Περισσότεροι από 1 στους 3 ενήλικες τρώνε πρόχειρο φαγητό

Πέμπτη, 04 Οκτώβριος 2018 20:36 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Περισσότεροι από 1 στους 3 ενήλικες τρώνε πρόχειρο φαγητό

Οι ερευνητές στοΚέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών μελέτησαν την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού στους ενήλικες σε συνδυασμό με δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία, η φυλή και το εισόδημα από το 2013 μέχρι το 2016.
«Η έρευνα δείχνει ότι πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ και περίπου 45% των νεαρών ενηλίκων καταναλώνουν πρόχειρο φαγητό», είπε η Cheryl Fryar, στατιστικολόγος υγείας στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.
Κάθε μέρα, το 36,6% των ενήλικων Αμερικανών καταναλώνει πρόχειρο φαγητό, και αυτό το ποσοστό αυξάνεται, όσο αυξάνεται και το εισόδημά τους.
Συγκεκριμένα, 31,7% των ενηλίκων με χαμηλό εισόδημα, 36,4% των ενηλίκων με μεσαίο εισόδημα και 42% των ενηλίκων με υψηλό εισόδημα καταναλώνουν αλκοόλ κάθε μέρα, δείχνοντας έτσι ότι οι άνθρωποι συνηθίζουν να τρώνε πρόχειρο φαγητό όταν έχουν περισσότερα χρήματα.
Βρέθηκε επίσης, ότι όσο μεγαλώνουν οι ενήλικες, τόσο λιγότερο καταναλώνουν πρόχειρο φαγητό καθημερινά. Μόνο 24,1% των ενηλίκων ηλικίας 60 και πάνω τρώνε πρόχειρο φαγητό, ενώ 37,7% των ενηλίκων ηλικίας 40 με 59 και 44,9% των ενηλίκων ηλικίας 20 με 39. Υπάρχει επίσης διαφορά ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες, αφού 37,9% των αντρών καταναλώνουν πρόχειρο φαγητό έναντι 35,4% των γυναικών.
Όσον αφορά τη φυλή, το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού το είχαν οι μη ισπανόφωνοι μαύροι ενήλικες με 42,4%. Οι μη ισπανόφωνοι λευκοί ενήλικες είχαν ποσοστό 37,6%, ενώ 35.5% οι ισπανόφωνοι ενήλικες και 30,6% οι μη ισπανόφωνοι Ασιάτες ενήλικες. Το πιο συνηθισμένο γεύμα που έπαιρναν απ’ έξω ήταν το μεσημεριανό (43,7%), ενώ ακολουθεί το βραδινό (42%) και τέλος το πρωινό (22,8%).
Το πρόχειρο φαγητό έχει κατηγορηθεί για πολλά προβλήματα υγείας εκτός από την αύξηση βάρους. Μια έρευνα του 2011 έδειξε ότι όσοι τρώνε πρόχειρο φαγητό και επεξεργασμένα τρόφιμα ήταν 51% πιθανότερο να πάθουν κατάθλιψη, ενώ έρευνα του 2016 έδειξε ότι το πρόχειρο φαγητό περιέχει φθαλικές ενώσεις που ευθύνονται για αναπαραγωγικά προβλήματα όπως γενετικές ανωμαλίες.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα