Το lifestyle "καταργεί" τις ανθρωπομετρικές δυνατότητές μας

Τετάρτη, 16 Αύγουστος 2017 20:46 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το lifestyle "καταργεί" τις ανθρωπομετρικές δυνατότητές μας

Ακόμη και επιδόσεις κάτω των δύο ωρών στους Μαραθωνίους ενδέχεται να υπάρξουν στο μέλλον, αν τα κράτη επενδύσουν στην υγεία και την άθληση, δίνοντας ώθηση στις ήδη υπάρχουσες ανθρωπομετρικές δυνατότητές μας.
Πρόσφατα ένας Κενυάτης δρομέας, ο Eliud Kipchoge, κατάφερε να τερματίσει σε αγώνα Μαραθωνίου, στην Ιταλία, με χρόνο 2 ώρες και 25 λεπτά. Η εντυπωσιακή αυτή επίδοση, αν και για διαδικαστικούς λόγους δεν κατεγράφη ως νέο παγκόσμιο ρεκόρ, έδειξε ξεκάθαρα ότι μάλλον δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη πλήρως τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος.
Η μέχρι πρότινος ακατόρθωτη επίδοση αλλά και η αντοχή του Kipchoge σε συνθήκες προπόνησης, που περιελάμβαναν διάνυση 120 μιλίων την εβδομάδα σε ύψος περίπου 2.400 μέτρων, δημιουργεί προσδοκίες ότι στο κοντινό μέλλον δεν αποκλείεται να δούμε αθλητές να ολοκληρώνουν τη διαδρομή σε λιγότερο από 2 ώρες.
Η πρωτοφανής επιτυχία των Αφρικανών δρομέων τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί τον καρπό πολλών παραμέτρων.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται αφενός ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά που οδηγούν σε εξαιρετική βιομηχανολογική και μεταβολική αποδοτικότητα και αφετέρου η ζωή και η προπόνηση σε υψόμετρο από πολύ μικρή ηλικία, καθώς και ένα ισχυρό ψυχολογικο κίνητρο να επιτύχουν για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους.
Όπως αναφέρεται μάλιστα σε νέο άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, η κυριαρχία της ανατολικής Αφρικής στις αθλητικές επιδόσεις είναι πιθανό να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια δεδομένου ότι ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός ζει πλέον σε αστικές περιοχές, κάτι που σημαίνει ότι επηρεάζεται περισσότερο από την καθιστική ζωή και την έλλειψη άσκησης.
“Για να ‘διορθώσουμε’ αυτή την αναντιστοιχία μεταξύ του σώματός μας και του σύγχρονου κόσμου, πρέπει να κατανοήσουμε το παρελθόν μας και να βρούμε τρόπους να ταιριάξουμε τον σχεδιασμό του σώματός μας με τον νέο κόσμο που δημιουργούμε ώστε να οδηγηθούμε σε ένα επιτυχημένο μέλλον, όπου η σωματική δραστηριότητα είναι αντίστοιχη εκείνης των προγόνων μας, ένα βασικό δηλαδή στοιχείο της καθημερινότητάς μας” αναφέρουν οι επιστήμονες στο άρθρο τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κομητεία του Nandi,απ’ όπου κατάγονται και οι περισσότεροι Κενυάτες δρομείς, τα παιδιά ηλικίας 10-17 ετών η μέτρια έως υψηλής έντασης φυσική δραστηριότητα (MVPA) κυμαίνεται μεταξύ 109–193 λεπτών την ημέρα για τα κορίτσια και μεταξύ 131–234 λεπτών για τα αγόρια.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti