Περιβαλλοντική «ασπίδα» στην παράκτια-θαλάσσια κληρονομιά της Πελοποννήσου

Mayfair_Club

Ξεκίνησε το ευρωπαϊκό έργο INHERIT

Παρασκευή, 20 Απρίλιος 2018 08:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Περιβαλλοντική «ασπίδα» στην παράκτια-θαλάσσια κληρονομιά της Πελοποννήσου

Η εναρκτήρια συνεδρίαση της κοινοπραξίας του Ευρωπαϊκού έργου «INHERIT - Sustainable tourism strategies to conserve and valorise the Μediterranean coastal and Maritime natural heritage», με επικεφαλής εταίρο την Περιφέρεια Πελοποννήσου, έλαβε χώρα την Τετάρτη και Πέμπτη 11-12 Απριλίου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης.

Το έργο INHERIT στοχεύει στην προστασία της παράκτιας και θαλάσσιας φυσικής κληρονομιάς από τις αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού και στην αξιοποίησή τους μέσω μιας νέας στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης που εστιάζει:

α) Στη δημιουργία προτύπων περιοχών INHERITURA όπου τα μέτρα προστασίας της φυσικής κληρονομιάς και οι πολιτικές τουριστικής ανάπτυξης θα αποφασίζονται και εφαρμόζονται μέσω μιας ανιούσας (bottom-up) διαδικασίας με τη συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων και κάθε ομάδας ενδιαφέροντος.

β) Στη διαμεσογειακή συνεργασία για την δημιουργία θεματικών τουριστικών πακέτων που θα αναδεικνύουν και θα συνδέουν τις περιοχές INHERITURA, έτσι ώστε η φυσική κληρονομιά να γίνει το εργαλείο για την πράσινη ανάπτυξη του τουρισμού στη Μεσόγειο και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στις παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές της.  

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Interreg-Mediterranean και έχει τετραετή διάρκεια (2018-2022).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε η παρουσίαση και γνωριμία των εταίρων και συζητήθηκε αναλυτικά ο τρόπος υλοποίησης του έργου. Στο έργο INHERIT συμμετέχουν άλλοι 14 οργανισμοί από διαφορετικά κράτη της Μεσογείου:
- Υπουργείο Τουρισμού – Κροατία
- Περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια - Ιταλία
- Περιφέρεια της Μούρθια, Γενική Διοίκηση Φυσικού Περιβάλλοντος, Γραφείο Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος - Ισπανία
- Περιφέρεια της Aπουλίας, Τμήμα Τουρισμού, Οικονομίας του Πολιτισμού και Περιφερειακής Αξιοποίησης – Ιταλία,
- Διαμερισματικό Συμβούλιο του Ερώ - Γαλλία
- Δήμος της Ίζολα, Δημόσια υπηρεσία για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη έργων - Σλοβενία
- Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου – Κύπρος
- Ίδρυμα γα την Περιφερειακή Ανάπτυξη και τον Διάλογο στη Μάλτα - Μάλτα
- Διεθνής Ένωση για τα Μεσογειακά Δάση - Γαλλία
- Ίδρυμα Seneca, Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας της Περιφέρειας της Μούρθια - Ισπανία
- Πανεπιστήμιο Πατρών - Ελλάδα
- Ινστιτούτο Γεωργίας και Τουρισμού - Κροατία
- Πάρκα Διναρίδες, Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών των Δειναρικών Άλπεων - Μαυροβούνιο
- Ένωση για την Διαφύλαξη της Κληρονομιάς της Μέρτολα - Πορτογαλία

Στην εναρκτήρια συνάντηση, εκ μέρους της διαχειριστικής αρχής των έργων INTERREG-MED, παραβρέθηκε η κ. Σοφία Σκαρβέλη, υπεύθυνη της μονάδας διοίκησης των έργων. Η κα Σκαρβέλη στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία της Περιφέρειας Πελοποννήσου να ηγηθεί ενός τόσο μεγάλου έργου από το οποίο αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου μεταφέρθηκε ο χαιρετισμός του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, ενώ στις εργασίες συμμετείχαν οι αντπεριφερειάρχες κ.κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου, Άγγελος Παπαγγελόπουλος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα κ. Απόστολος Παπαφωτίου και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος