Σχεδόν τέσσερα χρόνια νεώτεροι οι γυναικείοι εγκέφαλοι

Τετάρτη, 06 Φεβρουάριος 2019 20:25 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σχεδόν τέσσερα χρόνια νεώτεροι οι γυναικείοι εγκέφαλοι

Οι γυναίκες παραμένουν πιο οξυδερκείς από τους άνδρες σε προχωρημένη ηλικία, επειδή οι εγκέφαλοί τους είναι σχεδόν τέσσερα χρόνια νεώτεροι, διαπιστώνει μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Ο χρόνος μετράει διαφορετικά για τον ανδρικό και για τον γυναικείο εγκέφαλο.
Ενώ ο εγκέφαλος τείνει να συρρικνώνεται με την ηλικία, στους άνδρες αυτό συμβαίνει ταχύτερα από ό,τι στις γυναίκες. Ο μεταβολισμός του εγκεφάλου επιβραδύνεται με το γήρας κι αυτό μπορεί, επίσης, να διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Η νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σαιντ Λούις βρήκε ότι οι εγκέφαλοι των γυναικών φαίνεται να είναι περίπου τέσσερα χρόνια νεώτεροι (3,8 έτη για την ακρίβεια) από των ανδρών, με τους οποίους έχουν την ίδια χρονολογική ηλικία, μεταβολικά μιλώντας. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι μια ένδειξη του γιατί οι γυναίκες τείνουν να παραμένουν διανοητικά πιο οξύνοες από τους άνδρες ακόμη και σε πολύ προχωρημένες ηλικίες.
Στη μελέτη συμμετείχαν 121 γυναίκες και 84 άνδρες, ηλικίας από 20 έως 82 ετών. Οι Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν τις τομογραφίες εγκεφάλου των εθελοντών και χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής μάθησης, για να διερευνήσουν τη σχέση μεταβολικής και χρονολογικής ηλικίας του εγκεφάλου.
Διαπίστωσαν ότι η μεταβολική γήρανση του εγκεφάλου ακολούθησε τη χρονολογική γήρανση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Αλλά η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι σε οποιαδήποτε δεδομένη ηλικία οι εγκέφαλοι των γυναικών ήταν νεώτεροι, μεταβολικά, από των ανδρών. Μάλιστα η σχετική νεανικότητα των γυναικείων εγκεφάλων ήταν ανιχνεύσιμη ακόμη και μεταξύ των νεότερων συμμετεχόντων.
Ο επικεφαλής επιστήμονας Dr Manu Goyal, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δήλωσε: "Δεν είναι ότι οι εγκέφαλοι των ανδρών γερνούν γρηγορότερα. Απλά μπαίνουν στην ενηλικίωση περίπου τρία με τέσσερα χρόνια αργότερα από τις γυναίκες και αυτό συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής.
Αυτό που δεν ξέρουμε είναι τι σημαίνει αυτό. Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο λόγος, για τον οποίο οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλη γνωστική έκπτωση αργότερα στη ζωή, είναι επειδή οι εγκέφαλοί τους είναι πραγματικά νεώτεροι και τώρα εργαζόμαστε σε μια μελέτη για να το επιβεβαιώσουμε".

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti