Πρωτοφανής χειρουργική επέμβαση στο ΓΝ Σπάρτης

Κατά προτεραιότητα τα ΑμΕΑ Λακωνίας στο «Ασκληπιείο» Αθηνών Μία ιδιαίτερα δύσκολη επέμβαση, για τα δεδομένα της νοσηλευτικής μονάδας της πόλης...
Τετάρτη, 25 Μάιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πρωτοφανής χειρουργική επέμβαση στο ΓΝ Σπάρτης

Κατά προτεραιότητα τα ΑμΕΑ Λακωνίας στο «Ασκληπιείο» Αθηνών

Μία ιδιαίτερα δύσκολη επέμβαση, για τα δεδομένα της νοσηλευτικής μονάδας της πόλης μας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 19 Μαΐου στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης.

Για πρώτη φορά και με ευθύνη του ίδιου του εξειδικευμένου οδοντιάτρου Επιμ. Α΄ κ. Γεωργίου Μένεγα, ασθενής ΑμΕΑ νεαρής ηλικίας από το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Δ. Μονεμβασίας προχώρησε σε οδοντοθεραπεία με γενική αναισθησία στο ΓΝ Σπάρτης.

Κατόπιν συνεννόησης με τις εξειδικευμένες Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς του Κέντρου, το νεαρό άτομο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης μας, διότι έχριζε χειρουργικής αντιμετώπισης.

Η επέμβαση κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχής, παρά την έλλειψη των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών και εξειδικευμένου προσωπικού, ωστόσο με την υποστήριξη του διοικητή του ΓΝ Σπάρτης κ. Νίκου Κουφού, των αναισθησιολόγων του οικείου Τμήματος, αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού, η επέμβαση ήρθε σε πέρας.

Δεδομένου ότι ανάλογες επεμβάσεις λαμβάνουν χώρα στο Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας Αθηνών για παιδιά ηλικίας δεκατεσσάρων και άνω, αλλά και στο ΓΝ Παίδων Πεντέλης, ο κ. Μένεγας σε δηλώσεις του στο «ΛΤ» εξέφρασε την ευχή του για υλοποίηση στην πόλη μας και άλλων τέτοιων επεμβάσεων. «Τα βγάλαμε σε πέρας χωρίς τις αναγκαίες υποδομές. Θα μπορούσαν να γίνουν και άλλες ανάλογες επεμβάσεις σε ΑμΕΑ με τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές, ωστόσο είναι δύσκολο να ζητάμε κάτι τέτοιο τις μέρες αυτές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Κίνηση καλής θελήσεως αν όχι κοινωνικό λειτούργημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παράλληλα, η πρωτοβουλία του εν λόγω ιατρού να αποσπάσει θετική απάντηση από τη διοίκηση του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας, όπου και αναμένεται να μεταβεί, για κατά προτεραιότητα προώθηση και αντιμετώπιση ανάλογων λακωνικών περιστατικών, στο μοναδικό στην Ελλάδα τμήμα που ασχολείται με τέτοιου είδους επεμβάσεις, δεδομένης της υπολειτουργίας, όπως σημείωσε, του ΓΝ Παίδων Πεντέλης.

Στόχος της εν λόγω πρότασης, είναι κάθε βδομάδα ένα παιδί από τη Λακωνία να έχει -κατά προτεραιότητα- πλήρη οδοντοθεραπεία στο «Ασκληπιείο» Βούλας, το οποίο θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης με το προσωπικό του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Δ. Μονεμβασίας ή το Σύλλογο ΑμΕΑ. Οι εν λόγω φορείς θα κρίνουν ποια άτομα χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης, ώστε να «φιλοξενηθούν» για λίγες ημέρες στο Νοσοκομείο της Βούλας, «απολαμβάνοντας» κατόπιν μίας συστηματικής παρακολούθησης και μίας καλύτερης ποιότητας ζωής.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες κινήσεις για παιδιά ειδικών ικανοτήτων του νομού μας, καθώς η λίστα των αιτημάτων για «φιλοξενία» στο συγκεκριμένο νοσοκομείο Αθηνών είναι ανεξάντλητη. Η εν λόγω πρωτοβουλία αναμένεται να συζητηθεί με τον πρόεδρο των ΑμΕΑ Λακωνίας ώστε να δοθεί η τελική έγκριση, για μία προσφορά ιδιαίτερα σημαντική για το νομό μας, όπως επεσήμανε ο κ. Μένεγας, χαρακτηρίζοντάς τη ως μέγιστη ηθική ικανοποίηση.

Ιδιαίτερα συγχαρητήρια απηύθυνε παράλληλα στο προσωπικό του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ για την επίμονη ενασχόλησή τους με τα συγκεκριμένα περιστατικά, δεδομένης της επικινδυνότητας που αυτά ενέχουν, κερδίζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των μικρών μας φίλων.

Τα συγχαρητήριά του για τη δύσκολη περίπτωση ολικής αναισθησίας απηύθυνε στον εξειδικευμένο πάνω στα ΑμΕΑ ιατρό ο διοικητής του ΓΝ Σπάρτης, ενώ ευχαριστήρια επιστολή εξέδωσε και η Ψυχολόγος Ιωάννα Ισμιρνιόγλου εκ μέρους του προσωπικού του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Δ. Μονεμβασίας, αναφέροντας:

«Ευχαριστούμε τη διοίκηση του νοσοκομείου Σπάρτης και ειδικότερα τον κ. Νίκο Κουφό, το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου και ειδικά τους αναισθησιολόγους κ.κ. Παπαγεωργίου και Τρικόρη, όπως επίσης και τη χειρουργική κλινική του ΓΝ Σπάρτης, ιατρούς και νοσηλευτές. Επίσης, το οδοντιατρικό τμήμα του νοσοκομείου και ειδικότερα τους ΔΚ Κατσάμπη, ΔΚ Καρρά και τον Επιμ. Α΄ κ. Μένεγα, για την επιτυχή και αποτελεσματική τους συνεργασία μαζί μας για την αντιμετώπιση των οδοντιατρικών προβλημάτων του ασθενή ΑμΕΑ Θεόδωρου Δρυμώνη με γενική αναισθησία και ειδικότερα τον ειδικευμένο οδοντίατρο Επιμ. Α΄ Γεώργιο Μένεγα και ευελπιστούμε για περαιτέρω συνεργασία».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti