Η πείνα και η διάθεση όντως συνδέονται

Πέμπτη, 27 Σεπτέμβριος 2018 20:15 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η πείνα και η διάθεση όντως συνδέονται

Ερευνητές αποκαλύπτουν συσχέτιση μεταξύ της διάθεσης και της πείνας. Τα νέα συμπεράσματα αναφέρονται σε άρθρο στο περιοδικό Psychopharmacology.
Η μελέτη εξέτασε την επίδραση μιας αιφνίδιας πτώσης γλυκόζης στην συναισθηματική συμπεριφορά των πειραματόζωων, προκαλώντας τους υπογλυκαιμία.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Guelph, λοιπόν, αποκάλυψαν ότι η απότομη πτώση της γλυκόζης, που βιώνουμε όταν είμαστε πεινασμένοι, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας.
"Βρήκαμε στοιχεία ότι μια αλλαγή στο επίπεδο της γλυκόζης μπορεί να έχει διαρκή αποτελέσματα στην διάθεση", δήλωσε ο καθηγητής Francesco Leri, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου.
"Ήμουν σκεπτικός όταν οι άνθρωποι μου έλεγαν ότι γίνονται γκρινιάρηδες και ευερέθιστοι, εάν δεν τρώνε, αλλά τώρα το πιστεύω. Η υπογλυκαιμία είναι ένας ισχυρός φυσιολογικός και ψυχολογικός παράγοντας άγχους".
Όταν οι άνθρωποι κάνουν αρνητικές σκέψεις και στρεσάρονται, το αποδίσουν σε ψυχολογικές παραμέτρους και όχι σε μεταβολικούς παράγοντες, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, διδακτορικός φοιτητής Thomas Horman.
"Διαπιστώσαμε ότι μια κακή διατροφική συμπεριφορά μπορεί να έχει τέτοιον αντίκτυπο", είπε.
Οι ερευνητές έκαναν σε ποντίκια έγχυση με αναστολέα μεταβολισμού της γλυκόζης, προκαλώντας τους υπογλυκαιμία και στη συνέχεια τα τοποθέτησαν σε συγκεκριμένο θάλαμο. Σε ξεχωριστή περίπτωση τους δόθηκε ένεση με νερό και τοποθετήθηκαν σε διαφορετικό θάλαμο. Όταν δόθηκε η επιλογή σε ποια αίθουσα θα εισέλθουν, απέφυγαν έντονα τον θάλαμο, όπου βίωσαν την υπογλυκαιμία.
"Αυτή η αποφευκτική συμπεριφορά είναι έκφραση άγχους και αγωνίας", κατά τους επιστήμονες. "Τα ζώα αποφεύγουν αυτόν τον θάλαμο, γιατί είχαν μια αγχωτική εμπειρία εκεί. Δεν θέλουν να την ξαναζήσουν".
Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα αίματος των ποντικών μετά από υπογλυκαιμία και βρήκαν περισσότερη κορτικοστερόνη - δείκτης φυσιολογικού στρες. Επιπλέον τα πειραματόζωα εμφανίστηκαν πιο υποτονικά, όταν τους δόθηκε ο αναστολέας μεταβολισμού της γλυκόζης.
"Μπορεί να υποστηρίξετε ότι αυτό συμβαίνει, επειδή χρειάζονται γλυκόζη για να λειτουργήσουν οι μυς", δήλωσε ο Dr Leri. "Αλλά όταν τους δώσαμε ένα κοινό αντικαταθλιπτικό φάρμακο, η υποτονική συμπεριφορά δεν παρατηρήθηκε. Τα ζώα κινούνταν κανονικά. Αυτό είναι ενδιαφέρον, γιατί οι μυς τους εξακολουθούσαν να μην παίρνουν τη γλυκόζη, παρόλα αυτά η συμπεριφορά τους άλλαζε".
Αυτό το εύρημα υποστηρίζει την ιδέα ότι τα ζώα είχαν άγχος και καταθλιπτική διάθεση, όταν ήταν υπογλυκαιμικά, είπε. Για τους ανθρώπους, οι οποίοι παρουσιάζουν άγχος ή κατάθλιψη, τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν επιπτώσεις στη θεραπεία.
"Οι παράγοντες που οδηγούν κάποιον να αναπτύξει κατάθλιψη και άγχος μπορεί να είναι διαφορετικοί από το ένα άτομο στο άλλο. Γνωρίζοντας ότι η διατροφή είναι ένας παράγοντας, μπορούμε να συμπεριλάβουμε τις διατροφικές συνήθειες σε μια πιθανή θεραπεία", τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής.
Αυτά τα ευρήματα παρέχουν, επίσης, μια εικόνα για τη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και ασθενειών όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η βουλιμία και η ανορεξία. Έχοντας διαπιστώσει ότι η υπογλυκαιμία συμβάλλει σε αρνητικές καταστάσεις διάθεσης, οι ερευνητές σκοπεύουν να προσδιορίσουν αν η χρόνια υπογλυκαιμία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη συμπεριφορών, που μοιάζουν με κατάθλιψη.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti