Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγορεύει το εμπόριο ελεφαντόδοντου

Mayfair_Club
Πέμπτη, 07 Ιούνιος 2018 20:17 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγορεύει το εμπόριο ελεφαντόδοντου

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάικλ Γκόουβ, εισήγαγε ένα νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο το οποίο απαγορεύει την αγορά, την πώληση, την κατοχή προς πώληση και το διεθνές εμπόριο ελεφαντόδοντου. Αν και το νομοσχέδιο περιέχει αρκετές εξαιρέσεις για το ελεφαντόδοντο που βρίσκεται σε μουσεία, μουσικά όργανα και μερικές αντίκες, πρόκειται για μία από τις πιο εκτεταμένες απαγορεύσεις ελεφαντόδοντου οποιασδήποτε χώρας. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος νόμιμος εξαγωγέας ελεφαντόδοντου στον πλανήτη και αν περάσει το νομοσχέδιο, θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα σε αυτό το εμπόριο.
Περιβαλλοντικοί οργανισμοί, όπως το Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων, επικροτούν το νομοσχέδιο, έχουν επίσης εντοπίσει αδύνατα σημεία, όπως το νομικό κενό που αφήνει η ρήτρα εξαιρέσεων, στο οποίο μπορεί να γίνει κατάχρηση. Το Συμβούλιο προτείνει το νομοσχέδιο να απαιτεί από αυτούς που επωφελούνται από την εξαίρεση να παρέχουν λεπτομερέστερη τεκμηρίωση. Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί ξανά στις 6 Ιουνίου για τη λεγόμενη «δεύτερη ανάγνωση», κατά την οποία οι βουλευτές θα μπορούν να τροποποιήσουν το νομοσχέδιο. Στη συνέχεια, θα αποσταλεί στην επιτροπή και θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων για την τελική ψηφοφορία.
Σύμφωνα με το BBC, ο Γκόουβ δήλωσε ότι η επιτυχής έγκριση του νομοσχεδίου θα «επιβεβαιώσει την παγκόσμια ηγετική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, αποδεικνύοντας την πεποίθησή μας ότι το αποτρόπαιο εμπόριο ελεφαντόδοντου πρέπει να γίνει θέμα του παρελθόντος». Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών ή απεριόριστο πρόστιμο.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν επίσης θέσει πρόσφατα κάποιες απαγορεύσεις στο εγχώριο εμπόριο ελεφαντόδοντου. Ο Γκόουβ ελπίζει ότι η απαγόρευση του Ηνωμένου Βασιλείου θα ενθαρρύνει την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει σε αυτή την αλλαγή.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος