Τα social media βλάπτουν σοβαρά την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας

Mayfair_Club
Τρίτη, 08 Μάιος 2018 20:56 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τα social media βλάπτουν σοβαρά την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας

Μπορεί να περνάμε όλη την ημέρα στο Facebook και στο Instagram, αλλά αυτό μπορεί να καταστρέψει την αυτοπεποίθησή μας. Για την ακρίβεια, αυτό φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον επικεφαλής του τμήματος ψυχολογικών ερευνών του Πανεπιστημίου της Νότιας Ουαλίας.
Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γυναίκες που περνούσαν περισσότερη ώρα στα social media καθημερινά είχαν την τάση να συγκρίνουν αρνητικά το σώμα τους με το σώμα άλλων γυναικών, δημιουργώντας μια τοξική σχέση με το δικό τους σώμα. Αυτό συμβαίνει επειδή – ομολογουμένως – οι άνθρωποι συνήθως επιλέγουν προσεκτικά ποιες πλευρές του εαυτού τους δείχνουν στα social media, δίνοντας έμφαση μόνο στα θετικά κομμάτια—κάτι που μπορεί να ρίξει την ψυχολογία άλλων ανθρώπων.
Τα άτομα που έχουν κακή εικόνα για το σώμα τους βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για διατροφικές διαταραχές, κατάθλιψη και απομόνωση. Οι ερευνητές έδωσαν σε 100 φοιτήτριες ερωτηματολόγια, και τις χώρισαν σε ομάδες βάσει του πόση ώρα περνούσαν καθημερινά στα social media. Έγιναν ερωτήσεις σχετικά με τρεις τρόπους που μπορούμε να βλέπουμε το σώμα μας: α) κατά πόσο οι συμμετέχουσες υιοθετούσαν την αντίληψη του “ιδανικού σώματος”, β) κατά πόσο ανησυχούσαν για το πώς οι άλλοι έβλεπαν το σώμα τους, και γ) κατά πόσο ήταν διατεθειμένες να αλλάξουν το σώμα τους μέσω της γυμναστικής. Οι γυναίκες στην ομάδα με την μεγαλύτερη ενασχόληση με τα social media απάντησαν πιο θετικά στις απαντήσεις.
Βέβαια, οι ειδικοί λένε πως χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να εξακριβωθεί ο συσχετισμός, και δεν πρέπει να ξεχνάμε την πιθανότητα ότι οι πιο ανασφαλείς γυναίκες απλώς χρησιμοποιούν τα social media περισσότερο, προσπαθώντας να βελτιώσουν την εικόνα τους. Είναι αναγκαίο να μαθαίνουμε στα παιδιά από μικρή ηλικία ότι τα social media μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο μέρος για την ψυχολογία μας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος