Βρήκαν για πρώτη φορά τέσσερα είδη προσωπικότητας

Τρίτη, 18 Σεπτέμβριος 2018 20:02 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βρήκαν για πρώτη φορά τέσσερα είδη προσωπικότητας

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Illinois διαπίστωσαν ότι υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις διακεκριμένοι τύποι προσωπικότητας: ο μέσος, ο συγκρατημένος, ο εγωκεντρικός και ο πρότυπος.
Ο Ιπποκράτης πρώτος είχε πει ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσωπικότητες, ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ., αλλά παρά τους ισχυρισμούς διάφορων "ειδικών", οι επιστήμονες είχαν απορρίψει σε μεγάλο βαθμό την ιδέα ότι οι άνθρωποι μπορούν να χωρίζονται σε ομάδες, με βάση τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behaviour, οι ερευνητές πήραν στοιχεία από 1,5 εκατομμύριο ερωτηματολόγια και πλέον, για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους.
"Οι τύποι προσωπικότητας υπήρχαν μόνο στα βιβλία αυτοβοήθειας και δεν είχαν θέση σε επιστημονικά περιοδικά", ανέφερε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας της μελέτης Luis Amaral, καθηγητής χημικών και βιολογικών μηχανικών. "Τώρα πιστεύουμε ότι αυτό θα αλλάξει λόγω αυτής της μελέτης".
Η έννοια των τύπων προσωπικότητας είναι αμφιλεγόμενη στην ψυχολογία, με την επιστημονική τεκμηρίωση να έχει δυσκολίες. Προηγούμενες προσπάθειες για τον ορισμό ομάδων χαρακτήρων βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε μικρές ερευνητικές ομάδες, οι οποίες δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν. Αλλά οι ερευνητές αποφάσισαν να επωφεληθούν από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν διαδικτυακά κουίζ, σε μια προσπάθεια να μάθουν περισσότερα για τη δική τους προσωπικότητα.
Από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν η ερευνητική ομάδα βρήκε τα πέντε ευρέως αποδεκτά βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, τα οποία είναι: νευρωτισμός, εξωστρέφεια, ανοικτό πνεύμα, ευχαρίστηση και συνείδηση.
Επιπλέον βρήκαν κάτι που μάλλον θα παρηγορήσει τους γονείς των επαναστατών εφήβων.
Ότι καθώς οι άνθρωποι ωριμάζουν, μεταβάλλεται η προσωπικότητά τους και ταυτίζεται περισσότερο με εκείνη των ηλικιωμένων, που είναι πιο ευσυνείδητοι και πιο ευχάριστοι από ό,τι όταν διανύουν τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους.
Μετά την ανάπτυξη νέων αλγορίθμων, προέκυψαν οι τέσσερις τύποι προσωπικότητας. Οι μέσοι άνθρωποι, που έχουν υψηλό βαθμό νευρωτισμού και εξωστρέφειας, ενώ δεν έχουν τόσο ανοικτό πνεύμα. Οι συγκρατημένοι άνθρωποι, που είναι συναισθηματικά σταθεροί, αλλά όχι ανοικτοί ή νευρωτικοί, τα πρότυπα και οι εγωκεντρικοί.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα