Οι πολικές αρκούδες ίσως εξαφανιστούν νωρίτερα από ό,τι εκτιμούσαν οι επιστήμονες

Mayfair_Club
Τρίτη, 20 Φεβρουάριος 2018 20:34 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι πολικές αρκούδες ίσως εξαφανιστούν νωρίτερα από ό,τι εκτιμούσαν οι επιστήμονες

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί σοβαρά προβλήματα για τις πολικές αρκούδες, αλλά μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα ποσοστά μεταβολισμού τους είναι υψηλότερα από ό,τι πιστεύαμε και το μεταβαλλόμενο περιβάλλον καθιστά δυσκολότερη την εξασφάλιση τροφής για να ικανοποιηθούν οι ενεργειακές τους ανάγκες.
Καθώς αγωνίζονται να βρουν λεία, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν ταχύτερα από ό,τι εκτιμούσαν οι επιστήμονες προηγουμένως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.
H ομάδα επιστημόνων της Αμερικανικής Γεωλογικής Επισκόπησης, του Επιστημονικού Κέντρου Αλάσκας και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σάντα Κρουζ, μελέτησε εννέα πολικές αρκούδες σε διάστημα τριών ετών για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο τον Απρίλιο, στη Θάλασσα Μποφόρ κοντά στην Αλάσκα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι αρκούδες απαιτούσαν ως τροφή τρεις νεαρές ή μία ενήλικη φώκια κάθε δέκα ημέρες. Ωστόσο, πέντε από τις εννέα πολικές αρκούδες δεν κατάφεραν να επιτύχουν αυτόν το στόχο κατά τη διάρκεια της μελέτης και το σωματικό τους βάρος έπεσε μέχρι και κατά 20 κιλά, μέσα σε μόνο δέκα ημέρες.
«Δεν περιμέναμε να δούμε τέτοιες μεγάλες αλλαγές στις μάζες σώματος τους, σε μια εποχή που θα έπρεπε να παίρνουν όγκο για να τους διατηρήσει κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτή και άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι πολικές αρκούδες δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις σωματικές τους απαιτήσεις όπως κάποτε», δήλωσε ο βιολόγος Άντονι Παγκάνο.
Τα μεταβολικά ποσοστά που οι επιστήμονες μέτρησαν στον τομέα ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 50% υψηλότερα από προηγούμενες μελέτες. Σε συνδυασμό με άλλες μελέτες σχετικά με την πτώση του αριθμού των πολικών αρκούδων και την κατάσταση του σώματός τους, οι πολικές αρκούδες φαίνονται να βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από όσο νόμιζε η επιστημονική κοινότητα.
Η Αρκτική θερμαίνεται δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι πολικές αρκούδες βασίζονται στον θαλάσσιο πάγο για το κυνήγι της λείας τους, αλλά καθώς ο πάγος μειώνεται, πολλές πολικοί αρκούδες στρέφονται σε άλλες πηγές τροφής, από αυγά σπάνιων πτηνών έως απορρίμματα απομακρυσμένων πόλεων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος