Η άνοδος της θερμοκρασίας φέρνει θυμό και βία

Mayfair_Club
Πέμπτη, 26 Απρίλιος 2018 20:58 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η άνοδος της θερμοκρασίας φέρνει θυμό και βία

Οι ορμόνες του στρες αυξάνονται, όσο αυξάνεται η θερμοκρασία. Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί, όταν έχει ζέστη, γινόμαστε πιο ευερέθιστοι, θυμώνουμε με το παραμικρό και γινόμαστε πιο βίαιοι.
Αυτό ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσιολογίας στο Σαν Ντιέγκο.
Η ανακάλυψη ρίχνει φως σε ένα φαινόμενο, που έχει προβληματίσει τους επιστήμονες εδώ και χρόνια. Ονομάζεται "summertime blues" και τις τελευταίες δεκαετίες συνδέει την έκθεση στη θερμότητα με την επιθετικότητα, την αυτοκτονία και τη βία.
Τώρα, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών Poznan στην Πολωνία, με επικεφαλής την καθηγήτρια παθοφυσιολογίας Dr Dominika Kanikowska, βρήκε ότι όλα αυτά βασίζονται στο γεγονός ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, είναι χαμηλότερα τον χειμώνα από το καλοκαίρι και η άνοδος της θερμοκρασίας μας κάνει ευερέθιστους.
Τα ευρήματα, πάντως, μάλλον εξέπληξαν τους επιστήμονες. "Αυτά τα μη διαισθητικά συμπεράσματα έρχονται σε αντίθεση με αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα περί χαλαρότητας του καλοκαιριού", δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια.
Τα αρχικά δεδομένα, που συσχέτισαν τη ζέστη με την εχθρότητα, προήλθαν από στατιστικά στοιχεία που αφορούσαν σε εγκλήματα. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι τα περιστατικά βίας και τα εγκλήματα αυξάνονται το καλοκαίρι - ειδικά όταν έχει περισσότερη ζέστη.
"Η κορτιζόλη βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Τα επίπεδά της είναι συνήθως υψηλότερα το πρωί και σταδιακά μειώνονται, για να χαμηλώσουν το βράδυ, προκειμένου το άτομο να κοιμηθεί καλά.
Η ασθένεια, η έλλειψη ύπνου και ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης", επεσήμανε η Dr Kanikowska.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος