Ο ρόλος των γονιδίων στην ενσυναίσθηση

Mayfair_Club
Τρίτη, 13 Μάρτιος 2018 20:42 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο ρόλος των γονιδίων στην ενσυναίσθηση

Μας βοηθά να κάνουμε στενές σχέσεις με τους ανθρώπους και επηρεάζει τον τρόπο συμπεριφοράς μας σε μια σειρά από καταστάσεις, από τον χώρο εργασίας μέχρι ένα πάρτι. Τώρα οι επιστήμονες λένε ότι η ενσυναίσθηση δεν είναι απλώς κάτι που αναπτύσσουμε μέσα από την ανατροφή και τις εμπειρίες της ζωής μας - είναι εν μέρει και κληρονομική.
Στη νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 46.000 άνθρωποι, βρέθηκε ότι τα γονίδια παίζουν ρόλο στην ενσυναίσθηση και ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση από ό,τι οι άνδρες.
Σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε η επιθεώρηση Translational Psychiatry, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο και έδωσαν δείγματα σάλιου για έλεγχο DNA.
Οι επιστήμονες αναζητούσαν διαφορές στα γονίδιά τους, που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί ορισμένοι έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση από άλλους. Διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον το 10% των διαφορών, ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι είναι ευαισθητοποιημένοι απέναντι στις ανάγκες των άλλων, οφείλεται στα γονίδια.
Ο Varun Warrier, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, που ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: "Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση του ρόλου που παίζει η γενετική στην ενσυναίσθηση. Αλλά δεδομένου ότι μόνο ένα δέκατο της διακύμανσης του βαθμού ενσυναίσθησης μεταξύ των ατόμων σχετίζεται με τα γονίδια, είναι εξίσου σημαντικό να κατανοήσουμε τους μη γενετικούς παράγοντες".
Επιπλέον οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γενετικές διαφορές που σχετίζονται με λιγότερη ενσυναίσθηση συνδέονται, επίσης, με υψηλότερο κίνδυνο αυτισμού.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος