Η πρώτη φωλιά της καρέτα-καρέτα για το 2018 στον Λακωνικό Κόλπο! (ΦΩΤΟ)

Mayfair_Club
Δευτέρα, 04 Ιούνιος 2018 17:11 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η πρώτη φωλιά της καρέτα-καρέτα για το 2018 στον Λακωνικό Κόλπο! (ΦΩΤΟ)

Τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Μαΐου  εντοπίστηκε από τους εθελοντές του Συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ» η πρώτη φωλιά της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα (caretta caretta) στην παραλία του Μαυροβουνίου, στον Λακωνικό Κόλπο.

Από τις 25 Μαΐου έχει ξεκινήσει το ερευνητικό πρόγραμμα του «ΑΡΧΕΛΩΝ» στην περιοχή, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου και θα απασχολήσει στο σύνολό του πάνω από 200 εθελοντές από όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει καταγραφή της ωοτοκίας των χελωνών, εντοπισμό, παρακολούθηση και προστασία των φωλιών από πιθανές καταστροφές, καθώς και ενημέρωση των επισκεπτών της περιοχής.

Οι παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στο Λακωνικό Κόλπο (Βαλτάκι, Σελινίτσα, Μαυροβούνι, Βαθύ, παραλία Ευρώτα από Τρίνησα μέχρι Κοκκινιά) αποτελούν τμήματα περιοχών του δικτύου Natura 2000, και υπάρχουν συγκεκριμένες νομικές προβλέψεις για την προστασία τους. Πρόσφατα μάλιστα θεσμοθετήθηκαν σχετικές αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασιάς. «Η σημασία των συγκεκριμένων παραλιών είναι μεγάλη, καθώς αποτελούν κύριες περιοχές ωοτοκίας της καρέτα-καρέτα στην Πελοπόννησο. Αυτό το γεγονός μαζί με την συνεργασία τοπικών φορέων μπορεί να οδηγήσει στην ανάδειξη του λακωνικού κόλπου και στην προσέλκυση επισκεπτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σημειώνουν οι αρμόδιοι και προσθέτουν:

«Λαμβάνοντας σαν ευκαιρία τον εντοπισμό και προστασία της πρώτης φωλιάς για φέτος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι τηρώντας σωστά τα απλά διαχειριστικά μέτρα για την προστασία των θαλασσίων χελωνών, μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τον αρχαιότερο επισκέπτη της περιοχής.

Υψίστης σημασίας είναι η συλλογή των επίπλων θαλάσσης κατά τις βραδινές ώρες έτσι ώστε να μην περιορίζεται ο διαθέσιμος χώρος ωοτοκίας για το προστατευόμενο είδος, τα οχήματα καθαρισμού να μην χρησιμοποιούνται από Μάιο έως και Οκτώβριο, καθώς και η μείωση της φωτορύπανσης στην παραλία (λάμπες, φακοί, φωτιές) καθώς αποπροσανατολίζει τα χελωνάκια στην έξοδό τους από τις φωλιές. Ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει στην προστασία αυτού του πανάρχαιου ερπετού μέσα από μικρές αλλά συνειδητές πράξεις σεβασμού προς τους συντρόφους μας στον κόσμο αυτό. Καλό σας καλοκαίρι!»

Τους εθελοντές του «ΑΡΧΕΛΩΝ» θα βρείτε καθημερινά από τέλος Ιουνίου στον ενημερωτικό σταθμό στο Μαυροβούνι, και από τις 05:30 το πρωί στις παραπάνω παραλίες.

Πληροφορίες:
- Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας, Αργύριος Μπόγλης, Συντονιστής ΦΔ, τηλ.: 27550-22021, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.fdparnonas.gr
- ΑΡΧΕΛΩΝ, Πολύμνια Νεστορίδου, Υπεύθυνη προγραμμάτων Νότιας Πελοποννήσου, τηλ.: 6951009785, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και 
όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος