Η διατροφική ανασφάλεια συνδέεται με προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά

Πέμπτη, 28 Ιούνιος 2018 20:08 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η διατροφική ανασφάλεια συνδέεται με προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά

Παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά με διατροφική ανασφάλεια αποτελούν ευάλωτο πληθυσμό, καθώς ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλός τους μπορεί να υποστεί μακροπρόθεσμα αρνητικές συνέπειες από τον υποσιτισμό και ελλείψεις μικροθρεπτικών.
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition Education and Behavior, ανακάλυψε ότι μεταξύ αυτών των ευάλωτων παιδιών, η διατροφική ανασφάλεια είχε μεγαλύτερη επίδραση σε προβλήματα συμπεριφοράς σε μικρά παιδιά ανύπαντρων μητέρων που ζούσαν στην πόλη.
Ο Christian King, του University of Central Florida, Orlando, ήταν επικεφαλής της έρευνας που χρησιμοποίησε στοιχεία από το Fragile Families and Child Wellbeing Study- δείγμα παιδιών που γεννήθηκαν κυρίως από μητέρες χαμηλού εισοδήματος που ζουν στις πόλεις- για να εξετάσουν σχέσεις μεταξύ διατροφικής ανασφάλειας και αποτελέσματος στις νοητικές ικανότητες και στη συμπεριφορά των παιδιών.
Η έρευνα εστίασε σε 5.000 ζευγάρια και τα παιδιά τους που γεννήθηκαν μεταξύ 1998 και 2000 σε 20 μεγάλες πόλεις. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, και οι δυο γονείς έδωσαν συνεντεύξεις σε τακτά διαστήματα.
Δυο τεστ αξιολόγησαν τη νοητική ανάπτυξή παιδιών με λίστα που έδωσαν οι γονείς για την συμπεριφορά των παιδιών τους.
Μετά από ανάλυση, η ανασφάλεια στο νοικοκυριό συνδέθηκε με περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς και η αρνητική σχέση ήταν μεγαλύτερη για τα παιδιά που είχαν τα περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς.
Επειδή προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά έχουν αρνητικές συνέπειες, όπως χαμηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και μεγαλύτερο κίνδυνο παραβατικότητας, η διατροφική ανασφάλεια μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει αυτές τις συνέπειες και τις κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των παιδιών.
Ο Dr. King δήλωσε ότι τα αποτελέσματα στηρίζουν τη σημασία της αύξησης της συνειδητοποίησης σχετικά με την πιθανή διατροφική ανασφάλεια σε μαθητές και υποδεικνύει ότι προβλήματα συμπεριφοράς και φτωχά νοητικά αποτελέσματα μπορεί ενδεχομένως να έχουν τις ρίζες τους στη διατροφική ανασφάλεια.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα