Σύνδρομο στέρησης προκαλούν τα αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με έρευνα

Δευτέρα, 08 Οκτώβριος 2018 20:35 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σύνδρομο στέρησης προκαλούν τα αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με έρευνα

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς που παίρνουν αντικαταθλιπτικά χάπια βιώνουν στερητικό σύνδρομο όταν προσπαθούν να τα κόψουν και τα αποτελέσματα είναι σοβαρά, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Φροντίδας στο Ηνωμένο Βασίλειο που λένε ότι τα συμπτώματα στέρησης «είναι συνήθως ήπια και περνάνε μετά από διάστημα μιας εβδομάδας» πρέπει επειγόντως να αλλάξουν, όπως ισχυρίζονται οι συγγραφείς της έρευνας.
Ο Δρ. James Davies από το Πανεπιστήμιο Roehampton και ο καθηγητής John Read από το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου υποστηρίζουν ότι τα υψηλά ποσοστά συμπτωμάτων στέρησης ίσως είναι εν μέρει ο λόγος που οι άνθρωποι δεν σταματούν να παίρνουν αντικαταθλιπτικά χάπια. Δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και έτσι συνεχίζουν να παίρνουν χάπια ή οι ιατροί τους θεωρούν ότι έχουν υποτροπιάσει και τους γράφουν άλλη συνταγή.
Τα σύγχρονα αντικαταθλιπτικά, όπως το Prozac (φλουοξετίνη) και το Seroxat (παροξετίνη) βγήκαν στην αγορά κυρίως για λόγους ασφαλείας. Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να βλάψουν τον εαυτό τους παίρνοντας υπερβολική δόση, όπως γινόταν με τις βενζοδιαζεπίνες, όπως το βάλιουμ και ήταν πολύ ευκολότερο να τα σταματήσουν.
Έχουν υπάρξει πλήθος αμφισβητήσιμες αναφορές για συμπτώματα στέρησης που περιλαμβάνουν ζαλάδα, ναυτία, ίλιγγο, αυπνία, πονοκέφαλο, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης. Αλλά οι κατευθυντήριες του Ινστιτούτου Υγείας και Φροντίδας το 2004 έλεγαν ότι τα συμπτώματα είναι ελαφρά και προσωρινά και οι ίδιες οδηγίες υιοθετήθηκαν ξανά χωρίς κανέναν έλεγχο το 2009. Κατά παρόμοιο τρόπο, οι αντίστοιχες οδηγίες τω ΗΠΑ υποστήριζαν ότι τα συμπτώματα περνάνε μετά από μια ή δυο εβδομάδες.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Addictive Behaviors, εστίασε σε 14 έρευνες για αντικαταθλιπτικά που είχαν καταγραφές αντίστοιχων συμπτωμάτων. Βρέθηκε ότι το 27% με 86% των ανθρώπων πάσχουν από αυτά.
Οι συγγραφείς λένε ότι τα αντικαταθλιπτικά είναι τα πλέον πιο συχνά φάρμακα που συνταγογραφούνται στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σχεδόν οι μισοί χρήστες αντικαταθλιπτικών τα παίρνουν για πάνω από δύο χρόνια, δηλαδή το 8% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου και το 13% των ΗΠΑ. Οι άλλοι μισοί, τα παίρνουν για πάνω από πέντε χρόνια.
«Αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι τα συμπτώματα των ασθενών είναι σοβαρά και διαρκούν εβδομάδες, μήνες ή και περισσότερο», είπε ο James Davies.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες πρέπει να ελεγχθούν εκ νέου για να μπορέσουν οι ασθενείς να λάβουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία και να μπορέσουν να αποφασίσουν για την αγωγή τους που θα έχει επιδράσεις και στο μέλλον τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti