Γενετικά τροποποιημένοι μύκητες για τον καθαρισμό ρύπανσης από βαρέα μέταλλα

Τετάρτη, 08 Νοέμβριος 2017 20:18 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Γενετικά τροποποιημένοι μύκητες για τον καθαρισμό ρύπανσης από βαρέα μέταλλα

Μια γενετικά τροποποιημένη έκδοση του ζυμομύκητα της γνωστής μαγιάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό της ρύπανσης βαρέων μετάλλων στο περιβάλλον. Ομάδα επτά επιστημόνων από τη Ρουμανία και τη Νορβηγία ανέπτυξε μία «μαγιά» της οποίας τα πιο αποτελεσματικά στελέχη είναι σε θέση να απορροφούν το 80% των μεταλλικών ιόντων.
Η χρήση φυτών, μικροβίων ή μυκήτων για την απομάκρυνση των ρύπων είναι ένας ιδανικός τρόπος καθαρισμού του περιβάλλοντος, αλλά η μέθοδος δεν είχε προσαρμοστεί για βαρέα μέταλλα. Η μόλυνση από τοξικά βαρέα μετάλλων αποτελεί απειλή για την ​​φύση και τους ανθρώπους, και για αυτό το λόγο η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη Λαβίνια Λιλιάνα Ρούτα από το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου ξεκίνησε την ανάπτυξη της γενετικά τροποποιημένης μαγιάς, σε συνεργασία με το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας και το Ινστιτούτο Βιοχημείας της Ρουμανικής Ακαδημίας.
Τα γονίδια που δημιούργησαν οι ερευνητές αποτελούνται από μια κυτταρική μεμβράνη, πράσινη φθορίζουσα πρωτεΐνη και ένα πεπτίδιο για τη δέσμευση των μετάλλων. Διάφοροι τύποι πεπτιδίων βοηθούν το μύκητα να καθαρίσει διαφορετικούς τύπους βαρέων μετάλλων. Για παράδειγμα, τα πεπτίδια κυστεΐνης καθαρίζουν καλύτερα το κάδμιο και τον άργυρο, ενώ τα πεπτίδια ιστιδίνης είναι η βέλτιστη επιλογή για το νικέλιο και το κοβάλτιο.
Ωστόσο, η καθιέρωση του νέου μύκητα ως εργαλείο καθαρισμού αναμένεται να καθυστερήσει για αρκετά χρόνια, μέχρι να δοκιμαστεί σε κανονικές συνθήκες έξω από το εργαστήριο (για παράδειγμα σε μία μονάδα επεξεργασίας νερού) και να αποσαφηνιστεί ο τρόπος απόρριψης του μύκητα μετά τον καθαρισμό.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος