Η «Τουλίπα Γουλιμή» διέσωσε καρέτα-καρέτα σε ρεματιά στις Λίμνες Μονεμβασίας! (VIDEO)

Mayfair_Club
Τρίτη, 12 Ιούνιος 2018 12:04 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η «Τουλίπα Γουλιμή» διέσωσε καρέτα-καρέτα σε ρεματιά στις Λίμνες Μονεμβασίας! (VIDEO)

Μέσα σε ρεματιά 100 -και πλέον- μέτρων μακριά από τη θάλασσα, στην παραλία Λίμνες Μονεμβασίας, εντοπίστηκε και διεσώθη μια θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα, από εθελοντές του Συλλόγου «Τουλίπα Γουλιμή».

Χαρακτηριστικά είναι όσα περιγράφει ο ίδιος ο σύλλογος: «Αγγίζοντας τον μαγικό κόσμο της caretta caretta, πρέπει να ομολογήσουμε πως έχουμε βιώσει θαύματα και μεγάλες συγκινήσεις. Αλλά αυτό το τελευταίο ήταν μια πρωτόγνωρη, μια συγκλονιστική εμπειρία που μόνο οι εθελοντές μας θα μπορούσαν να την βιώσουν.

Η καρέτα-καρέτα ΙΑΝΘΙΝΗ (έτσι τη βαφτίσαμε), αφού βγήκε στην παραλία στις Λίμνες, γέννησε και χάρισε μια γεμάτη φωλιά με τον αριθμό 12.

Στη συνέχεια αποπροσανατολισμένη από τη φωτορρύπανση, αντί να επιστρέψει στη θάλασσα κατευθύνθηκε προς τα φώτα του παρακείμενου οικισμού.

Μέσα από μια μπερδεμένη διαδρομή (σλάλομ) η χελώνα ξεπέρασε την παραλία και βρέθηκε στον ασφαλτόδρομο.

Μετά από πολλά πάνω κάτω στην άσφαλτο βρήκε την κοίτη του ρέματος που καταλήγει στην παραλία, την οποία και ακολούθησε πηγαίνοντας προς το βουνό και όχι προς τη θάλασσα.

Οι εθελοντές μας του πρωινού ελέγχου, προσέχοντας την παράξενη διαδρομή υποψιάστηκαν πως η χελώνα πιθανά να είχε χαθεί στη ρεματιά, όπου και την αναζήτησαν.

Το ζώο εντοπίστηκε βαθιά στη ρεματιά, περισσότερο από 100 μέτρα μακριά από τη θάλασσα, ανάμεσα σε χόρτα και πέτρες.

Το ζώο ήταν εξαντλημένο, αφυδατωμένο και αρχικά έδινε την εντύπωση του νεκρού.

Από τις προσπάθειες της να συρθεί στις κροκάλες του ρέματος, αιμορραγούσε από μικρές πληγές που είχαν δημιουργηθεί στα πτερύγια της, ενώ στο καβούκι της υπήρχε τραύμα από προπέλα σκάφους που ήταν υπό επούλωση.

Εξαντλημένο το ζώο ήταν αδύνατο να καλύψει την διαδρομή της επιστροφής και έτσι μεταφέρθηκε με πρόχειρο φορείο κοντά στο νερό (δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατό να βιντεοσκοπηθεί).

Στη συνέχεια το ζώο αντιλαμβανόμενο τον ήχο του κύματος, δύσκολα αλλά με δικές του δυνάμεις κατευθύνθηκε στο νερό και επέστρεψε στο περιβάλλον του.

Η ΙΑΝΘΙΝΗ σώθηκε επειδή είχε την τύχη οι εθελοντές μας να βρεθούν στον κατάλληλο τόπο και την κατάλληλη ώρα, διαφορετικά θα ήταν ένα ακόμη θύμα στον μακρύ μας κατάλογο.

Ωστόσο το περιστατικό ήλθε να τονίσει τις ανθρωπογενείς επιβαρύνσεις στο περιβάλλον και ειδικά της φωτορύπανσης των παραλιών, της άναρχης δόμησης και παραλιακής οδοποιΐας».


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος