Δημοπρατείται άμεσα το καλώδιο Κρήτης-Πελοποννήσου

Mayfair_Club

Στις 21 Μαΐου η διεξαγωγή των διεθνών διαγωνισμών - Ενώ κάτοικοι και σύλλογοι των Βοιών ζητούν την παράκαμψη του Μαλέα

Δευτέρα, 16 Απρίλιος 2018 17:48 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δημοπρατείται άμεσα το καλώδιο Κρήτης-Πελοποννήσου

Στη γραμμή αφετηρίας εισήλθε την περασμένη εβδομάδα το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων, φορέων και συλλογικοτήτων του Δ. Μονεμβασίας. Συγκεκριμένα, δημοσιεύτηκαν τα τεύχη δημοπράτησης για τους διεθνείς διαγωνισμούς αναφορικά με την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέσει την Πελοπόννησο με την Κρήτη και των δυο τερματικών σταθμών. Συγκεκριμένα, ο ΑΔΜΗΕ προκηρύσσει διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, με τη χρήση ηλεκτρονικού πλειστηριασμού για το έργο «Μελέτη, Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστήματος Υποβρυχίων και Υπογείων Καλωδίων δυο κυκλωμάτων για τη Διασύνδεση της Κρήτης με το ΕΣΜΗΕ». Το έργο έχει «σπάσει» σε τρία τμήματα, με στόχο την προώθηση του ανταγωνισμού και την επίτευξη των βέλτιστων οικονομικών και τεχνικών όρων για το κάθε τμήμα. Ξεχωριστός διαγωνισμός θα διενεργηθεί για την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο και την επέκταση του υφιστάμενου υποσταθμού στην περιοχή των Χανίων.

Ο διαγωνισμός πρόκειται να διεξαχθεί στις 21 Μαΐου και οι προσφορές θα ανοιχθούν στις 25 Μαΐου 2018. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 22 μήνες και αν οι εργασίες ξεκινήσουν στις αρχές του 2019, τότε η διασύνδεση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020. Το κριτήριο ανάθεσης θα είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, με βάση αποκλειστικά την χαμηλότερη τιμή.  

Το καλώδιο θα ξεκινά από την Νεάπολη Βοιών και θα καταλήγει στα Νωπήγεια Χανίων. Το αντικείμενο του τμήματος Β περιλαμβάνει ακόμη την προμήθεια, εγκατάσταση, καθώς και δεκαετή (10 έτη) εγγύηση καλής λειτουργίας, καθώς και ισόχρονη δεκαετή (10 έτη) τεχνική υποστήριξη για όλα τα εγκατεστημένα καλώδια ενός πλήρους συστήματος DTS (Distributed Temperature Sensing) και DCR (Dynamic Cable Rating). Το τελικό μήκος των υποβρυχίων καλωδίων θα προσδιοριστεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας βυθού και την επιλογή της τελικής όδευσης.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Η δημόσια δαπάνη χορηγείται μέσω του ΠΔΕ (ΣΑΕ 175/1) και συγχρηματοδοτείται εν μέρει από εθνική συμμετοχή και εν μέρει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Η πρώτη φάση της διασύνδεσης της Κρήτης, έργο συνολικού προϋπολογισμού 324 εκατ. ευρώ που σχεδιάζεται να συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-20, θα υλοποιηθεί από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ο οποίος υπό το νέο ιδιοκτησιακό του καθεστώς (με δημόσιο έλεγχο και την State Grid Corporation of China ως στρατηγικό επενδυτή) επιτάχυνε σημαντικά  τις διαδικασίες. Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, η  ολοκλήρωση του project, που αναμένεται εντός του 2020, «όχι μόνο θα συνδράμει αποφασιστικά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης, αλλά και θα οδηγήσει σε μεγάλη ελάφρυνση των καταναλωτών όλης της χώρας από τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που λόγω της μη διασύνδεσης της Κρήτης επιβαρύνονται κατά μέσο όρο με 300 εκατ. ευρώ ετησίως».

Όπως σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης,  «η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου θα συμβάλει στη δραστική μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, στη βελτίωση του οικολογικού της αποτυπώματος και στην εξοικονόμηση 215 εκατ. ευρώ ετησίως, κυρίως από τον περιορισμό των χρεώσεων ΥΚΩ».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης πρόσθεσε,  από την πλευρά του, ότι «ο Διαχειριστής θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ολοκλήρωση του έργου μέσα στο 2020 που είναι επιβεβλημένη. Και τούτο διότι το έτος αυτό λήγουν οι εξαιρέσεις που προβλέπει η νομοθεσία της Ε.Ε. για τα όρια εκπομπής ρύπων στις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες σε αυτόνομα συστήματα, όπως αυτό της Κρήτης. Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, σε συνδυασμό με την «μεγάλη διασύνδεση» Κρήτης-Αττικής θα διασφαλίσουν την επάρκεια και την αξιοπιστία του εφοδιασμού της Κρήτης σε βάθος χρόνου».

Οι αντιδράσεις πολιτών
και συλλόγων της περιοχής
Υπενθυμίζεται ότι σύλλογοι και πολίτες του Δ. Μονεμβασίας -και όχι μόνο- ζητούν την παράκαμψη της χερσονήσου του Μαλέα κατά την κατασκευή του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου. Ειδικότερα, 32 σύλλογοι και φορείς του Δήμου Μονεμβασίας, της Ελλάδας και της ομογένειας, καθώς και 3.000 ανεξάρτητοι πολίτες  διεκδικούν τροποποίηση της υφιστάμενης μελέτης, καθώς -όπως επισημαίνουν- ο σχεδιασμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του ΑΔΜΗΕ προβλέπει την εγκατάσταση δεκάδων πυλώνων υψηλής τάσης κατά μήκος της χερσονήσου του Μαλέα, γεγονός που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στον περιβαλλοντικό και ιστορικό πλούτο της περιοχής. Η πρόσφατη τροποποίηση του σχεδιασμού από τον ΑΔΜΗΕ δεν ικανοποιεί τους αντιδρώντες, οι οποίοι ζητούν πλήρη εξαίρεση της χερσονήσου του Μαλέα από τη διέλευση του «καλωδίου» ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος