Γιατί να μην κλείνετε το στόμα σας, κρατώντας τη μύτη, όταν φτερνίζεστε

Mayfair_Club
Τρίτη, 16 Ιανουάριος 2018 20:39 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Γιατί να μην κλείνετε το στόμα σας, κρατώντας τη μύτη, όταν φτερνίζεστε

Στην έγκριτη επιθεώρηση BMJ Case Reports αναφέρεται η περίπτωση ενός άνδρα, ο οποίος έμεινε σε άσχημη κατάσταση μια βδομάδα στο νοσοκομείο, επειδή έκλεισε το στόμα του κι έπιασε τη μύτη του ενώ φτερνιζόταν.
Ο κατά τα άλλα υγιής και γυμνασμένος 34χρονος έσπασε το πίσω μέρος του λαιμού του κάνοντας ακριβώς αυτό, κάτι που τον άφησε ξέπνοο, χωρίς να μπορεί να μιλήσει ή να καταπιεί, νιώθοντας έντονο πόνο.
Έκπληκτοι οι γιατροί στα επείγοντα είπαν ότι πρόκειται για σπάνια περίπτωση και ότι κάτι τέτοιο συνήθως προκαλείται από τραυματισμό ή μερικές φορές από αλλεπάλληλους εμετούς, πολύ άγχος ή έντονο, βαρύ βήξιμο.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο νεαρός άνδρας, αισθάνθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά στον λαιμό του, που αμέσως πρήστηκε, αφού προσπάθησε να συγκρατήσει ένα δυνατό φτάρνισμα, πιέζοντας τη μύτη του και κρατώντας το στόμα του σφιγμένο να κλείσει την ίδια στιγμή.
Λίγο αργότερα διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε καθόλου να καταπιεί χωρίς να νιώθει αφόρητο πόνο, ενώ έχανε και τη φωνή του.
Όταν οι γιατροί τον εξέτασαν, άκουγαν διάφορους κτύπους και ήχους που “έπεφταν” από τον λαιμό του σε όλη τη διαδρομή μέχρι το στήθος του - ένα σίγουρο σημάδι ότι οι φυσαλίδες του αέρα βρήκαν τον δρόμο τους στον βαθύ ιστό και στους μυς του στήθους - κάτι που επιβεβαίωσε στη συνέχεια η σάρωση με αξονική τομογραφία.
Λόγω του κινδύνου σοβαρών επιπλοκών, ο άντρας εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου τράφηκε με ορό και έλαβε ενδοφλέβια αντιβίωση μέχρι να υποχωρήσει το πρήξιμο και ο πόνος.
Παίρνοντας εξιτήριο μια εβδομάδα μετά, οι γιατροί τον προειδοποίησαν ότι ποτέ ξανά δεν πρέπει να κλείνει το στόμα και να κρατάει τη μύτη, όταν φτερνίζεται.
“Πρόκειται για κάτι πολύ επικίνδυνο, που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, να παγιδεύσει τον αέρα στο στήθος, ανάμεσα στα πνευμόνια, ή ακόμη και να φουσκώσει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο”, όπως εξήγησαν.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος