Η μείωση λειτουργικών δαπανών θα οδηγήσει στην κατάρρευση του ΕΣΥ

Επιτακτική φαίνεται να είναι, στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, η ανάγκη για δωρεάν, αξιόπιστες και αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας, όπως...
Σάββατο, 06 Μάρτιος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η μείωση λειτουργικών δαπανών θα οδηγήσει στην κατάρρευση του ΕΣΥ

Επιτακτική φαίνεται να είναι, στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, η ανάγκη για δωρεάν, αξιόπιστες και αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας, όπως διαπιστώθηκε στη γενική συνέλευση ιατρών ΕΣΥ Ν. Λακωνίας
Δεδομένης λοιπόν της παρούσης κατάστασης, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά, την εργασία τους να απειλείται και τη σύνταξή τους να κινδυνεύει, ο τομέας της δημόσιας περίθαλψης θα πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις ενός λαού που δοκιμάζεται από την ανεργία και την ανέχεια, επεσήμανε η πρόεδρος της γενικής συνέλευσης κ. Χρύσα Ντοροβίτσα.
Αναλυτικότερα, οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης ιατρών ΕΣΥ Ν. Λακωνίας συνοψίζονται ως εξής:
«Αυτή τη χρονική στιγμή η κυβέρνηση, μη υλοποιώντας βασικά άρθρα του νόμου 3754/09 και συνεπώς αναλαμβάνοντας ακέραια την ευθύνη, προκαλεί το κλείσιμο των νοσοκομείων, ιδιαίτερα των επαρχιακών που λειτουργούν με μικρό αριθμό γιατρών. Αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η μέχρι τώρα λειτουργία των νοσοκομείων της Περιφέρειας, οφείλεται στο μεγάλο αίσθημα ευθύνης των νοσοκομειακών γιατρών.
Το ΓΝ Σπάρτης μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των γιατρών της  22/2 για κατάθεση προγραμμάτων με τέσσερεις εφημερίες ανά γιατρό, θα καλύπτεται εφημεριακά στα περισσότερα τμήματα μέχρι την 12η/3. Η κυβέρνηση με την πολιτική της μας υποχρεώνει να εφημερεύσουμε σύμφωνα με την κοινοτική και ελληνική νομοθεσία (48ωρο) και να καλύψουμε το νοσοκομείο μέχρι την ημέρα που ο αριθμός των γιατρών επιτρέπει την ασφαλή εφημέρευση.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν μπορούν να συναινέσουν στην οριστική εκποίηση και διάλυση της δημόσιας περίθαλψης.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να σεβαστεί αφενός μεν τη συλλογική σύμβαση και αφετέρου να επιδείξει φρόνηση και υπευθυνότητα ώστε να κρατήσει τα νοσοκομεία ανοιχτά.
Αγωνιζόμαστε για την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων και των ΚΥ, την αξιοπρέπεια των γιατρών και τη δωρεάν δημόσια περίθαλψη».
Εξάλλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, στα πλαίσια της εισοδηματικής και φορολογικής πολιτικής που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, επιχειρείται να μεταφερθεί όλο το κόστος της «δημοσιονομικής προσαρμογής» μονομερώς στη μισθωτή εργασία της χώρας.
Με επιστολή του προς τα ΔΣ των Ενώσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και τα μέλη του γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, ο προεδρεύων της Ομοσπονδίας κ. Δημήτριος Βαρνάβας κρούει τον κώδωνα για μία πρωτοφανή μείωση του συνολικού εισοδήματος των νοσοκομειακών ιατρών, η οποία θα ανέρχεται μέχρι και τα 500 ευρώ μηνιαίως. Το αποτέλεσμα αυτό, προκύπτει από τα προτεινόμενα μέτρα για περικοπή όλων των επιδομάτων κατά 10%, σε συνδυασμό με τα ελλειμματικά κονδύλια εφημερίων και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησής τους.
«Εξανεμίζονται πλήρως οι μισθολογικές αυξήσεις που πετύχαμε πέρυσι ως αντιστάθμισμα στην κάλυψη τον εφημεριών, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας για το ωράριο, ενώ με τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί για της εφημερίες του 2010 τα νοσοκομεία αδυνατούν να εφημερεύσουν με πληρότητα και ασφάλεια όλες τις ημέρες του μήνα», συμπληρώνει.
Το παραπάνω θα έχει ως αποτέλεσμα, κατά τον κ. Βαρνάβα, ένας περίπου μήνας υποχρεωτικής υπερωριακής εργασίας να μείνει απλήρωτος ή να προχωρήσουν οι διοικήσεις σε τέτοιες περικοπές εφημερευόντων ιατρών από το καθημερινό πρόγραμμα, που θα καθιστούν τη λειτουργία Νοσοκομείων και ΚΥ τελείως επισφαλή και επικίνδυνη για την ποιότητα της περίθαλψης των συμπολιτών της.
Παράλληλα τονίζει, ότι στο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπεται δραματική            μείωση λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων της χώρας (από 2,2 δις. το 2009 στα 800 εκατ. ευρώ το 2010), με προφανή συνέπεια τη λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό που θα προκύψουν.
Όσον αφορά το μείζον θέμα των προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ο κ. Βαρνάβας προσθέτει πως τίποτα δεν εγγυάται ότι θα ισχύσουν οι ασαφείς διαβεβαιώσεις περί «μερικής εξαίρεσης» των τομέων Υγείας και Παιδείας από τη γενική αναστολή προσλήψεων σε όλο το δημόσιο τομέα. «Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι δεν προκηρύσσονται οι 1000 θέσεις ειδικευμένων γιατρών που  έπρεπε να είχαν πληρωθεί ήδη από τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους, αλλά στη θέση των κενών,            διορίζονται χιλιάδες επικουρικών γιατρών», σημειώνει.
Ο μεγάλος κίνδυνος, όπως επισημαίνει, δεν είναι να θιγούν τα υποτιθέμενα «κεκτημένα» των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά να δεχτεί το ΕΣΥ, στο όνομα της οικονομικής κρίσης, τη χαριστική βολή.
«Αυτή την εξέλιξη πρέπει με κάθε τρόπο να την αποτρέψουμε. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην εκποίηση και διάλυση της δημόσιας περίθαλψης. Το κίνημα της εργασιακής και μισθολογικής αξιοπρέπειας των γιατρών και της αναβάθμισης του ΕΣΥ, που σφράγισε την προηγούμενη διετία, της δείχνει το δρόμο».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti