Εθελοντές καθάρισαν τη Σελινίτσα Γυθείου και τον βυθό της Μονεμβασιάς (ΦΩΤΟ)

Mayfair_Club
Τετάρτη, 06 Ιούνιος 2018 15:41 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εθελοντές καθάρισαν τη Σελινίτσα Γυθείου και τον βυθό της Μονεμβασιάς (ΦΩΤΟ)

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού έτους 2018, την Πέμπτη 24/5, από τις 09:00 το πρωί έως τις 12:00 μεσημέρι, έλαβε χώρα καθαρισμός της παραλίας Σελινίτσας Δήμου Ανατολικής Μάνης, με πρωτοβουλία του Γραφείου Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Λιμεναρχείου Γυθείου.

Στην εθελοντική δράση συμμετείχαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής Γυθείου, μαθητές και εκπαιδευτικοί του 2ου  Δημοτικού Σχολείου Γυθείου και εθελοντές δημότες.

Από τον καθαρισμό της παραλίας, ανασύρθηκαν και καταγράφηκαν διαφορετικού είδους απορρίμματα (συσκευασίες τροφίμων, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, αλουμινένια κουτάκια, πλαστικές σακούλες, αποτσίγαρα, σχοινιά, δίχτυα) τα οποία και μεταφέρθηκαν σε κάδους απορριμμάτων (κοινούς και ανακύκλωσης) για την αποκομιδή τους από οχήματα καθαριότητας του Δήμου Ανατολικής Μάνης και την περαιτέρω διάθεσή τους. Ο εθελοντικός καθαρισμός, εκτός από τον πρακτικό χαρακτήρα της αποκομιδής απορριμμάτων, είχε κυρίως συμβολικό χαρακτήρα και απώτερο σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών στο θέμα της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των μαθητών του δημοτικού σχολείου.  

Μετά το πέρας του καθαρισμού πραγματοποιήθηκε επίδειξη πολεμικών τεχνών από σχολή η οποία εδρεύει στο Γύθειο.

Σημαντική πρωτοβουλία καθαρισμού
του βυθού στη μαρίνα Μονεμβασίας
Με μια σημαντική προσπάθεια, ο Δήμος Μονεμβασίας, σε συνεργασία με το Λιμενικό Τμήμα Μονεμβασίας, αλλά και την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών, προχώρησε σε εργασίες καθαρισμού του βυθού στη Μαρίνα Μονεμβασίας, τη Δευτέρα 4/6.

Πλήθος άχρηστων και βλαπτικών για το περιβάλλον αντικειμένων συνελέγησαν από το βυθό, από τους 5 δύτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση, τα οποία απομακρύνθηκαν με όχημα του Δήμου Μονεμβασίας. Συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν σαράντα σακούλες απορριμμάτων με διάφορα αντικείμενα, δέκα λάστιχα αυτοκινήτων, πολλά σίδερα σκουριασμένα και δύο μπαταρίες πλοίων.

Οι πέντε δύτες που συμμετείχαν στον καθαρισμό της Μαρίνας είναι οι παρακάτω: Laurent Martin, Noemi Martin, Jean-Francois Beroudiaux, Γιώργος Κισσαμιτάκης, Γιώργος Μπιράκος.
Ενώ οι εθελοντές που συμμετείχαν και βοήθησαν από στεριάς είναι: Paulo Verhoeven, Nicole Verhoeven, Dominique Sinaï, Maria Aroni, Barbara Jeuser, Claude Bouvy, Claude Verhaven, Fotis o ψαράς, Corinne et Jean-François Etter, Jean-Claude et Anne-Marie Lacoste, Μάριος Μπάρδης και Γιάννα Κόκκαλη.

Ο αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κ. Γιώργος Βουνελάκης, μιλώντας στο monemvasianews.gr, δήλωσε ικανοποιημένος από την όλη προσπάθεια, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Ο Δήμος Μονεμβασίας στηρίζει και ενισχύει τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες συμβάλλουν στη προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα, ενισχύουν την οικολογική ευαισθησία που όλοι οφείλουμε έμπρακτα να δείχνουμε. Οφείλω να ευχαριστήσω το Λιμενικό Τμήμα Μονεμβασίας για την άριστη συνεργασία, αλλά και όλους τους εθελοντές, που με πολύ αγάπη αγκάλιασαν και συνέδραμαν στο όλο εγχείρημα».

Ο διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Μονεμβασίας κ. Γιώργος Μελέτης, αναφερόμενος στη δράση τόνισε: «Με δεδομένη την ευαισθησία και τον ενεργό ρόλο του Λιμενικού Σώματος σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα την προστασία των ελληνικών θαλασσών από τη ρύπανση, στέλνουμε με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, ένα μήνυμα δράσης καθαρίζοντας τη Μαρίνα Μονεμβασίας. Ένα χώρο ζωτικής σημασίας, στη καρδιά της Μονεμβασίας, που εξυπηρετεί τις ανάγκες των αλιέων της περιοχής, έχοντας παράλληλα τουριστικό και εμπορικό χρώμα. Στο πλαίσιο συνεργασίας με το Δήμο Μονεμβασίας, αλλά και με τη συνδρομή ιδιωτών, το όλο εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία. Ενέργειες όπως αυτή, έχοντας ανεπτυγμένο το αίσθημα του εθελοντισμού, το αίσθημα της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής συνείδησης, δεν μπορούν παρά μόνο να συνεχιστούν».

Τέλος ο επικεφαλής των εθελοντών κ. Laurent Martin ανέφερε: «Η σημερινή πρωτοβουλία είναι μόνο η αρχή, μια και ο βυθός έχει αρκετά σκουπίδια. Ελπίζουμε να επανέλθουμε σε δεύτερο χρόνο, προκειμένου να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια καθαρισμού».

Φωτο: Λιμεναρχείο Γυθείου, Γιώργος Κισσαμιτάκης, Jean-Francois Beroudiaux
Με πληροφορίες από monemvasianews.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος