«Μαύρος» και δύσοσμος ο ποταμός Ευρώτας! (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Mayfair_Club

Ο βασιλιάς… «πονάει» και ας είναι ένας μύθος - Φωτογραφίες και video-ντοκουμέντο

Παρασκευή, 12 Ιανουάριος 2018 15:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Μαύρος» και δύσοσμος ο ποταμός Ευρώτας! (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Ευρώτας… ο τρίτος μυθικός βασιλιάς της Λακωνίας είχε γυναίκα την Ευρυδίκη όπου μαζί της έκανε μια κόρη, τη Σπάρτη, από την οποία πήρε το όνομα της η ομώνυμη πόλη.

Ο βασιλιάς Ευρώτας, ένα από τα έργα που έκανε, ήταν να ρυθμίσει την κοίτη του ποταμού που διέσχιζε την Λακωνία και έτσι αργότερα πήρε και το όνομα του. Σύμφωνα με τη μυθολογία, θέλησε να δώσει διέξοδο στα λιμνάζοντα νερά γύρω από τη Σπάρτη, γι’ αυτό άνοιξε διώρυγα και διοχέτευσε τα νερά προς τη θάλασσα.

Ο Ευρώτας είναι ο ποταμός που μετά από μία διαδρομή 82 χλμ., στην κοιλάδα που ορίζουν ο Πάρνωνας και ο Ταΰγετος, εκβάλλει στο μυχό του λακωνικού κόλπου, σχηματίζοντας δέλτα. Aπό τα νερά του υδρεύονται οικισμοί και αρδεύεται ένα μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης έκτασης στη Λακωνία.

Τα τελευταία χρόνια, το ποτάμι έχει πληγεί βάναυσα. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2011, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, από τα παρόχθια χωριά του Δήμου Ευρώτα, στην περιοχή της Σκάλας, κατήγγειλαν -με ψήφισμα- οτι εκατοντάδες ψάρια που ασφυκτιούσαν στα μολυσμένα νερά του ποταμού, ξεβράζονταν νεκρά από τα λύματα κάποιων ελαιοτριβείων ενδεχομένως που δεν τηρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις λειτουργίας, αλλά και άλλων ρυπογόνων μονάδων!

Σήμερα τον Ιανουάριο του 2018 είμαστε στο «ίδιο έργο θεατές». Μπορεί να μην έχουμε δει νεκρά ψάρια γιατί ενδεχομένως να μην υπάρχουν ψάρια στο ποτάμι γενικώς. Υπάρχει, όμως,  το ίδιο μαύρο χρώμα και ίδια δυσοσμία!

Η περιβαλλοντική συνείδηση και οικολογικές ευαισθησίες των αρχών των φορέων αλλά και πολιτών «βάφτηκαν» τα τελευταία χρόνια με μαύρο χρώμα, όπως αυτό που έχει σήμερα ο ποταμός.

Ο Ευρώτας δεν πρέπει να παραμείνει μόνο ως ένας μύθος, αλλά η ευκαιρία απόδειξης πραγματικού ήθους.

Επισημαίνεται ότι εκτεταμένο δέλτα που σχηματίζει στις εκβολές του ο ποταμός Ευρώτας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υγροβιότοπους της Πελοποννήσου και υπάγεται στο δίκτυο περιοχών Natura 2000. Παραμένει ένας σημαντικός τόπος για τα διαβατικά πουλιά και είναι η τρίτη πιο σημαντική περιοχή της Ελλάδας (μετά τη Ζάκυνθο και την Κρήτη) για την ωοτοκία της θαλασσοχελώνας (caretta caretta). Επίσης, αποτελεί καλό βιότοπο για τα υδρόβια φυτά και ζώα.

Τ. Κούρος

Δείτε το video-ντοκουμέντο


Φωτο-video: Τ. Κούρος (photoreporter.gr-Ionian Channel)

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος