Η μόδα της selfie υπεύθυνη για 259 θανάτους τα τελευταία χρόνια

Δευτέρα, 08 Οκτώβριος 2018 20:35 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η μόδα της selfie υπεύθυνη για 259 θανάτους τα τελευταία χρόνια

Στον άτυπο διαγωνισμό για την πιο ριψοκίνδυνη «σέλφι» (selfie), που θα πάρει τα πιο πολλά "like" και "comments", πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να χάσουν τη ζωή τους.
Μεταξύ 2011 - 2017 εκτιμάται ότι 259 άνθρωποι πέθαναν σε τέτοια περιστατικά, στην προσπάθειά τους να τραβήξουν την τέλεια και πιο ασυνήθιστη «σέλφι».
Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων ήταν 23 ετών, ενώ άποψη φύλου το 72,5% ήτσαν άνδρες και το 27,5% γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Τα περισσότερα θανατηφόρα περιστατικά συνέβησαν στην Ινδία και ακολούθως σε Ρωσία, ΗΠΑ και Πακιστάν.
Οι πνιγμοί, τα μέσα μεταφοράς και οι πτώσεις ήταν κατά σειρά οι κυριότερες αιτίες θανάτου, ενώ υπήρξαν επίσης θάνατοι από ζώα, ηλεκτροπληξία και πυροβολισμούς.
Τα περιστατικά αυξάνονται διαχρονικά, καθώς το 2011 υπήρχαν μόλις τρεις θάνατοι λόγω «σέλφι», ενώ το 2016 πέθαναν 98 και το 2017 άλλοι 93. Μάλιστα ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερος (π.χ. ορισμένα θανατηφόρα τροχαία).
Η «σέλφι» είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο και συνήθως τραβιέται με «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, για να αναρτηθεί στη συνέχεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Εκτιμάται ότι περίπου ένα εκατομμύριο «σέλφι» τραβιούνται κάθε μέρα από νέους 18 έως 24 ετών. Λόγω των κινδύνων που κρύβουν ορισμένες αυτο-φωτογραφήσεις, οι ερευνητές προτείνουν ορισμένες τουριστικές και άλλες περιοχές να χαρακτηρισθούν «ζώνες χωρίς σέλφι», π.χ. σε λίμνες, κορυφές βουνών ή ψηλά κτίρια, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα θανατηφόρου περιστατικού.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα