Τα πρώτα χελωνάκια κολυμπάνε στον Λακωνικό Κόλπο

Mayfair_Club
Πέμπτη, 19 Ιούλιος 2018 11:57 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τα πρώτα χελωνάκια κολυμπάνε στον Λακωνικό Κόλπο

Πάνω από 20 ίχνη από μικρά χελωνάκια που βρήκαν τον δρόμο τους για την θάλασσα εντόπισαν οι εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό κόλπο, στην παραλία Σελινίτσα, τα ξημερώματα του Σαββάτου 14 Ιουλίου.
Οι νεοσσοί κατευθύνονται προς το νερό ακολουθώντας την αντανάκλαση του φεγγαριού στη θάλασσα. Όπου υπάρχει τεχνητός φωτισμός στο πίσω μέρος της παραλίας, οι νεοσσοί αποπροσανατολίζονται με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από αφυδάτωση, μειώνοντας έτσι τις ευκαιρίες διατήρησης του πληθυσμού της Caretta caretta στη Μεσόγειο. Τα φώτα στις παραλίες αποπροσανατολίζουν τόσο τους νεοσσούς που προσπαθούν να φθάσουν στη θάλασσα όσο και τις ενήλικες θηλυκές όταν βγαίνουν να γεννήσουν.
 
Ευτυχώς στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχουν πηγές τεχνητού φωτός και τα μικρά χελωνάκια δεν αποπροσανατολίστηκαν. Παρόλα αυτά, πολλά είναι τα σημεία των παραλιών ωοτοκίας του Λακωνικού όπου συναντώνται τεχνητά φώτα.
Με την ευκαιρία της πρώτης εκκόλαψης για το 2018, ζητάμε από τους αρμόδιους να σβήνουν τα φώτα που φέγγουν στις παραλίες ωοτοκίας κατά την διάρκεια της νύχτας. Αν μειωθεί το τεχνητό φως στο πίσω μέρος της παραλίας, η αντανάκλαση του φεγγαριού και των αστεριών στην επιφάνεια της θάλασσας θα οδηγήσει τα μικρά χελωνάκια με ασφάλεια στον προορισμό τους. Υπενθυμίζουμε πως η ανθρώπινη παρουσία στις παραλίες ωοτοκίας τη νύχτα τρομάζει τόσο τις θαλάσσιες χελώνες που θέλουν να γεννήσουν όσο και τα μικρά χελωνάκια που κατευθύνονται προς το νερό. Επομένως η χρήση φακών και το άναμμα φωτιάς στις παραλίες τη νύχτα δεν ενδείκνυνται.
 
Τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ θα βρείτε καθημερινά στον ενημερωτικό σταθμό στο Μαυροβούνι, και από τις 05:30 το πρωί στις παραλίες ωοτοκίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος