Τα καθαριστικά προϊόντα για το σπίτι βλάπτουν τους πνεύμονες όσο το τσιγάρο

Παρασκευή, 16 Φεβρουάριος 2018 20:48 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τα καθαριστικά προϊόντα για το σπίτι βλάπτουν τους πνεύμονες όσο το τσιγάρο

Η χρόνια καθημερινή επαφή με τα προϊόντα καθαρισμού για το σπίτι έχει τεράστια επίπτωση στην υγεία των πνευμόνων. Είναι σαν κάποιος να καπνίζει 20 τσιγάρα τη μέρα ή σαν να εισέπνει τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Τα καθαριστικά προϊόντα για το σπίτι "ένοχα" ξανά.
Τα τελευταία δύο χρόνια αρκετές μεγάλου εύρους επιστημονικές μελέτες "στήνουν στον τοίχο" τα χημικά συστατικά που περιέχουν πολλά προϊόντα καθαρισμού για το σπίτι. Τον περασμένο Σεπτέμβριο μάθαμε ότι η χλωρίνη μπορεί να προκαλέσει ΧΑΠ, ενώ λίγο παλιότερα είδαμε ότι προϊόντα σε σπρέι με έντονες μυρωδιές, είναι άκρως επιβλαβή για την υγεία των πνευμόνων.
Μία, ακόμη, έρευνα έδειξε ότι τα χρώματα, τα παρασιτοκτόνα, τα προϊόντα καθαρισμού και τα αρώματα συμβάλλουν, πλέον, περισσότερο στην ατμοσφαιρική ρύπανση από ό, τι τα αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το Science, έχουμε υποτιμήσει την τοξική επίδραση των προϊόντων που περιέχουν ενώσεις από πετρέλαιο.
Για ένα είδος ρύπανσης - μικροσκοπικά σωματίδια που μπορεί να βλάψουν τους πνεύμονες των ανθρώπων - οι εκπομπές αερίων, που σχηματίζουν σωματίδια από χημικές ουσίες, είναι διπλάσιες από αυτές που προέρχονται από την κίνηση των οχημάτων στους πολυσύχναστους δρόμους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι άνθρωποι εκτίθενται σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αυτών των χημικών ενώσεων σε εσωτερικούς χώρους, στους οποίους μπορεί να είναι 10 φορές μεγαλύτερες από ό, τι έξω.
Την έρευνα έκανε το Ινστιτούτο Έρευνας για τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες και οι ερευνητές εστίασαν το ενδιαφέρον τους στις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs).
Ο επικεφαλής της μελέτης Brian McDonald δήλωσε: "Δεν είναι, πια, μόνο τα οχήματα. Για την επίτευξη περαιτέρω προόδου στην ποιότητα του αέρα, οι ρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να γίνουν περισσότερες και πιο ποικίλες".
Σε μια άλλη νέα έκθεση, οι γυναίκες που εργάζονταν ως καθαρίστριες ή χρησιμοποιούσαν τακτικά καθαριστικά σπρέι για 20 χρόνια, βρέθηκαν να έχουν βλάβη στους πνεύμονες ισοδύναμη με το κάπνισμα 20 τσιγάρων την ημέρα για το ίδιο χρονικό διάστημα. Ήταν, επίσης, 40% πιθανότερο να αναπτύξουν άσθμα.
"Όταν σκέφτεστε ότι εισπνέοντας μικρά σωματίδια από προϊόντα που προορίζονται για τον καθαρισμό του δαπέδου "καθαρίζετε" τους πνεύμονές σας, ίσως δεν πρέπει να σας κάνει εντύπωση", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Øistein Svanes από το Πανεπιστήμιο του Bergen της Νορβηγίας, ο οποίος μελέτησε με τους συνεργάτες του στοιχεία για πάνω από 6.000 καθαρίστριες.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti