Κέρκυρα και Ρόδος στα 50 μνημεία της UNESCO που κινδυνεύουν να βυθιστούν

Mayfair_Club
Πέμπτη, 18 Οκτώβριος 2018 20:44 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κέρκυρα και Ρόδος στα 50 μνημεία της UNESCO που κινδυνεύουν να βυθιστούν

Το καμπανάκι του κινδύνου από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας για δεκάδες μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μεταξύ των οποίων και η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, χτυπάει νέα μελέτη.
Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, 47 από τα 49 μνημεία που υπάγονται στην προαναφερόμενη λίστα του οργανισμού και βρίσκονται στη Μεσόγειο, κινδυνεύουν να υποστούν ζημιές από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, τη διάβρωση του εδάφους ή και από τα δύο, με τις επιλογές για προστασία των περισσότερων να είναι λιγοστές.
Στην κορυφή της λίστα με τα μνημεία που κινδυνεύουν περισσότερο βρίσκονται η Βενετία και η λιμνοθάλασσά της, η Πατριαρχική Βασιλική της Ακυληίας, η Φεράρα, Πόλη της Αναγέννησης και το δέλτα του Πάδου.
"Αυτά τα μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς βρίσκονται στη βόρεια Αδριατική θάλασσα, όπου τα επίπεδα της θάλασσας είναι ψηλότερα, καθώς οι έντονες καταιγίδες συνδυάζονται με την άνοδο της στάθμης", δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Από τη διάβρωση των ακτών σε πιο δυσχερή θέση βρίσκονται η Τύρος στον Λίβανο, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ταράκο στην Ισπανία και η Έφεσος στην Τουρκία.
Ελάχιστα από τα μνημεία, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιοχριστιανικών Μνημείων της Ραβένα και του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιακώβου στο Σιμπένικ, μπορούν να μεταφερθούν αλλά αυτό θα έθετε σε αμφισβήτηση αυτό που αποκαλεί η UNESCO "εξαιρετική παγκόσμια αξία" τους, σύμφωνα με την μελέτη.
Το 2013 η επιτροπή για το κλίμα του ΟΗΕ εκτιμούσε ότι η άνοδος της στάθμης των ωκεανών θα μπορούσε να φτάσει τα 76 εκατοστά στο τέλος του αιώνα. Ωστόσο πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι εκείνες οι εκτιμήσεις ήταν υπερβολικά συντηρητικές.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος