Το "αποτύπωμα" του καπνιστή σκοτώνει

Mayfair_Club
Πέμπτη, 10 Μάιος 2018 21:09 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το "αποτύπωμα" του καπνιστή σκοτώνει

Μέχρι σήμερα μιλούσαμε για το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα. Οι επιστήμονες έχουν εδώ και χρόνια αποδείξει ότι το τσιγάρο είναι βλαβερό τόσο για αυτούς που καπνίζουν, όσο και για τους μη καπνιστές που βρίσκονται κοντά τους. Τώρα πια καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και το κάπνισμα... «από τρίτο χέρι», όπως είναι ο όρος που εφευρέθηκε για να περιγράψει το γεγονός ότι ο καπνός του τσιγάρου (μαζί με όλες τις βλαβερές χημικές ουσίες του) βρίσκει τον τρόπο του να τρυπώσει ακόμη και στους χώρους των μη καπνιστών.
Όπως υποστηρίζει μια νέα αμερικανική έρευνα, οι τοξικές ουσίες του τσιγάρου διασπείρονται από τον αέρα, μεταφέρονται μέσα στα κτίρια και προσκολλώνται στις επιφάνειες των τοίχων και των αντικειμένων, ακόμη και σε χώρους όπου κανένας δεν καπνίζει.
Στην ουσία αυτό αποδεικνύει, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, ότι παρά τις απαγορεύσεις του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, οι «χώροι μη καπνιστών» δεν είναι κατ' ανάγκη και... άκαπνοι.
Πώς γίνεται αυτό; Με τη βοήθεια των σωματιδίων του αέρα (αερολυμάτων), οι τοξίνες του καπνού εισχωρούν παντού.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντρέξελ της Φιλαδέλφεια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μάικλ Γουόρινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", δήλωσαν πως το βασικό μήνυμα της νέας έρευνας είναι ότι οι άνθρωποι εκτίθενται στις επιβλαβείς ουσίες του καπνού περισσότερο από ότι νομίζουν.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι παρά τα αυστηρά αντικαπνιστικά μέτρα και τη σχεδόν καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους του δημόσιους χώρους, κανείς δεν μένει ανεπηρέαστος από τον καπνό του τσιγάρου.
«Οι συνήθεις περιορισμοί στο κάπνισμα συνήθως προστατεύουν από το παθητικό κάπνισμα, αλλά, όπως δείχνει η νέα μελέτη, το κάπνισμα από τρίτο χέρι, που μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές για την υγεία με το παθητικό, είναι πολύ πιο δύσκολο να το αποφύγει κανείς», τονίζει ο Γουόρινγκ
Τα χημικά του καπνού, προσκολλημένα πάνω στα αερολύματα, μπορούν να επικαθήσουν οπουδήποτε, σε τοίχους, χαλιά, έπιπλα, ρούχα, δέρμα ή μαλλιά.
Οι μετρήσεις σε μια άδεια αίθουσα, όπου κανείς δεν είχε καπνίσει για αρκετό καιρό, έδειξαν ότι σχεδόν το 30% των μικροσκοπικών σωματιδίων του αέρα έφεραν πάνω τους σημάδια των τοξικών ουσιών του καπνού, κάτι που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια και σε εργαστηριακά πειράματα.
Η ιδέα για την εξερεύνηση των βλαβερών συνεπειών του επονομαζόμενου "καπνίσματος από τρίτο χέρι" είναι σχετικά καινούρια και οι μετρήσεις της ξεκίνησαν μόλις την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι διαθέτουν επαρκή δεδομένα για να στηρίξουν τα ευρήματά τους, τα οποία μέχρι στιγμής στηρίζονται κατά κύριο λόγο σε πειράματα σε ποντίκια. Οι ερευνητές επιμένουν πάντως ότι όλα τα στοιχεία των τσιγάρων και των καπνικών ειδών που "κάθονται" σε κάθε είδους επιφάνεια, υφάσματα και ζωντανό οργανισμό, είναι επιβλαβή για τους πάντες.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος