργο Κοντραφούρη, τον Γιώργο Κατσάνο μεταξύ άλλων.   Έχει κάνει σπουδές στο κλασσικό πιάνο στο παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου Σπάρτης και στο Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου.

Από το 1997 μέχρι σήμερα είναι ενεργός μουσικός στην μουσική σκηνή της Αθήνας αλλά και στην Ολλανδική σκηνή όσα χρόνια σπούδαζε στο Αμστερνταμ, κυρίως στο είδος της τζαζ αλλά και άλλα είδη όπως latin, funk, soul, brazilian, afrobeat, electronic, μουσική για χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, μουσική συνοδεία μαθημάτων χορού σύγχρονου και μπαλέτου σε επαγγελματικές και ερασιτεχνικές σχολές και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την μουσική εκτέλεση. Επίσης ασχολείται για μια και πλέον δεκαετία με την διδασκαλία του πιάνου σε Ωδεία και Μουσικές Σχολές διδάσκοντας ενήλικες όλων των επιπέδων και παιδιά. Διδάσκει επίσης το ιδίωμα της τζαζ μουσικής σε σχέση με το πιάνο (τζαζ πιάνο) τόσο σε ιδιωτικά ωδεία και σχολές όσο και στα Μουσικά Σχολεία που εργάστηκε.

Το 2009 μέχρι το 2011 εργάστηκε στην Καλαμάτα. Εκεί είχε την ευκαιρία να διοργανώσει δύο (2) διεθνή φεστιβάλ Τζαζ το 2010 και το 2011 υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και να συμμετάσχει στην δημιουργία τζαζ τμήματος στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

Παράλληλα συμμετέχει ως καθηγητής πιάνου για 5η συνεχή χρονιά φέτος στο εργαστήρι jazz αυτοσχεδιασμού  (improjazzworkshop), που μέχρι το 2018 γίνονταν στο Χόρτο του Πηλίου και φέτος θα πραγματοποιηθούν (15 – 22 Ιούλη) στην Αναβρυτή της Σπάρτης.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και 
όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti