Χιλιάδες ωφέλιμα έντομα στη μάχη για τον περιορισμό της σφήκας της καστανιάς

Mayfair_Club

του Παναγιώτη Μυλωνά, Αν. διευθυντή του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου

Πέμπτη, 31 Μάιος 2018 20:32 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Χιλιάδες ωφέλιμα έντομα στη μάχη για τον περιορισμό της σφήκας της καστανιάς

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis (Hymenoptera, Torymidae) για τη βιολογική αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς. Η εξαπόλυση του παρασιτοειδούς αποτελεί την πρώτη φάση των προγραμμάτων βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς που υλοποιούνται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Όπως είχε ήδη αναφερθεί, η βιολογική αντιμετώπιση αποτελεί τη μόνη ενδεδειγμένη μέθοδο για μακροχρόνια και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της σφήκας της καστανιάς.
Τα προγράμματα εξαπόλυσης χρηματοδοτήθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι εξαπολύσεις των εντόμων, φυσικών εχθρών της σφήκας της καστανιάς, πραγματοποιήθηκαν από τους εντομολόγους του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ και τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Διευθύνσεις Δασών και Δασαρχεία, το διάστημα από 24 Απριλίου έως 11 Μαΐου. Εξαπολύθηκαν πάνω από 30.000 ωφέλιμα έντομα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας που έως σήμερα είχε διαπιστωθεί η παρουσία της σφήκας της καστανιάς.

Εξαπολύσεις σε τρεις αποστολές
Οι εξαπολύσεις πραγματοποιήθηκαν σε τρεις αποστολές: η πρώτη αφορούσε τη Βόρεια Ελλάδα (Δράμα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κοζάνη, Πιερία), η δεύτερη περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία) και η τρίτη τις περιοχές της Εύβοιας, της Φθιώτιδας, της Ευρυτανίας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Ευχάριστο γεγονός αποτελεί η διαπίστωση της μη παρουσίας της σφήκας της καστανιάς στην ΠΕ Λάρισας μετά από επιτόπιες παρατηρήσεις των εντομολόγων του ΜΦΙ σε συνεργασία με γεωπόνους της ΔΑΟΚ Λάρισας και τοπικών παραγωγών.
Σε όλες τις περιοχές, τα σημεία εξαπόλυσης επιλέχθηκαν από τους εντομολόγους του ΜΦΙ σε συνεργασία με τους υπαλλήλους των κατά τόπους Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και Δασικών Υπηρεσιών και τους παραγωγούς, με στόχο την καλύτερη εγκατάσταση του ωφέλιμου εντόμου.
Στόχος ήταν η επιλογή των κατάλληλων σημείων-περιοχών, προκειμένου το ωφέλιμο έντομο να εγκατασταθεί και να πολλαπλασιαστεί, ώστε να καλύψει γρήγορα όλες τις προσβεβλημένες περιοχές.
Το προσεχές διάστημα (φθινόπωρο και χειμώνας του 2018) θα πραγματοποιηθεί από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο η εκτίμηση του βαθμού εγκατάστασης σε όλες τις περιοχές που πραγματοποιήθηκαν οι εξαπολύσεις, προκειμένου να προγραμματιστούν τυχόν επόμενες ενέργειες το έτος που ακολουθεί.
Το ωφέλιμο έντομο που εξαπολύθηκε είναι ένα ενδημικό είδος της Κίνας, όπως είναι και το φυτοφάγο έντομο.
Το συγκεκριμένο παρασιτοειδές είναι εξειδικευμένο ως προς τον ξενιστή του (σφήκα της καστανιάς) και διαθέτει την ικανότητα να περιορίζει σε αποδεκτό βαθμό τους πληθυσμούς του επιβλαβούς εντόμου.
Το γεγονός αυτό έχει ήδη διαπιστωθεί από εξαπολύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στην Ιταλία και στη Γαλλία, τα προηγούμενα χρόνια.
Τα θηλυκά του παρασιτοειδούς (T. sinensis) εναποθέτουν τα αβγά τους εντός των νεοσχηματισμένων κηκίδων της σφήκας της καστανιάς (D. kuriphilus) την άνοιξη.
Η προνύμφη του παρασιτοειδούς τρέφεται ως εξωπαράσιτο της προνύμφης του ξενιστή της μέχρι τη νύμφωσή της, η οποία πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Την άνοιξη, τα ενήλικα του παρασιτοειδούς εξέρχονται από τις αποξηραμένες κηκίδες της προηγούμενης περιόδου και, αφού συζευχθούν, εναποθέτουν εκ νέου τα αβγά τους στις νεοσχηματιζόμενες κικήδες σφήκας.
Η σφήκα της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu, Hymenoptera: Cynipidae) αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς για την καλλιέργεια της καστανιάς. Η δημιουργία κηκίδων σε νεαρούς βλαστούς και φύλλα μειώνει την παραγωγή και προκαλεί σταδιακή μείωση της ευρωστίας, της ανθοφορίας και της ανάπτυξης των δέντρων. Επιπροσθέτως, η παραγωγή μπορεί να επηρεαστεί έμμεσα ως αποτέλεσμα της μείωσης της φυλλικής επιφάνειας, καθώς μειώνεται σημαντικά η φωτοσυνθετική λειτουργία και η παραγωγή φυτομάζας του δέντρου.

Οι παράγοντες εξάπλωσης της σφήκας καστανιάς
Στην Ευρώπη διαπιστώθηκε για πρώτη φορά το 2002 στην Ιταλία και, στη συνέχεια, εξαπλώθηκε ταχύτατα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στη χώρα μας, η παρουσία του εντόμου καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2014 στην Πιερία και έκτοτε έχει διαπιστωθεί σε σημαντικό αριθμό περιοχών (Χαλκιδική, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Εύβοια, Αρκαδία και Σπάρτη), προκαλώντας πλέον σημαντικές βλάβες στα δέντρα.
Οι παράγοντες που συνετέλεσαν καθοριστικά στην ταχύτατη εξάπλωσή του στη χώρα μας ήταν η απουσία φυσικών εχθρών, οι οποίοι και θα μπορούσαν να ανακόψουν την εξάπλωση του νεοεισαχθέντος οργανισμού, η ιδιαίτερη αναπαραγωγική του συμπεριφορά (παρθενογένεση), αλλά και η ανεξέλεγκτη μεταφορά φυτικού υλικού.
Ενήλικο άτομο του ωφελίμου εντόμου Torymus sinensis αναζητά τον ξενιστή του αμέσως μετά την εξαπόλυσή του.
Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, προωθώντας διαχρονικά την εφαρμογή της βιολογικής καταπολέμησης εναντίον νέων μη ιθαγενών εχθρών και διαθέτοντας πολύχρονη εμπειρία στην επιτυχή εφαρμογή προγραμμάτων κλασικής βιολογικής καταπολέμησης νέων εχθρών (αντιμετώπιση εριώδη, αλευρώδη των εσπεριδοειδών, μετκάλφα) υλοποιεί το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς με την εισαγωγή και την εξαπόλυση του ενδεδειγμένου παρασιτοειδούς στη χώρα μας.
Η εφαρμογή του προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης με την εισαγωγή, την εξαπόλυση και την εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου T. sinensis θα επιφέρει ουσιαστική και μακροχρόνια λύση στην αντιμετώπιση του προβλήματος της σφήκας της καστανιάς.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος