«Ντράπηκα στους Ιάπωνες αρχαιολόγους για την εικόνα του θολωτού τάφου στο Βαφειό...» (ΦΩΤΟ)

Mayfair_Club
Πέμπτη, 26 Απρίλιος 2018 19:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ντράπηκα στους Ιάπωνες αρχαιολόγους για την εικόνα του θολωτού τάφου στο Βαφειό...» (ΦΩΤΟ)

Μέσα από μια ιστορία καθημερινότητας στην τουριστική ζωή της Σπάρτης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας και οδηγός ταξί, κ. Σωτήρης Ροϊνός, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την εικόνα που σχηματίζουν οι επισκέπτες για τον περίφημο θολωτό τάφο του Βαφειού. Όπως αναφέρει πριν από μέρες «παρέλαβα με το Ταξί μου από το Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων της Σπάρτης ένα ζεύγος Ιαπώνων τουριστών, όπου και μού ζήτησαν να τους μεταφέρω στο Βαφειό, 7 χιλιόμετρα έξω από τη Σπάρτη, και συγκεκριμένα στο χώρο που βρίσκεται ο Μυκηναϊκός Θολωτός Τάφος.

Για όσους δεν γνωρίζουν τον Τάφο, το 1888, η ανασκαφή του κορυφαίου αρχαιολόγου Χρήστου Τσούντα έφερε στο φως πολύτιμα ευρήματα με κορυφαία τα Χρυσά Κύπελλα - αριστουργήματα της κρητομυκηναϊκής μεταλλοτεχνίας και τα οποία βρίσκονται και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Σήμερα όποιος επισκεφτεί το εν λόγω Μουσείο θα παρατηρήσει ότι τα κύπελλα αυτά ίσως είναι από τα σημαντικότερα εκθέματά του, αφού ο κόσμος που συγκεντρώνεται εκεί και τα θαυμάζει είναι και περισσότερος και ο θαυμασμός φανερά πιο έκδηλος από κάθε άλλο έκθεμα.

Μάλιστα, όπως μου είπαν οι Ιάπωνες επιβάτες μου -οι οποίοι ήταν αρχαιολόγοι- τα κύπελλα αυτά αποτελούν λόγο για να επισκέπτονται τη Χώρα μας πολλές δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους.

Φτάνοντας στο χώρο του Τάφου σοκαρίστηκα για μια ακόμη φορά. Δεν περιγράφεται το πόσο εγκαταλειμμένος είναι.

Το να τον προσεγγίσει ένα λεωφορείο ούτε κουβέντα. Αλλά και φτάσει κάποιος εκεί τι θα δει; Μια απέραντη εγκατάλειψη που σε καμία περίπτωση δεν μας τιμά σαν Χώρα δεν μας τιμά σαν Σπάρτη.

Οι Ιάπωνες επισκέπτες -τους οποίους θα περίμενα για να επιστρέψω στη Σπάρτη- με το που είδαν αυτό το χάλι "κουμπώθηκαν". Το ίδιο και εγώ. Επιπλέον, ντρεπόμουν για το χάλι μας!

Στο δρόμο της επιστροφής δεν ανταλλάξαμε κάποια κουβέντα με τους επιβάτες μου και οι άνθρωποι πρέπει να κατάλαβαν ότι ντρεπόμουν!

Ελπίζω με τις φωτογραφίες αυτές να ευαισθητοποιηθούν κάποιοι αρμόδιοι.

Τον Τάφο δεν άντεξα να τον φωτογραφήσω και να αναμεταδώσω το απερίγραπτο χάλι του».


Φωτο: Σωτ. Ροϊνός

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος