Βρήκαν πλαστικά μικροσωματίδια μέσα σε μαγειρεμένα ψάρια

Παρασκευή, 28 Ιούλιος 2017 20:58 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βρήκαν πλαστικά μικροσωματίδια μέσα σε μαγειρεμένα ψάρια

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει νέα μελέτη, επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να καταναλώνουν μικροσκοπικά κομμάτια τοξικών πολυμερών χωρίς να το συνειδητοποιούν, μέσω των ψαριών.
Άλλη μια πολύ σοβαρή πτυχή της μόλυνσης του περιβάλλοντος, που μέσω της τροφικής αλυσίδας φθάνει στον άνθρωπο, εντόπισαν οι επιστήμονες.
Πλαστικά μικροσωματίδια μπαίνουν στη σάρκα των ψαριών που καταναλώνονται από τον άνθρωπο, σύμφωνα με τα νέα ανησυχητικά ευρήματα.
Μια ομάδα επιστημόνων από τη Μαλαισία και τη Γαλλία ανακάλυψε ένα σύνολο 36 μικροσκοπικών πλαστικών τεμαχίων στα σώματα 120 ψαριών (σκουμπριά, αντσούγιες και άλλα). Προειδοποίησαν ότι οι επικίνδυνες τοξίνες από το πλαστικό που βρίσκεται στο περιβάλλον, θα μπορούσαν να απελευθερωθούν στο σώμα των ανθρώπων, αφού φάνε τα ψάρια, δηλητηριάζοντάς τους. Τα πλαστικά που βρέθηκαν περιελάμβαναν νάιλον, πολυστυρένιο και πολυαιθυλένιο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο περιοδικό Scientific Reports: “Η ευρεία εξάπλωση των μικροπλαστικών σε λίμνες, ποτάμια και στη θάλασσα έχει μολύνει στη συνέχεια μια ποικιλία υδρόβιων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πωλούνται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, όπως οστρακοειδή και μύδια.
Ως εκ τούτου τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή θα μπορούσαν να είναι μια σημαντική οδός έκθεσης του ανθρώπου σε πλαστικά μικροσωματίδια. Τα μικροπλαστικά διευκολύνουν τη μεταφορά άλλων τοξικών ενώσεων, όπως βαρέα μέταλλα και ανθεκτικούς οργανικούς ρύπους στα σώματα των θαλάσσιων οργανισμών. Κατά την κατάποση, αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να απελευθερωθούν και να προκαλέσουν τοξικότητα”.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι άνθρωποι που τρώνε τα ψάρια που εξετάστηκαν σε αυτή τη μελέτη - τα οποία συχνά αποξηραίνονται και πωλούνται σε όλη τη Μαλαισία και στις γειτονικές χώρες - θα μπορούσαν να καταναλώσουν μέχρι και 246 τεμάχια πλαστικών μικροσωματιδίων τον χρόνο.
Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές οστρακοειδών θα μπορούσαν να καταναλώσουν έως και 11.000 μικροπλαστικά κομμάτια ετησίως.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti