«Φωτοστέφανο» κύκλωσε τη Σελήνη στον ουρανό της Σπάρτης! (ΦΩΤΟ)

Πέμπτη, 30 Νοέμβριος 2017 18:36 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Φωτοστέφανο» κύκλωσε τη Σελήνη στον ουρανό της Σπάρτης! (ΦΩΤΟ)

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του απόψε Πέμπτη (30/11) στον ουρανό της Σπάρτης, καθώς ένα «φωτοστέφανο» σχηματίστηκε γύρω από τη Σελήνη.

Το παραπάνω φαινόμενο, ίσως σχετίζεται με τη μεγαλύτερη Πανσέληνο του 2017, η οποία θα είναι ορατή το βράδυ της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου και θα είναι η πιο εντυπωσιακή από όλες τις πανσελήνους της φετινής χρονιάς. Την ημέρα εκείνη ο δορυφόρος μας θα έχει πλησιάσει στη Γη πάρα πολύ, σε απόσταση σχεδόν 358.400 χιλιομέτρων, και έτσι το φεγγάρι θα φαίνεται 7% μεγαλύτερο και 16% φωτεινότερο από όσο μια συνηθισμένη πανσέληνος.

Υπάρχει και ένα άλλο φαινόμενο, αποκαλούμενο και ως «άλως». Κάποιες νύχτες του χειμώνα, μια «άλως (φωτεινός δακτύλιος) είναι ορατή γύρω από τη Σελήνη, η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με την ίδια τη Σελήνη. Το ηλιακό φως που ανακλάται από τη Σελήνη προς τη Γη διαθλάται(αλλάζει κατεύθυνση) από τους παγοκρυστάλλους που βρίσκονται ψηλά στην ατμόσφαιρα της Γης. Αυτή η διάθλαση του φωτός δημιουργεί μια κυκλική «άλω». Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ευγενίδου, το φαινόμενο εμφανίζεται, όταν το σεληνόφως περνά μέσα από στρώματα νεφών που βρίσκονται σε ύψος 6 έως 10 χιλιομέτρων. Στο ύψος αυτό τα σύννεφα αποτελούνται από κρυστάλλους πάγους. Οι κρύσταλλοι ενεργούν σαν πρίσματα που παραμορφώνουν το φως  και το κάνουν να φαίνεται σαν στεφάνι γύρω από τη Σελήνη.

Σε κάθε περίπτωση, το φωτοστέφανο της Σελήνης θεωρείται προάγγελος κακοκαιρίας ή βαρυχειμωνιάς.

Ο φακός του «Λακωνικού Τύπου» αποτύπωσε μοναδικές εικόνες και σάς τις παρουσιάζει!


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti