Λιγότερος χρόνος στις οθόνες, καλύτερη γνώση για τα παιδιά

Παρασκευή, 28 Σεπτέμβριος 2018 20:51 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Λιγότερος χρόνος στις οθόνες, καλύτερη γνώση για τα παιδιά

Οι επιστήμονες δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι οι πολλές ώρες, που πάρα πολλά παιδιά όλων των ηλικιών, περνούν μπροστά σε οθόνες, όχι μόνο δεν προσφέρουν κάτι, αλλά βλάπτουν κιόλας. Νέα μελέτη λέει ότι, λιγότερος χρόνος στην οθόνη συνεπάγεται καλύτερες σχολικές επιδόσεις.
Μπορεί να έχουν αρχίσει τα σχολεία, αλλά σε πολλά σπίτια η οθόνη παραμένει, δυστυχώς, η γκουβερνάντα των παιδιών. Εννοείται ότι ελάχιστα παιδιά θα κλείσουν πρόθυμα λάπτοπ /κινητό /υπολογιστή /τηλεόραση, αλλά, αν το περιορίσουν, θα δουν άμεσα τα θετικά αποτελέσματα.
Τα παιδιά ηλικίας από 8 έως 11 ετών, που χρησιμοποίησαν οθόνες για διασκέδαση για λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ νοητικής ικανότητας, σύμφωνα με τη μελέτη. Όταν ο περιορισμός της οθόνης συνδυάστηκε με μία ώρα άσκησης και 9 έως 11 ώρες ύπνου τη νύχτα, η σχολική επίδοση απογειώθηκε.
Ο Dr Jeremy Walsh από το Ινστιτούτο Ερευνών CHEO, στην Οτάβα του Καναδά, εξήγησε: "Με βάση τα ευρήματά μας, οι παιδίατροι, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να προωθήσουν τον περιορισμό του χρόνου αναψυχής και να δώσουν προτεραιότητα στις υγιεινές συνήθειες ύπνου καθ 'όλη την παιδική ηλικία και την εφηβεία".
Πρόσθεσε ότι χρειάζονται έρευνες για τις επιπτώσεις των διαφορετικών τύπων χρόνου οθόνης, αλλά αναγνώρισε κιόλας ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία, που δείχνουν, για παράδειγμα, ότι τα βιντεοπαιχνίδια και τα εκπαιδευτικά τηλεοπτικά προγράμματα ενδέχεται να έχουν γνωστικά οφέλη για τα παιδιά.
"Αντίθετα νεότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η χρήση κινητών συσκευών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι επιβλαβής για την προσοχή, την μνήμη και τον έλεγχο των καρδιακών παλμών", όπως είπε.
Στη μελέτη συμμετείχαν 4.500 παιδιά από τις ΗΠΑ, τα οποία κλήθηκαν, μεταξύ άλλων, να απαντήσουν για τις ώρες άσκησης, ύπνου και ενασχόλησης με την οθόνη σε καθημερινή βάση και στη συνέχεια έκαναν ένα τεστ, που αξιολόγησε γνωστικές δεξιότητες, όπως γλώσσα, μνήμη και προσοχή.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Child & Adolescent Health journal.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα